News

De unde a avut AUR bani de campanie. George Simion și Diana Șoșoacă nu au dat niciun leu

14.01.2021 | 12:35
De unde a avut AUR bani de campanie George Simion si Diana Sosoaca nu au dat niciun leu
Co-președinții AUR George Simion și Claudiu Târziu/ Foto: Inquam Photos - Ruxandra Nițescu
ADVERTISEMENT

Alianța pentru Unitatea Românilor a avut cea mai mare eficiență în cheltuirea sumelor din campania electorală raportat la procentajul obținut în alegeri. Candidații AUR și-au plătit din propriile buzunare costurile campaniei, iar pentru unii au fost bani cheltuiți eficient.

Astfel, AUR a obținut jumătate din scorul USR-PLUS, deși a avut fonduri de peste 10 ori mai mici decât formațiunea condusă de către Dan Barna și Dacian Cioloș.

ADVERTISEMENT

Nefiind partid parlamentar până în 2020, AUR nu a primit bani sub formă de subvenții de la stat, iar sumele cu care partidul a contribuit la campanie au fost infime în comparație cu cele scoase din buzunare de către candidați.

Candidații AUR și-au finanțat singuri campania

Potrivit datelor furnizate de către Autoritatea Electorală Permanentă, cheltuielile Alianței pentru Unitatea Românilor în campanie au fost de circa 1.527.000 de lei, iar veniturile au însumat 1.474.000 lei. La capitolul venituri, doar 389.000 de lei au fost folosiți din ceea ce avea partidul în vistierie înainte de campanie, restul fiind, aproape în totalitate, contribuțiile din veniturile proprii ale candaților.

ADVERTISEMENT

Cea mai consistentă contribuție financiară la succesului AUR a fost cea a lui Vasile Nagy, un economist care a fost ales deputat de Arad. El a finanțat campania partidului cu 120.000 de lei. Nagy este urmat de către Marcel Seserman, un bibliotecar din Bistrița-Năsăud care a scos din buzunar 110.000 lei, fără ca acest lucru să-i aducă și mandatul de deputat. Anamaria Gavrilă, deputat de Hunedoara, a contribuit cu 97.000 de lei.

Însă aceste sume sunt excepții, contribuțiile personale ale candidaților fiind, în medie, mult mai mici, dacă nu inexistente. Chiar unul dintre cei doi copreședinți, George Simion, nu figurează cu nicio contribuție financiară la campania în urma căreia a ajuns deputat de București, iar celălalt copreședinte, senatorul Claudiu Târziu, a scos din buzunar doar 5.000 de lei. Nici avocata Diana Șoșoacă nu apare printre contributorii la campanie. Senatorul de Suceava Mircea Dăneasă, devenit cunoscut după ce a fost surprins ațipind în sala de plen, și-a finanțat campania cu 5.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Gabriel Oprea – bani mulți, voturi puține

Prin comparație, USR-PLUS a avut la dispoziție sume incomparabil mai mari. Veniturile din campanie au fost de 17.164.000 lei, iar cheltuielile de 16.463.000 lei. Astfel, veniturile au fost de peste 11 ori mai mari decât cele ale nou-veniților de la AUR, însă diferența de scor electoral a fost mult mai mică: 15% față de 9%. Doar în București USR-PLUS a alocat aproximativ 850.000 lei, mai bine de jumătate din suma pe care AUR a cheltuit-o la nivel național. Precizăm că PNL și PSD încă nu au furnizat datele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală.

Un caz aparte de ineficiență financiară a campaniei electorală este cel al fostului vicepremier Gabriel Oprea care a candidat ca independent pentru un post de deputat de București. Pentru campania sa electorală, Oprea a avut la dispoziție un buget de 121.250 lei, din care a cheltuit 120.525 lei. Ținând cont că a obținut doar 825 de voturi, asta înseamnă că a cheltuit 146 de lei pentru fiecare vot obținut.

ADVERTISEMENT

Gabriel Oprea are măcar consolarea că nu a irosit prea mult din buzunarul său, majoritatea sumelor fiind donații. Fostul ministru a utilizat doar 4.000 de lei din fonduri proprii.

ADVERTISEMENT