Life

Ce trebuie să apară la avizier, de fapt, atunci când este afișată întreținerea. Milioane de români trebuie să fie atenți la detaliul acesta

Tu știi ce trebuie să apară pe avizier atunci când este afișată întreținerea? Milioane de români trebuie să fie atenți la detaliul acesta.
25.08.2023 | 20:00
Ce trebuie sa apara la avizier de fapt atunci cand este afisata intretinerea Milioane de romani trebuie sa fie atenti la detaliul acesta
Ce trebuie să apară la avizier, de fapt, atunci când este afișată întreținerea. Sursă foto: RTV
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să apară la avizier, de fapt, atunci când este afișată întreținerea? Multe persoane obișnuiesc doar să privească la totalul de plată. În realitate însă, asociația de proprietari are câteva obligații.

Ce trebuie să apară la avizier, de fapt, atunci când este afișată întreținerea

Atunci când este afișată întreținerea pe avizier vei observa mai multe detalii. Unele legate de numărul de persoane, altele de consumul de apă, ori de căldură, după fiecare caz.

ADVERTISEMENT

În realitate, Asociația de proprietari are un regulament clar legat de ceea ce trebuie să apară pe avizier. Pe fiecare listă de plată trebuie găsite anumite detalii care îți explice clar de ce și pentru ce plătești suma respectivă.

Astfel, conform adminislocuinte.ro, când este afișată întreținerea, pe avizier trebuie să vezi în primul rând numărul de persoane care figurează ca locuitori în clădire, conform cărții de imobil.

ADVERTISEMENT

De asemenea, tot pe avizier mai trebuie să apară și numărul de persoane care au locuit sau care au desfășurat diverse activități în clădire, în luna în care este afișată întreținerea. Și numărul apartamentului sau spațiul cu altă destinație decât cea locuința trebuie să apară avizier.

Detalii care trebuie menționate în avizier, când e afișată întreținerea

Mai apoi, trebuie să observi și valorile cheltuielilor pentru încălzire, dar și valorile cheltuielilor raportate la persoanele care desfășoară venituri în clădirea respectivă, în luna de calcul.

ADVERTISEMENT

Tot pe avizier mai trebuie să apară și valorile consumului individual, dar și valorile structurate ale cheltuielilor pe cota-parte indiviza. Iar acestea variază în funcție de suprafața utilă a locuințelor, ori a spațiilor cu destinație diferită.

Ce înseamnă, de fapt, aceste cheltuieli? Vorbim despre fondul de reparații, întreținerea liftului, a interfonul, ori alte cheltuieli de administrație. La avizier vei mai observa și valoarea totală a penalizărilor, în funcție de suma restantă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în final apare și suma totală de plată pentru luna respectivă la întreținere. Mai sunt însă și alte câteva detalii pe care trebuie să le vezi neapărat pe avizier. Una dintre ele este chiar valoarea pentru fondul de rulment.

Ce mai este obligată să facă asociația de proprietari

Totodată, asociația de proprietari este obligată să mai includă și valoarea restanțelor separate pentru penalizări calculate și neîncasate pentru fondul de rulment, ori pentru cotele de distribuție.

La avizier se mai afișează și valoarea totală a restanțelor de plată, dar și informații despre persoana care a întocmit lista de plată pentru întreținere. Astfel, vei observa un nume, un prenume, funcția persoanei, dar și semnătura ei, arată sursa citată.

Mai mult de atât, semnătura trebuie să fie însoțită de viză și de ștampila cenzorului, atunci când lista a fost întocmită de către o persoană din cadrul Asociației de proprietari. Un alt lucru care mai trebuie observat pe avizier îl reprezintă datele de identificare ale facturilor. Aici vorbim despre indexul pe contoare individuale, sau cota-parte indiviză.

ADVERTISEMENT
Tags: