Fotbal intern

De la ruperea Uniunii Sovietice, la vizita lui Obama în Cuba!

Cum arăta fotbalul românesc şi lumea în general la ultimul titlu câştigat de pretendentele din sezonul care începe în acest week-end....
14.07.2017 | 00:01
De la ruperea Uniunii Sovietice la vizita lui Obama in Cuba
ADVERTISEMENT

Cum arăta fotbalul românesc şi lumea în general la ultimul titlu câştigat de pretendentele din sezonul care începe în acest week-end.

Pe 14 iulie începe sezonul 2017-2018 al Ligii 1, al 100-lea din istoria primului eşalon fotbalistic din România. La prima vedere, cel puţin după calculele hârtiei, 6 echipe se vor lupta pentru titlul de campioană. FCSB, CFR Cluj, Viitorul, Dinamo Bucureşti, CS U Craiova şi Astra Giurgiu sunt pretendentele la cununa cu lauri din Liga 1. Haideţi să ne reamintim cum arăta fotbalul şi lumea la ultimul titlu al fiecăreia dintre favorite. Lăsăm deoparte ce se întâmpla acum câteva săptămâni la finalul sezonului precedent.

ADVERTISEMENT

1991 – Craiova
Eventul care acum pare SF
Sezonul 1990-91 a fost primul care s-a disputat în întregime în democraţie. Fotbalul românesc se schimbase, mulţi dintre cei mai valoroşi fotbalişti alegeau campionatele puternice din Europa, în timp ce echipele treceau prin schimbări fundamentale. Universitatea Craiova îşi vânduse „giuvaierul Gică Popescu la PSV, dar oltenii erau încrezători că vor repeta performanţele de la începutul anilor ’80, atunci când câştigaseră de două ori campionatul.
După 34 de etape de încleştare, Universitatea Craiova se încorona campioană a României pentru a patra oară în istoria clubului. „Juveţii” s-au luptat cu Steaua Bucureşti până la final, cele două formaţii terminând campionatul la egalitate de puncte. Golaverajul a decis campioana, oltenii având +48, faţă de +39, cât avea echipa antrenată de Emerich Jenei. Jucătorii lui Sorin Cîrţu nu s-au oprit aici, la trei zile după ultima etapă a campionatului, pe 26 iunie, câştigau şi Cupa României. Craiova făcea eventul la 10 ani distanţă de la primul şi singurul din istoria clubului din Bănie.
Exceptând Universitatea Craiova, din sezonul 1990-1991 mai joacă, în prezent, în prima ligă doar Steaua şi Dinamo. Restul de 15 echipe ori au dispărut între timp, ori se zbat în ligile inferioare. Chiar dacă U Craiova a câştigat campionatul, cel mai bun marcator al sezonului venea de la Corvinul Hunedoara, echipă pe care oltenii au învins-o cu 8-1. Hunedorenii terminau pe locul 14, dar Ovidiu Hanganu reuşea să marcheze 24 de goluri, cu 7 mai mult decât Marian Bâcu de la Jiul Petroşani.
Ce se întâmpla în lume în 1991
* Pe 16 ianuarie era lansată operaţiunea „Furtună în deşert” pentru eliberarea Kuweitului;
* Uniunea Sovietică începea să se descompună de-a lungul anului 1991, după ce mai multe ţări îşi cereau independenţa, printre acestea fiind şi Republica Moldova care se despărţea de URSS pe 27 august;
* Edith Cresson devenea pe 15 mai prima femeie premier a Franţei, în timp ce Boris Elţîn era primul preşedinte rus ales în mod democrat, acesta începându-şi mandatul pe 12 iunie;
* Pe 24 noiembrie, la Londra, se stingea din viaţă Freddie Mercury, la o zi după ce anunţase public că are SIDA;

2007 – Dinamo
Revoluţia lui Rednic
După un sezon dezamăgitor, în care echipa a prins în extremis podiumul, dar şi un loc în cupele europene, Dinamo pornea cu şanse infime la câştigarea campionatului. Mircea Rednic era adus pe banca tehnică a „câinilor roşii” şi rezultatele nu au întârziat să apară. „Haita” obţine punctaj maxim în primele 13 etape ale campionatului, doar CFR Cluj reuşind să oprească forcing-ul dinamoviştilor. În etapa a 14-a, jucătorii lui Rednic aveau deja un avans de 11 puncte în faţa rivalilor de la Steaua.
Dinamo s-a mai împiedicat în retur, însă distanţa pusă faţă de locul 2 era imposibil de remontat. „Câinii roşii” băteau Steaua şi Rapid atât în tur, cât şi în retur. Victoria cu 4-2 de pe Ghencea, din 7 aprilie 2007, era prima, în campionat, pe terenul rivalilor, după o pauză de aproape 18 ani. La finalul sezonului 2006-2007, Dinamo câştiga titlul, în timp ce Steaua termina pe locul 2, la 6 puncte de „câinii roşii”.
Actualul antrenor al celor de la FC Voluntari, Claudiu Niculescu, devenea cel mai bun marcator al campionatului. Atacantul dinamovist marca 18 goluri, cu două reuşite mai mult decât Ionel Ganea, fostul său coleg din atacul lui Dinamo, care se transferase în iarna lui 2007 la Rapid Bucureşti. La finalul sezonului, FC Naţional, Jiul Petroşani şi FC Argeş retrogradau în Liga 2, primele două echipe aflându-se în prezent în al patrulea eşalon fotbalistic al României.
Ce se întâmpla în lume în 2007
* Pe 1 ianuarie, România şi Bulgaria deveneau membre ale Uniunii Europene. Opt zile mai târziu, la MacWorld Expo, Steve Jobs prezenta primul model de iPhone, produsul fiind lansat pe 29 iunie. Pe 31 ianuarie, Bill Gates venea la Bucureşti pentru a inaugura Centrul de Suport Tehnic al Microsoft şi pentru a lansa şi în România sistemul de operare Windows Vista;
* Barack Obama îşi anunţa pe 10 februarie intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale;
* Pe 25 aprilie, Hotelul Burj Dubai, aflat încă în construcţie, devenea clădirea cu cele mai multe etaje din lume;
* Două luni mai târziu, pe 27 iunie, Tony Blair îşi dădea demisia din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii;

ADVERTISEMENT

2012 – CFR Cluj
Lupta la baionetă cu Porumboiu
CFR Cluj era la începutul sezonului 2011-12 una dintre marile favorite la câştigarea titlului, clujenii impunându-se în competiţia internă de două ori, în 2008 şi 2010. Mult timp lupta s-a dus între ardeleni şi Dinamo, însă „câinii roşii” pierd din turaţie la începutul returului şi în luptă intră FC Vaslui. Moldovenii duc o bătălie la baionetă, iar la un moment dat clujenii păreau că vor rata titlul.
În aprilie 2012, Jorge Costa, antrenorului lui CFR, este demis şi în locul său este instalat Ioan Andone, tehnicianul care aducea în 2008 primul titlu din vitrina ardelenilor. Vasluienii lui Porumboiu reuşesc 9 victorii în tot atâtea meciuri pe finalul sezonului, dar nu le este de ajuns pentru a cuceri campionatul. CFR Cluj câştiga al treilea titlu de campioană a României la finalul unui sezon plin de scandaluri. Vasile Avram, preşedintele CCA, era arestat în septembrie 2011 şi acuzat de luare de mită.
Wesley Lopes de la FC Vaslui reuşea să facă un sezon foarte bun în tricoul moldovenilor, iar la finalul stagiunii devenea cel mai bun marcator. Atacantul brazilian reuşea să înscrie 27 de goluri, devansându-l pe Marius Niculae (Dinamo), care marcase de 19 ori.
Ce se întâmpla în lume în 2012
* Pe 1 ianuarie se împlineau 10 ani de când moneda Euro fusese introdusă în circulaţie;
* La sfârşitul lunii ianuarie, Horia Tecău câştiga alături de Bethanie Mattek-Sands proba de dublu mixt din cadrul turneului Australian Open;
* Pe 6 mai, Francois Hollande îl învingea pe Nicolas Sarkozy în turul 2 al alegerilor prezidenţiale şi devenea preşedintele Franţei. O zi mai târziu, Vladimir Putin era învestit oficial în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse pentru al treilea mandat;
* Iphone 5 era lansat oficial pe 12 septembrie, la 5 ani de când fusese proiectat primul model;
* Barack Obama câştiga un nou mandat de preşedinte al SUA pe 7 noiembrie, după ce îl învingea pe Mitt Romney;
* Pe 21 decembrie, videoclipul „Gangnam Style” ajungea la 1 miliard de vizualizări pe YouTube;

2015 – Steaua
Tripla lui Costel
Sezonul 2014-15 a fost primul şi singurul la finalul căruia au retrogradat 6 echipe, asta pentru că din următoarea stagiune se trecea la sistemul cu play-out şi play-off. Steaua îşi schimbase antrenorul, după ce Laurenţiu Reghecampf pleca la Al Hilal, în locul său fiind adus Costel Gâlcă. Steliştii veneau după două titluri consecutive câştigate şi erau mari favoriţi să triumfe din nou în competiţia internă. Jucătorii antrenaţi de Gâlcă au ajuns relativ repede pe primul loc, poziţie pe care au cedat-o abia în etapa a 29-a.
ASA Târgu Mureş, revelaţia sezonului, o învingea pe Steaua pe 29 aprilie, scor 1-0, şi trecea în fotoliul de lider. Părea că echipa nou-promovată va producea una dintre cele mai mari surprize din istoria Ligii 1, însă finalul campionatului le-a fost fatal mureşenilor. În ultima etapă a sezonului, ASA avea nevoie de o victorie în meciul cu Oţelul Galaţi de pe teren propriu şi trebuia să spere că Steaua nu va câştiga la Iaşi. Gălăţenii le pun piedică jucătorilor lui Ciobotariu şi ASA rata titlul, trofeul ajungând în braţele steliştilor.
Steaua avea să mai câştige Cupa României şi Cupa Ligii, Costel Gâlcă reuşind să devină singurul antrenor care punea mâna pe toate cele trei trofee puse în joc la startul sezonului. Gregory Tade de la CFR Cluj câştiga titlul de cel mai bun marcator al campionatului, atacantul francez marcând 18 goluri, cu două mai multe decât Mihai Roman de la Târgu Jiu. Fiind un sezon atât de încărcat, cu multe echipe aflate în lupta pentru evitarea retrogradării, stagiunea 2014-15 s-a remarcat prin multele schimbări de antrenori. 38 de tehnicieni au fost înlocuiţi de-a lungul acestui sezon.
Ce se întâmpla în lume în 2015
* 12 persoane au fost ucise pe 7 ianuarie în atentatul terorist produs la sediul revistei Charlie Hebdo;
* Pe 24 aprilie, satelitul Hubble împlinea 25 de ani de când fusese lansat pe orbită;
* Şapte oficiali FIFA, printre care şi vicepreşedintele Jeffrey Webb, sunt arestaţi pe 27 mai în Elveţia pentru fapte de corupţie. O săptămână mai târziu, pe 2 iunie, Sepp Blatter demisionează din fruntea FIFA;
* Pe 30 octombrie, incendiul din clubul Colectiv se soldează cu 64 de morţi;

ADVERTISEMENT

2016 – Astra Giurgiu
Gaşca lui Şumi
Sezonul 2015-16 a fost primul în care Liga 1 se desfăşura după sistemul cu play-off şi play-out. Steaua îşi schimbase antrenorul, Mirel Rădoi îi luase locul lui Costel Gâlcă, dar era văzută din nou drept marea favorită la câştigarea campionatului. Calculele hârtiei au fost date peste cap de Astra Giurgiu, echipă care a condus campionatul din etapa a 5-a a sezonului regulat.
Marius Şumudică îi preluase pe giurgiuveni în sezonul anterior şi produsese una dintre marile surprize din ultimii ani în cupele europene. Astra o elimina în turul 3 preliminar din Europa League pe West Ham United, iar în campionat defila cu ajutorul lui Constantin Budescu şi a lui Denis Alibec. La finalul sezonului regulat, giurgiuvenii se aflau pe primul loc, la 7 puncte distanţă de Steaua, care ocupa locul 5.
Chiar dacă a pierdut două meciuri în play-off, Astra nu a cedat poziţia de lider şi la finalul celor 10 etape câştiga primul titlul de campioană a României. Ioan Hora de la Pandurii Târgu Jiu devenea cel mai bun marcator al sezonului, atacantul gorjenilor marcând 19 goluri, cu trei mai mult decât Denis Alibec. Chiar dacă a trecut doar un an de când Astra a câştigat campionatul, doar doi tehnicieni antrenează în prezent aceleaşi echipe pe care le antrenau şi la finalul sezonului 2015-16: Ionuţ Popa la ACS Poli Timişoara şi Gică Hagi la Viitorul.
Ce se întâmpla în lume în 2016
* Pe 27 ianuarie au fost consemnate primele cazuri de infecţie cu Virusul Zika în Europa;
* Barack Obama vizitează Cuba pe 20 martie, aceasta fiind prima vizită a unui preşedinte american în funcţie în această ţară din ultimii aproape 90 de ani;
* CSM Bucureşti câştiga Liga Campionilor la handbal feminin pe 8 mai;
* Pe 15 iulie a avut loc în Turcia o tentativă eşuată de de lovitură de stat;
* Donald Trump devenea al 45-lea preşedinte al SUA pe 8 noiembrie.

13 victorii consecutive a înregistrat Dinamo în debutul sezonului 2006-2007, când a câştigat ultimul titlu de campioană

ADVERTISEMENT

3 titluri de campioană a cucerit CFR Cluj, în trei ani pari consecutivi: 2008, 2010, 2012