News

De unde a luat ÎPS Pimen noul coronavirus: “Din piață, în timp ce cumpăra o legătură de sparanghel de la un neamț venit la muncă în România”

09.05.2020 | 13:19
De unde a luat IPS Pimen noul coronavirus Din piata in timp ce cumpara o legatura de sparanghel de la un neamt venit la munca in Romania
ADVERTISEMENT

Înalt Prea Sfințitul Pimen este în continuare în stare gravă la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Preotul Constantin Sturzu a răbufnit după ce a primit mai multe mesaje care spuneau că arhiepiscopul s-a îmbolnăvit în Biserică.

De unde a luat ÎPS Pimen noul coronavirus: “Din piață, în timp ce cumpăra o legătură de sparanghel de la un neamț”

Purtătorul de cuvânt a scris un mesaj prin care le-a răspuns tuturor celor care spun că bisericile reprezintă un pericol de infectarea cu noul coronavirus, în condițiile în care ÎPS Pimen s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2:

ADVERTISEMENT

”E cineva care tot ține să-mi demonstreze că slujbele bisericești sunt un pericol în actuala pandemie. Demontez pas cu pas acuzațiile. În final, sunt încolțit cu “glonțul de argint”: “Dar ÎPS Pimen? IPS Pimen de unde a luat virusul?”.

Îi răspund resemnat: “Din piață, în timp ce cumpăra o legătură de sparanghel de la un neamț venit la muncă în România”, a scris Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul în vârstă de 90 de ani este primul ierarh român infectat cu noul coronavirus. El a fost confirmat pozitiv cu COVID-19 la data de 20 aprilie și a fost transportat de urgență cu un elicopter la Institutul Matei Balș.

ÎPS Pimen, tratat cu plasmă de la pacienții vindecați de COVID-19

Medicii fac eforturi uriașe pentru a-l menține în viață pe ÎPS Pimen. Starea lui rămâne una extrem de gravă, însă arhiepiscopul este unul dintre primii români tratați cu plasmă de la pacienții vindecați de COVID-19. 

ADVERTISEMENT

Tratamentul cu plasmă convalescentă este practicat în mai multe țări și oferă o posibilă variantă de recuperare a pacienților bolnavi de COVID-19. Plasma este partea lichidă, incoloră a sângelui, și conține anticorpi.

Primele prelevări de plasmă din România s-au făcut la Centrul de Transfuzii București în urmă cu două săptămâni. Unul dintre donatori, Andrei Tănase, a povestit pentru Libertatea:

ADVERTISEMENT

“Am fost la schi în Franța, simptomele au apărut a doua zi după ce m-am întors. Era luna martie. Am avut o formă medie. Am fost la «Matei Balș», am fost depistat pozitiv. Am stat internat 8 zile la «Victor Babeș», unde am primit plaquenil si azitromicina”, povestește bărbatul.

ADVERTISEMENT
Tags: