Life

De ce să speli fructele şi legumele cu bicarbonat de sodiu. Poţi scăpa de un risc

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient util nu doar în bucătărie sau pentru îngrijirea corporală, ci are beneficii și în consumul de fructe și legume. 
20.06.2022 | 17:05
De ce sa speli fructele si legumele cu bicarbonat de sodiu Poti scapa de un risc
Ce beneficii are bicarbonatul de sodiu când îl utilizăm pentru spălarea fructelor și legumelor. Sursa foto: csid.ro
ADVERTISEMENT

Bicarbonatul de sodiu este foarte recomandat pentru spălarea fructelor și legumelor. Renumitul ingredient, foarte folosit în general în bucătărie și în îngrijirea personală, ne poate ajuta să evităm un risc.

Bicarbonatul de sodiu îndepărtează pesticidele de pe fructe și legume

Specialiștii în sănătate spun că bicarbonatul de sodiu are capacitatea de a elimina pesticidele și erbicidele de pe fructe și legume, despre care știm că sunt foarte nocive organismului uman.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie urmat un proces complex pentru a îndepărta pesticidele și erbicidele, ci este foarte simplu. Într-un vas se toarnă apă, după care se pun două, trei linguri de bicarbonat de sodiu și apoi fructele sau legumele. Cinci minute trebuie ținute astfel și, ulterior, se pot consuma. La unele nu va mai fi nevoie nici de îndepărtarea cojii.

Ce spun medicii despre bicarbonatul de sodiu. Când nu este indicat să-l folosim

Mulți oameni apelează la bicarbonatul de sodiu și pentru a scăpa de refluxul gastroesofagian sau arsurile la stomac. Medicii, însă, spun că ingredientul poate fi de ajutor într-o mică măsură. Folosit în exces, poate cauza ulcer.

ADVERTISEMENT

”Pe moment are o acţiune imediată, agreabilă, promptă, iar pacienţii îl preferă pentru că este la îndemână şi este foarte ieftin. Folosit pe termen lung poate apărea fenomenul de rebound, aciditatea se intensifică şi va accentua predispoziţia spre ulcer.

Bicarbonatul nu te omoară, dar e ca şi când te-ai încălzi cu un pahar de ţuică. Pe măsură ce consumi, tot ai vrea mai mult. În timpul unei crize, mai bine folosim un pansament gastric autorizat”, potrivit medicului chirurg Călin Tiu, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

De altfel, nici medicii stomatologi nu privesc prea bine bicarbonatul de sodiu. Sunt persoane care-l combină cu lămâie și-și spală dinții. Doctorii atrag atenția că acest amestesc este unul dăunător.

”Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni paradontale.

ADVERTISEMENT

Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional.

Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie”, spune Cnelia Vartolomei, medic stomatolog.

ADVERTISEMENT