News

De ce românii nu trebuie să îşi ţină niciodată salariul pe card. Ce trebuie să faci imediat cum primeşti banii de la job

Specialiștii în economie spun că nu este bine ca românii să își țină banii pe card. „Își pierd din valoare pe fondul inflației”
16.09.2023 | 11:46
De ce romanii nu trebuie sa isi tina niciodata salariul pe card Ce trebuie sa faci imediat cum primesti banii de la job
Specialiștii spun că banii rămași pe card după plata facturilor trebuie transferați într-un cont de economii / Foto: colaj, Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Chiar dacă salariile românilor sunt mici în comparație cu restul țărilor din Uniunea Europeană, mai ales în comparație cu țările din vestul continentului, specialiștii în economie au un sfat pentru cei care doresc să facă economii.

Avantajele plății cu cardul

Plata cu cardul bancar s-a generalizat în România, existând, se știe, mai multe avantaje față de plata în numerar.În primul rând, plata cu cardul bancar este mult mai rapidă decât plata în numerar.

ADVERTISEMENT

Clienții nu trebuie să piardă timp căutând și numărând bancnote și monedele din portofel. La rândul lor, comercianții nu trebuie să piardă timp pentru a verifica și a da rest.

Plata cu cardul bancar reduce riscul de erori de plată în comparație cu achizițiile în numerar. Spre exemplu, atunci când un client plătește în numerar, există întotdeauna riscul de a face o greșeală.

ADVERTISEMENT

Această metodă de plată, în special cea fără contact, limitează schimburile fizice între comerciant și client. În vremuri de criză în domeniul sănătății, cum a fost Covid-19, acesta este un avantaj apreciabil.

Tendința de a „rupe” bancomatul

Mulți salariați români au tendința, atunci când primesc leafa pe card, să scoată toți banii, sau aproape toți, de pe el, pentru a avea numerar la îndemână. Alții, dimpotrivă, își țin cât mai mult din salariu pe cardul de debit, după ce-și plătesc facturile.

ADVERTISEMENT

În ambele cazuri trebuie procedat altfel, ne sfătuiesc economiștii. Aceștia le transmit celor care vor să economisească că, o soluție mai bună este ca banii rămași pe card, după plata utilităților, să fie transferați într-un cont de economii, scrie Antena 3CNN.

„Recomandarea este valabilă doar pentru cei care au cu ce să facă economii. Dacă ai bani de economisit, da, e bine să transferi banii din contul de debit către un depozit la bancă sau titluri de stat sau orice altă modalitate de economisire care să-ți aducă dobândă”, a explicat consultantul economic Adrian Negrescu, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Adrian Negrescu, banii ținuți în contul curent fără nici un fel de dobândă „și pierd din valoare pe fondul inflației”. „În esență, dacă nu ai bani să faci economii, cel mai bine ar fi ca atunci când primești banii pe card, din salariu sau din orice altă sursă de venit, să-i calculezi cu foarte mare atenție, să pui niște bani deoparte”, spune el.

„Din păcate, în România încă funcționează cash-ul”

„În general, măcar 200 de lei dacă ai de unde să pui niște bani deoparte, ar fi bine să îi ții, și o parte dintre ei să-i păstrezi cash. De ce? Pentru că, din păcate, în România încă funcționează cash-ul. Adică sunt locuri în care te duci cu cardul și nu poți să cumperi nimic”.

Potrivit consultantului economic, „trebuie să fim foarte atenți în momentul în care primim banii din salariu și să nu ne apucăm să-i cheltuim din prima zi. Acesta este un lucru esențial”.

Mai este o variantă, potrivit lui Negrescu: „Dacă ai un venit sigur, dacă ai un salariu sigur, cred că varianta bună ar fi să-ți faci un card de cumpărături, un fel de card de credit cu dobândă zero, cu care să plătești atunci când trebuie, la timp, în așa fel încât să nu să nu prinzi dobândă. 

Sunt foarte multe oferte de carduri din acestea de credit cu dobândă zero în piață și poți să plătești între 7 și 32 de rate pentru tot felul de lucruri, de la produsele alimentare, la produsele electronice și electrocasnice și chiar servicii medicale”, a mai spus specialistul.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: