Life

De ce trebuie să ridici, de fapt, parasolarele în timpul decolării și aterizării cu avionul. Gestul pe care este obligatoriu să-l faci

Cu siguranță vi s-a întâmplat ca în avion să vi se ceară să ridicați parasolarele. Dar care este motivul pentru care pasagerii sunt obligați să facă acest lucru?
25.01.2024 | 19:47
De ce trebuie sa ridici de fapt parasolarele in timpul decolarii si aterizarii cu avionul Gestul pe care este obligatoriu sal faci
De ce trebuie să ridici parasolarele în timpul decolării și aterizării cu avionul/ sursa foto: freepik
ADVERTISEMENT

De ce trebuie să ridici, de fapt, parasolarele în timpul decolării și aterizării cu avionul. Avionul se află în topul celor mai sigure și rapide mijloace de transport, cu toate că astfel de călătorii sunt destul de costisitoare. De obicei, persoanele care prind locul de la fereastră sunt rugate de însoțitorii de zbor să ridice și să coboare obloanele. Dar care este motivul?

De ce trebuie să ridici parasolarele în timpul decolării și aterizării cu avionul

Dacă călătoriți des cu avionul, sunteți obligați să faceți anumite lucruri. Spre exemplu, există mai multe reguli şi restricţii, pe care călătorii trebuie să le respecte. Însoțitorii de bord au obiceiul de a le spune acestora ca parasolarele avionului să fie lăsate deschise atunci când avionul aterizează sau când decolează.

ADVERTISEMENT

Conform experților, acest gest are o legătură mare cu stingerea luminilor din aeronave atunci când decolează de pe aeroporturi. Se pare că este o regulă internaţională de siguranţă a tuturor zborurilor. În plus, pasagerii și stewardesele trebuie să vadă afară în caz dacă este vreo urgență.

Ajută mult în caz de urgențe

În caz că se întâmplă ceva, atât echipajul, cât şi pasagerii trebuie să fie evacuați rapid din aeronavă. Drept urmare, vizibilitatea joacă un rol destul de important. Să vadă pe ce parte a aeronavei se poate face evacuarea mai rapidă.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim de urgențe extrem, fiecare secundă contează. De regulă, instructorii de bord știu că procedura de evacuare durează 90 de secunde, atât pentru zborurile nocturne, cât și pentru cele de zi.

Un alt aspect important este și faptul că, în timpul decolărilor și aterizărilor, lumina ambientală este mai redusă, pentru ca acest lucru să permită pasagerilor să se acomodeze cu lumina naturală.

ADVERTISEMENT

Ce spun experții în aviație

Pe de altă parte, experții în aviaţie spun că ridicarea parasolarelor la aterizare și decolare au la bază și un efect psihologic: “Nu sunt foarte multe lucruri de spus aici. Este pentru încrederea pasagerilor, fiind pe lângă o regulă de siguranţă şi o problemă psihologică”, declară Sorin Stoicescu, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în aviaţie din țara noastră.

Avioanele de ultimă generație, precum Boeing 787 Dreamliner, au ferestre inteligente care își schimbă culoarea în funcție de cerințele echipajului de zbor.

ADVERTISEMENT

Din nefericire, nu toate avioane care transportă pasageri dispun de o asemenea tehnologie. Însă acestea sunt dotate cu clasicele obloane care pot fi coborâte și ridicate atunci când aeronavele decolează și aterizează.

ADVERTISEMENT
Tags: