Life

De la ce vârstă poți lăsa copilul singur acasă. Ce spune, de fapt, legea

De la ce vârstă poți lăsa copilul singur acasă? Poate mulți părinți au o astfel de întrebare, având în vedere că puțini știu ce spune legea, de fapt.
25.04.2024 | 11:56
De la ce varsta poti lasa copilul singur acasa Ce spune de fapt legea
De la ce vârstă poți lăsa copilul singur acasă. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

De la ce vârstă poți lăsa copilul singur acasă în 2024? Vremurile s-au tot schimbat, însă prevederile legale au rămas în mare parte aceleași. Astfel, părinții trebuie să știe ce au de făcut, pentru a nu avea probleme.

De la ce vârstă poți lăsa copilul singur acasă

În România se nasc în fiecare lună o mulțime de copii. Chiar și așa, puțini părinți știu ce spune legea în legătură cu îngrijirea acestora. Iar o mare dilemă e legată de momentul în care copilul rămâne singur acasă.

ADVERTISEMENT

Uneori viața de părinte poate fi destul de agitată. Astfel, se poate întâmpla să fie nevoie de o deplasare rapidă, ori de o vizită până la magazin. Unii părinți au încredere în copiii lor, în timp ce alții sunt ceva mai reticenți.

De la ce vârstă poți lăsa copilul singur acasă? Adevărul este că nu există o lege în care să fie menționată vârsta legală pentru a face acest lucru. Drept urmare, totul depinde de părinte, dar și de copil. Asta în condițiile în care părinții sunt cei care răspund în cazul anumitor incidente.

ADVERTISEMENT

Specialiștii vin însă cu sfaturi utile. În primul rând un copil nu trebuie lăsat singur în casă prea mult timp, dacă are până în 12 ani. De asemenea, un copil ar fi bine să nu rămână singur noaptea, dacă are până în 14 ani.

Ce spune legea, de fapt

Există diferențe însă de la o țară la alta. Spre exemplu, în Europa, părinții sunt cei care decid ce vor să facă. Ei pot lăsa copilul singur acasă indiferent de vârstă, bazându-se pe încredere.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, în Statele Unite, situația este una mai clară. Aici, vârsta de la care poți lăsa copilul în casă este reglementată și diferă de la un stat la altul. Astfel, un copil nu poate fi lăsat nesupravegheat dacă nu are măcar 6, 8, 10, 12 sau 14 ani.

În unele state vârsta este mai mare, iar în altele mai mică. Evident, există mai mulți factori care trebuie luați în calcul în momentul în care se ia o astfel de decizie. Iar cel mai important este gradul de maturitate al unui copil.

ADVERTISEMENT

În același timp, contează gradul de disciplină, dar și cel de responsabilitate. Totodată, trebuie verificate și alte aspecte tehnice care pot pune în pericol viața copilului în momentul în care acesta rămâne singur în casă.

ADVERTISEMENT