Lidl sau Kaufland au zilnic sute de mii de clienți care le trec pragul. Ouăle sunt unele dintre produsele pe care le achiziționează cel mai des, dar puțini cunosc detalii despre proveniența lor. Sunt mai multe aspecte care trebuie luate în considerare.
Sunt mulți români care evită să cumpere ouă din supermarketuri, deoarece nu le consideră bune și le aleg, evident, pe cele de casă. Despre acestea au garanția că sunt, într-adevăr, făcute de găini și luate din cuibarul lor. Însă, situația nu este așa cum credeau în legătură cu ouăle din Lidl, Kaufland, Cora, Carrefour, Auchan sau Penny.
Ca să afli informații despre ouăle din locurile enumerate, trebuie să fii atent la etichetă, mai exact la cifrele ștanțate pe ele. Concret, ouăle pe care apare ”0” sunt de la găini crescute ecologic, ”1” înseamnă că sunt de la găini crescute în aer liber, ”2” semnifică faptul că găinile au crescut în hale, iar ”3” se referă la găinile în baterii îmbunătățite.
De altfel, din 2016, Lidl a renunțat la găinile stresate, adică la acele păsări crescute în baterii și care nu dispuneau de spațiu suficient pentru mișcare. Din 2018 lucrurile s-au schimbat, iar Lidl a adus pe rafturi produse dezvoltate local, din categoria ”1” și ”2”.
Pe parcursul zilei, în Lidl sunt și ouă din categoria ”0”, iar găinile care le fac sunt alimentate cu făină proteică animală și nu conțin aditivi, conservanți sau coloranți sintetici. Referitor la Kaufland, Auchan, Penny sau Metro obțin ouăle de la cooperativa agricolă Bârsa Prod 2012, aflată în Ploiești.
La Bârsa Prod 2012 sunt cinci ferme de creștere a păsărilor. Pe lângă toate acestea, trebuie să analizăm atent și calitatea oului. Consistența albușului și rezistența gălbenușului arată cât de bine au fost crescute găinile. De exemplu, dacă gălbenușul se întinde după spargerea oului, clar este de evitat.
Proprietățile estetice și microbiologice ale albușului și gălbenușului sunt alte aspecte care arată calitatea. Trebuie să rețineți că un ou proaspăt este alcătuit din 58% albuș, 32% gălbenuș și 10% este coaja. Dacă aceasta este pătată, oul nu este bun de consumat.
Un ou vechi îl cunoașteți în primul rând după coajă, după care după albuș și gălbenuș. Pe măsură ce oul îmbătrânește, gălbenușul absoarbe apă, prezintă pete, pare plat, iar albușul crește în dimensiune. Cu cât un ou stă mai mult timp neconsumat, cu atât se învechește.
În ceea ce privește cantitatea, aveți grijă să nu mâncați mai mult de 2 sau un ou pe săptămână. Specialiștii în nutriție atrag atenția că ne poate fi afectat colesterolul și recomandă, totodată, să consumați doar albușul. Acesta este mai bogat în proteine.