News

De ce trebuie să purtăm masca și după vaccinare? Explicațiile oamenilor de știință

19.01.2021 | 16:26
De ce trebuie sa purtam masca si dupa vaccinare Explicatiile oamenilor de stiinta
ADVERTISEMENT

De ce trebuie să purtăm masca și după vaccinarea anti-Covid? Iată o întrebare la care medicii răspund prin prezentarea unui set de motive bazate pe explicații medicale.

Multe persoane au sperat ca, odată cu accesul populației la imunizare, masca să dispară din peisaj. Se pare că renunțarea la acest echipament de protecție nu va fi un demers rapid, date fiind riscurile încă prezente.

ADVERTISEMENT

Experții în sănătate spun că există motive întemeiate pentru care populația va trebui să nu renunțe la mască nici după ce va fi obținută așa-numita imunitate de turmă.

De ce trebuie să purtăm masca și după vaccinare?

Nu de puține ori, în timpul pandemiei, am auzit formularea ”masca de protecție poate face diferența”. Bazându-se pe acest aspect, experții americani vin și ne spun că masca trebuie purtată chiar și după vaccinarea anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Pentru a demonstra acest lucru, al eficienței și importanței măștii și după imunizare, o serie de experți americani au prezentat un set de cinci motive pentru care trebuie să purtăm masca și după ce primim serul contra SARS-CoV-2.

Vaccinurile nu sunt 100% eficiente

Primul motiv serios care ne spune că nu trebuie să renunțăm la mască este acela că vaccinurile apărute până acum nu au un grad de protecție de 100%. Studiile clinice au constatat că două doze de vaccinuri Moderna și Pfizer-BioNTech au prevenit 95% din bolile cauzate de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Matematic vorbind, 1 din 20 de persoane rămân neprotejate, a spus dr. Tom Frieden, fost director al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, potrivit USA Today.

Vaccinurile nu oferă protecție imediată

Niciun vaccin nu oferă o protecție imediată. Specialiștii spune că durează aproximativ două săptămâni până când sistemul imunitar produce anticorpi care blochează infecțiile virale.

ADVERTISEMENT

Vaccinurile Covid-19 necesită mai mult timp pentru consolidarea imunității, în comparație cu vaccinul antigripal, dat fiind faptul că produsele Moderna, cât și cele Pfizer necesită două doze.

Mai exact, protecția completă nu va fi atinsă până la cinci sau șase săptămâni după prima doză. Așadar, de exemplu, o persoană vaccinată în ziua de Anul Nou nu va fi pe deplin protejată până la Ziua Îndrăgostiților.

Vaccinarea nu ne împiedică să răspândim virusul

La această oră, cercetătorii recunosc că au nevoie de mai mult timp pentru a-și da seama dacă serul anti-Covid previne și transmiterea.

”Nu știm încă dacă vaccinul protejează împotriva infecției sau numai împotriva bolilor”, a spus Paul Offit, medic epidemiolog la Universitatea din Phoenix.

Până când cercetătorii vor răspunde la această întrebare, purtarea măștilor este cea mai sigură cale pentru persoanele vaccinate de a-i proteja pe cei din jur, mai spune Offit.

Măștile protejează împotriva oricărei tulpini a coronavirusului

În acest moment, liderii din domeniul sănătății la nivel mondial sunt îngrijorați de noile variante genetice ale coronavirusului, care par a fi cu cel puțin 50% mai contagioase decât originalul.

Partea bună, până în prezent, e aceea că studiile sugerează faptul că vaccinurile funcționează în continuare împotriva acestor noi tulpini.

În aceste condiții, un lucru este clar: măsurile de sănătate publică, cum ar fi evitarea aglomerației, distanțarea fizică și purtarea măștilor, reduc riscul de a contracta toate tulpinile de Covid-19, precum și alte boli respiratorii.

Specialiștii dezvăluie că, de exemplu, numărul cazurilor de gripă la nivel mondial a fost dramatic mai mic de când țările au început să le ceară cetățenilor să rămână acasă și să poarte măști.

”Cea mai bună speranță pentru a pune capăt pandemiei nu este de a alege între măști, distanțare fizică și vaccinuri”, a spus medicul Offit, ci de a le combina. ”Cele trei abordări funcționează cel mai bine ca echipă”, a spus el.

ADVERTISEMENT