Life

De ce se trag clopotele când moare cineva. Explicația părintelui Calistrat: “Să luăm aminte”

Părintele Calistrat a explicat de ce se trag clopotele atunci când moare cineva. Mulți oameni se întreabă de unde vine acest obicei.
14.07.2023 | 14:02
De ce se trag clopotele cand moare cineva Explicatia parintelui Calistrat Sa luam aminte
Părintele Calistrat a explicat de ce se trag clopotele atunci când moare cineva. Sursa foto: Pixabay, captură YouTube/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Părintele Calistrat a explicat de ce se trag, de fapt, clopotele la biserică atunci când cineva moare. Duhovnicul a menționat și alte situații în care se practică acest obicei.

De ce se trag clopotele când moare cineva. Părintele Calistrat a explicat motivul

O înmormântare presupune diverse tradiții și obiceiuri încă din cele mai vechi timpuri. Printre acestea se numără și trasul clopotelor la biserică. Multe persoane se întreabă ce înseamnă, de fapt, acest lucru.

ADVERTISEMENT

Părintele Calistrat a explicat, în cadrul emisiunii BZI Live, care este semnificația acestui obicei atunci când moare cineva. Duhovnicul a mai spus care sunt originile acestei tradiții.

Din moment ce biserica reprezintă cerul pe pământ, clopotele semnifică “glasul arhanghelului”, după cum a explicat părintele. “Păi avem două semne. Trebuie să știm așa: Biserica este considerată cerul pe pământ. Glasul clopotelor este considerat glasul arhanghelului.

ADVERTISEMENT

Este acel cuvânt din Vechea Scriptură al Vechiului Testament unde scrie că atunci când Satana s-a răzvrătit în ceruri și a vrut să pună tronul de miază-noapte să fie deasupra lui Dumnezeu, cel ce-a oprit căderea îngerilor care se transformau în draci ca puzderia, pentru că ascultau de sfatul lui Lucifer și nu de glasul lui Dumnezeu, el a spus așa: Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte. 

Cei ce-au întors fața lui Dumnezeu s-au făcut îngeri, cei care nu s-au mai uitat la Dumnezeu au rămas în veci diavoli”, a explicat părintele Calistrat în cadrul emisiunii, citat de click.ro.

ADVERTISEMENT

În plus, atunci când mortul este ținut în casă, la priveghi, clopotul trebuie să fie tras de trei ori dimineața, la prânz și seara. “La înmormântare este semn că cerul plânge pentru cel ce-a plecat și îl așteaptă în împărăția lui Dumnezeu.

De aceea când mortul este ținut în casă trei zile se bate clopotul dimineața, la prânz și seara, în trei stări scurte. De obicei, cât ține rugăciunea Tatăl Nostru sau Psalmul 50, în semn că a fost un fiu al biserici”, a mai spus părintele.

ADVERTISEMENT

Când se mai bat clopotele

Totodată, părintele a mai explicat că sunt și alte situații în care se trag clopotele la biserică. De exemplu, atunci când clopotul bate de Liturghie, acest lucru reprezintă “semnul arhanghelului că prezența lui Dumnezeu e între oameni”. Astfel, atunci când aud clopotul, oamenii își fac cruce.

“Și clopotul de bate la Dumnezeiasca Liturghie, la privegherea de seară, la vecernie și se mai bate la nenorociri. Alarmă – când se bate într-o singură doagă, alarmă generală sau adunare generală când se bat toate odată într-o singură doagă, sau când e foc, inundație sau o calamitate”, a mai spus duhovnicul.

ADVERTISEMENT