News

Cât de exacte sunt testele antidrog făcute de Poliția Rutieră. Medicamentele banale care te pot lăsa fără carnetul de conducere

Testele antidrog au intrat în dotarea poliției române din 2019, însă există dubii serioase asupra acurateței rezultatelor lor.
08.09.2023 | 14:48
Cat de exacte sunt testele antidrog facute de Politia Rutiera Medicamentele banale care te pot lasa fara carnetul de conducere
Testele antidrog ale poliției rutiere sunt deseori infirmate de analizele de laborator/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Poliția Română anunță periodic statistici alarmante legate de consumul de droguri printre șoferi, iar tragedii precum accidentul de la 2 Mai au amplificat temerile populației. Însă statisticile poliției sunt cel puțin discutabile, dacă nu false, întrucât nu este menționat procentajul de rezultate fals pozitive la testarea pentru consumul de droguri sau rezultatele pozitive ale unor șoferi care au consumat droguri cu multă vreme înainte de a se urca la volan astfel încât nu se mai poate spune că șofează sub influența substanțelor psihotrope.

Testele antidrog dau rateuri de proporții

Testele antidrog sunt folosite de către Poliția Rutieră din anul 2019, însă primele semne de întrebare legate de eficacitatea acestora au apărut abia anul trecut. Cel mai cunoscut caz de rateu al testării antidrog s-a înregistrat în ianuarie 2023, când un șofer din Baia Mare a fost „diagnosticat” cu consum a nu mai puțin de 7 din cele 8 tipuri de droguri care pot fi depistate de către aparat. Poliția a anunțat la acea vreme descoperirea primejdiei de șofer, însă știrea a luat o cu totul altă turnură în numai câteva zile, după ce rezultatele analizelor de sânge au arătat că bărbatul nu consumase nici măcar o singură substanță.

ADVERTISEMENT

Un alt caz s-a înregistrat chiar miercuri când analizele de laborator au infirmat că fostul polițist, care a provocat un accident rutier la Popești-Leordeni soldat cu moartea unei femei, consumase droguri, așa cum anunțase inițial poliția. În schimb, s-a confirmat consumul de alcool în acest caz.

Poliția rutieră este dotată cu un aparat Dräger DrugTest 5000, de fabricație germană. Kitul conține un burete de mici dimensiuni pe care șoferul trebuie să-l pună sub limbă până se îmbibă cu salivă. Apoi buretele este introdus în aparatul de testare propriu-zis. Deși folosit în multe țări, acest tip de test este contestat în mai multe țări. În Canada, poliția din mai multe orașe, inclusiv capitala Ottawa, a refuzat să-l folosească, iar poliția națională a admis că sunt probleme legate de acuratețea rezultatului.

ADVERTISEMENT

Un studiu realizat în Norvegia pe acest aparat a indicat o proporție de 14,5% rezultate fals-pozitive la consumul de cannabis și nu mai puțin de 87,1% la cocaină, nota Drug Foundation din Noua Zeelandă. De asemenea, unele rezultate au fost fals-negative, adică 13,5% din șoferii testați pentru marijuana care au trecut testul, în realitate erau sub influența acestei substanțe.

O altă problemă este faptul că aparatul nu poate distinge consumul foarte recent, care influențează capacitatea de a conduce, de cel mai îndepărtat în timp astfel că un șofer poate rămâne fără permis și cercetat penale pentru un joint fumat în urmă cu o săptămână. Astfel, testele antidrog pot fi o modalitate indirectă de a penaliza consumul de droguri, deși acesta nu este sancționat de Codul penal în momentul de față.

ADVERTISEMENT

Medicamentele care pot păcăli și testele de urină

Doar testele de sânge pot stabili cu exactitate dacă o persoană a consumat sau nu substanțe interzise, precum și dacă era sub influența acestora în momentul în care a fost oprit de către polițiști. Nici măcar testele de urină nu sunt sigure, existând medicamente sau chiar alimente care pot da rezultate fals-pozitive, deși testele de urină sunt ceva mai exacte decât cele de salivă.

De exemplu, un simplu covrig cu mac poate da un rezultat pozitiv pentru consum de opiacee (heroină, morfină sau codeină), la 24 de ore după ingerare. Pentru consum de cannabis, testele pot fi eronate în cazul consumului oricărui tip de aliment care conține derivate din cânepă, precum ulei de cânepă sau semințe de cânepă, aceasta din urmă fiind folosită pentru turtele cu julfă, un produs alimentar destul de larg răspândit în zona rurală a Moldovei.

ADVERTISEMENT

Pe lista inventariată de drugs.com privind substanțele care pot da rezultate fals-pozitive la testele antidrog de urină sunt și medicamente folosite pe scară largă, chiar dacă unele sunt doar pe rețetă. Un exemplu este efedrina, folosită pentru tratarea astmului bronșic sau a șocului anafilactic. În cazul unor antihistaminice, medicamente pentru tratarea alergiilor, s-au

De asemenea, rezultatul testelor poate fi influențat și de prezența dextrometorfanului, care este substanța activă pentru mai multe tipuri de sirop de tuse. Și în acest caz rezultatul fals-pozitiv este pentru consum de opiacee. Și analgezicele pot duce la rezultate false, printre acestea fiind banalul ibuprofen, care poate indica inexact consum de amfetamină sau barbiturice. În cazul folosirii antidepresivelor pe bază de sertralină, testele antidrog pot descoperi substanțe care rezultă din descompunerea în organism a heroinei, iar cele cu amitriptilina au dus la rezultate pozitive pentru LSD. La unele medicamente antipsihotice, rezultatele fals-pozitive au indicat consum de metadonă sau amfetamină.

ADVERTISEMENT
15 oameni ai străzii, găsiţi aproape îngheţaţi de poliţiştii din Neamţ. De ce...
15 oameni ai străzii, găsiţi aproape îngheţaţi de poliţiştii din Neamţ. De ce doar 4 au vrut să meargă la adăpost, unde aveau mâncare şi căldură
Fabrizio Romano a spus ce echipă este în pole-position pentru transferul lui Radu...
Fabrizio Romano a spus ce echipă este în pole-position pentru transferul lui Radu Drăgușin
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Milionarul celebru din România căruia Caranii i-au impus taxă de şmecherie! Ce s-a...
Milionarul celebru din România căruia Caranii i-au impus taxă de şmecherie! Ce s-a întâmplat după aceea între ei e uluitor!
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani....
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani. „Nu credeam să mi se întâmple așa repede” VIDEO
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta...
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată
Karl Nehammer a uimit toată România! Ce a făcut cancelarul Austriei
Karl Nehammer a uimit toată România! Ce a făcut cancelarul Austriei
Primul soț al Ronei Hartner, prezent la înmormântare
Primul soț al Ronei Hartner, prezent la înmormântare
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la...
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la toată slujba. FOTO
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt...
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți”
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco...
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco Sedano: „Scopul lui este să o îndepărteze de familie!”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!