Life

De ce să nu pui niciodată coajă de portocală sau de lămâie în aluatul pentru cozonac. Greșeala care îl transformă într-un desert toxic

De ce să nu pui niciodată coajă de lămâie sau de portocală în cozonac. Greșeala frecventă pe care o fac foarte multe gospodine.
23.11.2023 | 22:34
De ce sa nu pui niciodata coaja de portocala sau de lamaie in aluatul pentru cozonac Greseala care il transforma intrun desert toxic
De ce să nu pui coajă de lămâie sau portocală în cozonac. Sursa foto: colaj Fanatik/ captură YouTube/ Unsplash
ADVERTISEMENT

Motivul pentru care nu trebuie să pui coajă de lămâie sau de portocală în cozonac. Multe rețete o cer, pentru un plus de aromă, însă specialiștii spun că această greșeală poate transforma desertul în unul toxic.

De ce să nu pui coajă de lămâie sau portocală în cozonac

Legumele și fructele sunt recomandate pentru aportul lor de vitamine și alte elemente benefice organismului, însă acestea pot deveni chiar toxice din cauza anumitor substanțe care pot fi folosite în timpul recoltării sau al depozitării.

ADVERTISEMENT

Experții în horticultură susțin că, în ciuda faptului că sunt aratoase și par apetisante, nu sunt nici pe departe atât de bune. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a realizat câteva teste care arată că o persoană care consumă fructe și legume ingerează chiar și zece pesticide diferite.

Astfel că, deși multe rețete de cozonac recomandă să fie pusă în aluat coajă de lămâie sau portocală, pentru un plus de aromă, specialiștii recomandă evitarea folositrii acestui ingredient.

ADVERTISEMENT

Explicația este una simplă, chiar dacă substanțele folosite sunt menite să protejeze culturile agricole, acestea ajung în partea comestibilă a plantelor. Pentru a rezista perioadelor mari de depozitare, citricele sunt tratate cu imazalil (E233).

Pesticidul este nociv

Acest pesticid, deși nociv, este autorizat și în România, scrie adevărul.ro.  Din acest motiv, coaja de lămâie sau portocală nu trebuie adăugată sub nicio formă în cozonac. Există, însă, și cazuri în care pe ambalaj scrie că fructele nu au fost tratate.

ADVERTISEMENT

Citricele sunt tratate foarte mult după recoltare şi chiar dacă sunt avizate acele substanţe în laborator au ieşit de multe ori concentraţii foarte mari. Sigur, ni se atrage atenţia să nu folosim coaja lor şi bine ar fi să fie scris mare în punctele de vânzare, să fie atenţionaţi consumatorii, să nu mănânce coaja.

Dacă nu se respectă normele de folosire a acestor substanţe, perioadele optime de aplicare, de repaus, riscăm să transformăm un produs alimentar într-un produs toxic.

ADVERTISEMENT

De aceea, trebuie să avem grijă de unde cumpărăm, ceea ce cumpărăm, să cunoaştem foarte bine trasabilitatea produsului, de la etapa de semănat şi până la recoltare, ce tratamente chimice au fost aplicate, dacă s-a respectat concentraţia şi dacă acela a fost produs fără tratamente chimice”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru.

ADVERTISEMENT
Tags: