Life

De ce să nu bei apă după ce ai mâncat ciorbă. Motivul s-ar putea să te surprindă

Știai că nu e bine să bei apă după ce ai mâncat ciorbă? Te poți confrunta cu o mulțime de probleme dacă ai acest obicei la masă.
01.12.2023 | 19:07
De ce sa nu bei apa dupa ce ai mancat ciorba Motivul sar putea sa te surprinda
De ce să nu bei apă după ce ai mâncat ciorbă. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Te-ai gândit vreodată că nu e bine să bei apă după ce ai mâncat ciorbă? Deși ciorbele sau supele au o consistență similară, asta nu înseamnă că organismul nostru nu va avea probleme.

De ce să nu bei apă după ce ai mâncat ciorbă

Apa este esențială pentru o mai bună funcționare a organismului. Chiar și așa, aceasta trebuie consumată în anumite condiții. În caz contrat, putem să ne trezim cu o serie de probleme, pe care nu le dorim.

ADVERTISEMENT

Este bine cunoscut faptul că e bine să bei un pahar de apă pe stomacul gol, cum te trezești dimineața, dar și înainte să te culci seara. Acest lucru îți oferă o stare de bine și de asemenea, hidratează intens organismul.

Și totuși de ce să nu bei apă după ce ai mâncat ciorbă? Specialiștii din domeniul nutriției spun că nu e bine să consumăm lichide în timpul mesei și nici imediat după. Iar această regulă se aplică atât în cazul ciorbelor care conțin o cantitate mare de carne, cât și în cazul deserturilor, ori a altor mese copioase.

ADVERTISEMENT

De ce să nu bei apă după ce ai mâncat? Apa diluează acidul din stomac și perturbă pH-ul. Iar acesta este extrem de important în descompunerea și absorbția alimentelor. Drept rezultat, dacă bei apă în timp ce mânânci, sau după masă, digestia este încetinită.

Ce se întâmplă în organismul tău

Astfel, te poți confrunta cu diferite de probleme. Printre acestea se numără indigestia, dar și gazele. Totodată, unele persoane se pot confrunta și cu stări de balonare, care nu sunt deloc plăcute.

ADVERTISEMENT

„Apa de băut imediat după masă duce la diluarea sucurilor gastrice, enzimele care sunt necesare digestiei fiind diluate. Acest lucru duce la o eliberare mai mică de enzime digestive, ceea ce poate duce la arsuri la stomac ”, explică dr. Anya Sud.

Totodată, evită să bei apă rece. Aceasta încetinește procesul de digerare al alimentelor. Și totuși când e momentul perfect să bei un pahar pe apă? Indicat ar fi să consumi lichide cu 15-30 de minute înainte de masă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dacă ai apucat să mănânci și îți este sete, la fel de mult trebuie să aștepți. Specialiștii spun că putem să bem apă fără griji după cel puțin o jumătate de oră de la masă. Indicat ar fi însă să așteptăm o oră.

„Recomandarea mea este să bei doi litri de apă în timpul zilei și să-i bei treptat pentru a nu umple prea mult și a solicita stomacul. Prea multă apă perturbă digestia, și se poate întâmpla, de asemenea, ca excesul de hrană să rămână în organism și să perturbe nivelul de insulina, ceea ce duce la un risc crescut de diabet”, a completat nutritionistul Anju Sodh.

ADVERTISEMENT