Life

De ce să nu fumezi niciodată imediat după ce ai mâncat. Efectul neștiut pe care îl are o țigară asupra organismului tău

De ce nu e bine să fumezi niciodată imediat după ce ai mâncat. Țigara are un efect neștiut asupra organismului dacă faci asta.
10.11.2023 | 14:52
De ce sa nu fumezi niciodata imediat dupa ce ai mancat Efectul nestiut pe care il are o tigara asupra organismului tau
De ce să ni fumezi imediat după masă. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Iată de ce nu e bine să fumezi imediat după ce ai mâncat. Riscul de a dezvolta probleme grave de sănătate este mult mai mare dacă ai acest obicei, potrivit specialiștilor.

De ce nu trebuie niciodată să fumezi imediat după ce ai mâncat. Riscurile la care te poți expune

Este cunoscut faptul că fumatul afectează plămânii, iar riscul de cancer pulmonar este mai crescut pentru cei care au acest viciu. Dacă, totuși, fumezi, nu ar trebui să o faci imediat după ce mănânci.

ADVERTISEMENT

Aparatul digestiv începe de la laringe și se termină la rect. Atunci când fumezi prea mult, toxinele ajung în toate celulele din organism. Monoxidul de carbon scade cantitatea de oxigen care e transportată de sânge.

Astfel, nicotina intră în organism și este distribuită în sânge rapid. Absorbția multor vitamine, cum ar fi vitamina C sau acidul folic, este scăzută din cauza fumatului.

ADVERTISEMENT

Mai mult, atunci când este asociat cu alimentația în exces, riscul de afecțiuni cardiovasculare este mai crescut. Efectele nocive ale fumatului pot fi chiar de zece ori mai mari în cazul celor care fumează imediat după ce mănâncă.

Ce se întâmplă dacă renunți la fumat

Evident, cea mai bună soluție este să renunți la fumat. În acest fel vei avea o viață sănătoasă, iar riscul de afecțiuni grave este mult mai mic decât dacă ai fuma regulat.

ADVERTISEMENT

În 20 de minute de la ultima țigară fumată, pulsul și tensiunea arterială scad la normal. De asemenea, în opt ore, scade și nivelul monoxidului de carbon, iar oxigenarea sângelui revine și ea la normal.

La 24 de ore, riscul de infarct miocardic scade, iar gustul și mirosul se îmbunătățesc după două zile. În plus, după o lună de când ai fumat ultima dată, nu ar mai trebui să te confrunți cu sinusuri blocate și cu dificultăți de respirație.

ADVERTISEMENT

Starea de oboseală se va diminua și vei avea mai multă energie. După un an, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este redus la jumătate, notează libertatea.ro.

După zece ani, riscul de a te confrunta cu afecțiuni cardiovasculare este egal ca în cazul persoanelor care nu fumează. După 15 ani, poți considera că ești persoană nefumătoare din orice punct de vedere.

ADVERTISEMENT
Tags: