News

De ce nu ai voie să asculți muzică după înmormântare. Ce alte lucruri nu e bine să faci în doliu. Tradiții și obiceiuri

Să asculți muzică după înmormântare, în perioada de doliu, este o necuviință la adresa memoriei celui plecat la Dumnezeu. Fanatik îți „spune” ce alte lucruri nu e bine să faci în doliu. Tradiții și obiceiuri.
11.06.2022 | 06:15
De ce nu ai voie sa asculti muzica dupa inmormantare Ce alte lucruri nu e bine sa faci in doliu Traditii si obiceiuri
De ce nu ai voie să asculți muzică după înmormântare. Ce alte lucruri nu e bine să faci în doliu. Tradiții și obiceiuri. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Înmormântarea este, prin definiție, o despărțire. Iar o despărțire este dureroasă. Așa că muzica, îndemn al sufletului către voie-bună și petrecere nu-și poate găsi loc după o înmormântare. Sunt, evident, și excepții. FANATIK ți le prezintă în continuare.

De ce nu ai voie să asculți muzică după înmormântare

Moartea este singura „boală” de care nu scapă nimeni. Moartea aduce tristețe, chiar dacă religia ne spune că este trecerea la o altă formă de existență, veșnică, „unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit”.

ADVERTISEMENT

Tristețea este covârșitoare pentru cei apropiați care rămân în această lume din ce în ce mai ticăloasă în urma celui plecat la Dumnezeu. Cei care au iubit pe dispărut se chinuie cu amintirea și regretul. Așa că din start muzica nu-și găsește locul în perioada de doliu. Nu toată muzica, însă.

În perioada de doliu, de obicei de 40 de zile, până când cel dispărut ajunge în fața Domnului, la Judecata de Apoi, cum se spune, toți apropiații care au rămas aici, pe pământ, se roagă pentru iertarea păcatelor, cele cu voie și cele fără de voie, pe care le-a făcut cel plecat. Se roagă pentru mântuirea sufletului său.

ADVERTISEMENT

Nu poate fi petrecere, nuntă, botez la care să participi în perioada de doliu. Nu te poate lăsa sufletul, nu că îți interzice religia. Cum spuneam, muzica este îndemn spre relaxare, spre distracție, așa că este evident de ce nu poți asculta muzică după înmormântarea cuiva drag.

„Nu poți să asculți muzică de petrecere când sufletul tău plânge după cineva drag plecat la Domnul Dumnezeu”

FANATIK a luat legătura cu preotul misionar Robert Șovar, fost preot militar, pentru a cere o părere calificată, cunoscătoare în cele sfinte. Părintele a adus lămuriri, în exclusivitate pentru FANATIK, în problema muzicii în perioada de doliu, după o înmormântare, ce nu poți asculta, dar și ce poate face bine sufletului.

ADVERTISEMENT
  • „Perioada de doliu este o perioadă de penitență, de regrete, de părere de rău, dar, în primul rând, o perioadă de rugăciuni pentru cel care a fost printre noi și nu mai este”
  • „Muzica presupune înclinare către partea de bucurie, de voie-bună, de veselie, de petrecere a sufletului, a inimii, de relaxare a simțurilor, a corpului și de aceea acest gen de muzică nu se ascultă. Nu poți să asculți muzică de petrecere când sufletul tău plânge după cineva drag plecat la Domnul Dumnezeu”
  • „Dacă ești cu adevărat, sincer implicat în pierderea cuiva drag, nu poți simți nevoia să asculți muzică de voie-bună. În general, muzica trebuie să ne dea o liniște… Mergem la o nuntă, un botez, pe lângă starea euforică pe care o simțim sufletește, simțim și liniștea sufletească de a fi părtași la bucuria împlinirii unei familii de către oameni dragi nouă”

„Nu trebuie să scrie undeva, în cărțile bisericii, că nu ai voie să asculți muzică în perioada de doliu. Asta ține de latura profund umană a fiecăruia”

În perioada de doliu, rugăciunile noastre sunt de mare ajutor sufletului plecat dintre noi, care nu ajunge în ritm de sârbă, horă sau… rock ‘n roll la Judecata de Apoi.

ADVERTISEMENT

Religia nu interzice să asculți muzică după înmormântarea cuiva drag. Această opțiune ține de tine, de sufletul tău, de ce simți în inima ta. Iată ce spune preotul misionar Robert Șovar despre asta.

  • „Dacă intervine perioada de doliu, acolo este vorba tot de un sentiment de iubire, dar care se îndreaptă către a fost cu noi și nu mai este, lăsând un gol în urma lui. Ne rugăm pentru sufletul lui, rugăciunile noastre sunt benefice celui plecat pentru faptul că la 40 de zile va ajunge în fața Mântuitorului, când va avea loc Judecata Particulară”
  • „Nu trebuie să scrie undeva, în cărțile bisericii, că nu ai voie să asculți muzică în perioada de doliu. Asta ține de latura profund umană a fiecăruia. Este ceva ce simte… sau nu simte… credinciosul încercat de plecarea unei persoane dragi”

„Există muzică de ascultat în perioada de doliu. Muzica religioasă. Muzica de alinare sfântă ce ne apropie de Bunul Dumnezeu”

Da, există muzică pe care să o asculți în timpul perioadei de doliu. Muzica de alinare a sufletului după pierderea iremediabilă a cuiva iubit. Muzica religioasă. Care deschide calea cea dreaptă către Bunul Dumnezeu. Preotul misionar Robert Șovar spune atât de frumos că „în muzica religioasă ne regăsim cu noi înșine, în fața altarului din sufletul nostru”.

  • „Există muzică de ascultat în perioada de doliu. Muzica religioasă. Muzica sfântă ce ne apropie de Bunul Dumnezeu. Muzică de alinare a sufletului. Mai ales în momentele de grea încercare după pierderea cuiva drag”
  • „În muzica religioasă ne regăsim cu noi înșine, în fața altarului din sufletul nostru. Și în fața altarului bisericesc ascultând slujba religioasă. Muzica religioasă nu ne împinge către o stare euforică, dimpotrivă, ne dă o stare de meditație, de liniște și, în același timp, ne creează starea necesară pentru a ne ruga. Pentru cei care nu mai sunt printre noi, dar și pentru sufletele noastre”
  • „Aici este diferența dintre, hai să spunem, muzici. În funcție de starea sufletească, eu ascult de la muzica populară veche până la muzica bisericească, trecând și prin muzica de petrecere sau muzica clasică. Depinde, repet, de starea sufletească”

Alte tradiții și obiceiuri pe care să le respecți după o înmormântare

Nu există un „ghid” religios în care să se specifice interdicțiile din perioada de doliu. Ce nu faci, nu faci din convingere, sunt interdicții autoimpuse, pe care le respecți pentru că așa simți.

Tradiții, obiceiuri bine-nțeles că există. Ca în orice situație excepțională prin care trece omul pe Pământ, în drumul său către Dumnezeu. Dar nimic nu este mai neplăcut lui Dumnezeu decât ipocrizia. Reguli, obiceiuri ținute doar de ochii lumii, pentru că „așa trebuie, așa dă bine” și nu din convingere, din suflet sincer.

Astfel, conform tradiției, în perioada de doliu, nu trebuie să participi sau să organizezi nunți, botezuri și alte petreceri, nu trebuie să râzi, să dansezi, să bei alcool, să te bărbierești (în cazul bărbaților), să te tunzi, să întreții relații intime.

Trebuie, în schimb să porți haine negre sau cel puțin închise la culoare, decente, în niciun caz blugi rupți, zdrențuiți (chiar dacă sunt negri), haine mulate pe corp, decoltate (în cazul femeilor), provocatoare.

Iată mai jos părerea unor preoți despre perioada de doliu (de la 40 de zile la un an după înmormântare) și tradițiile, obiceiurile și interdicțiile pe care le recomandă, fără a le impune.

  • „Doliul este o perioadă de tristeţe şi suferinţă pentru pierderea cuiva drag. El implică o vestimentaţie închisă la culoare, ca simbol al durerii pentru cel adormit, însă şi un comportament adecvat situaţiei de faţă – printre altele nunta, ca celebrare a bucuriei nu este recomandată în această perioadă. Doliul presupune reculegere, compătimire şi mai ales rugăciune pentru sufletul celui răpost, pentru odihna sa veşnică şi milostenie pentru îndurarea lui Dumnezeu faţă de el. Doliu poartă rudele, prietenii celui răposat şi, în cazul rudelor apropiate, el ţine un an. În Biserică este recomandat ca văduvele să nu se recăsătorească şi să poarte doliu pentru soţii lor toată viaţa. Însă acest sfat nu este obligatoriu” preot Ioan Valentin Istrati, pe doxologia.ro
  • „Doliul nu trebuie să se rezume la purtarea veșmintelor negre. În toată această perioadă trebuie să se facă dovada unei sobrietăți și curății adecvate. (…) Ipocrizia trebuie cu orice preț evitată. Poți păstra doliul după cineva chiar dacă nu porți doar negru. Nu trebuie să ne transformăm în «victime» ale doliului și nici în vedete ale lui” – preot Vasile Răducă, pe dexologia.ro
  • „Doliul nu este numai o expresia a suferinței cauzate de pierderea unei persoane dragi: cei care au trecut măcar odată prin această situație nefericită știu că doliul este un proces de vindecare după o despărțire și că după doliu trebuie să urmeze, fără îndoială, o renaștere. Cei care nu au credință fac deseori greșeală de a confundă doliul cu o tradiție fără înțeles, fără scop și care nu face decât să îi scoată din rutină obișnuită” – crestinortodox.ro 
  • „Dacă am iubit persoană respectivă foarte mult, nu este cazul să cădem în depresie, pentru că nu ne va mai fi aproape. Păstrarea amintirilor, dar și a capacității noastre de a ne bucură de viață, după decesul celui drag, este esențial, și cu siguranță că este și ceea ce și-ar fi dorit acesta pentru noi, să fim în continuare fericiți” crestinortodox.ro
ADVERTISEMENT