News

România, tot mai aproape să renunțe la plata cu numerar. Salariile vor intra direct pe card din 2026

România, tot mai aproape să renunțe la plata cu numerar. Salariile vor intra direct pe card din 2026, conform proiectului de lege care a ajuns în Camera Deputaților.
05.05.2023 | 17:13
Romania tot mai aproape sa renunte la plata cu numerar Salariile vor intra direct pe card din 2026
România, tot mai aproape să renunțe la plata cu numerar. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

România, tot mai aproape să renunțe la plata cu numerar. Salariile vor intra direct pe card din 2026, conform proiectului de lege care a ajuns în Camera Deputaților. Românii vor strâmba cu siguranță din nas, în condițiile în care țara noastră e în topul neîncrederii în carduri și operațiuni on-line.

România, tot mai aproape să renunțe la plata cu numerar

Proiectul de lege ajunsese în senat în luna noiembrie 2022, în condițiile în care în România 50% dintre tranzacții se fac încă în numerar. Noua lege ar interzice plata salariilor în numerar și ar obliga comercianții să accepte cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

ADVERTISEMENT

”Plățile de natură salarială plătite de angajator, pensiile, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, se arată în document.

Trebuie remarcat că vor fi scutiți de această lege acei consumatori considerați vulnerabili, care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie. Conform unui studiu al Merchant Machine din 2021, 78% dintre români preferă tranzacțiile în numerar, în condițiile în care 42% dintre cetățeni nu au cont la bancă.

ADVERTISEMENT

Așadar, proiectul ajuns în Camera Deputaților va obliga angajatorii să plătească salariile doar pe card, începând cu 2026. Momentan, foarte mulți români își primesc salariul ”în plic” și oarecum acceptă această situație. Măsura a fost gândită pentru ca statul român să monitorizeze mai bine tranzacțiile și să elimine frauda.

Cu toate acestea, așa cum era deja menționat, persoanele ”vulnerabile” vor putea lua în continuare salariul ”în plic”. Și mai important, legea îi va obliga pe comercianți să accepte plățile cash, dacă va trece de Camera Deputaților (for decizional) în acest sens. Legea are toate șansele să intre în vigoare și să se aplice din 2026, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Mai mult, la capitolul excepții vor intra cei din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională. Totuși, persoanele juridice vor putea oferi un avans în numerar, în locuri special amenajate afișate la loc vizibil. Acest avans se va evidenția distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși suma de 500 de lei, iar comercianții pot percepe de la titularul cardului un comision care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.

În România, la fel ca în restul lumii, este la modă o teorie a conspirației că guvernele lumii vor că controleze populația prin plata cu cardurile. Astfel se explică cum influenceri relevanți precum Costi Ioniță sau politicianul Diana Șoșoacă, au îndemnat deseori ca oamenii să-și retragă banii din bănci și să nu folosească cardurile.

ADVERTISEMENT

”Scot bani cash de la bancomat. O să vă zic de ce. Fraților, e foarte important să plătim cash, atât cât mai putem zilele acestea, pentru că urmează chestii foarte interesante și anume controlul asupra populației. În momentul în care n-o să mai plătim cu cash se vor retrage toate bancomatele, se vor retrage banii fizici și în momentul ăla… control absolut!”, transmitea Costi Ioniță într-un clip pe Tik Tok.

ADVERTISEMENT
Tags: