Calitatea bijuteriilor e reprezentată și de culoarea lor. În forma lui pură, aurul este galben. Totuși, mulți dintre noi ne-am întrebat cum îl găsim pe rafturile bijuteriilor și într-o altă nuanță. Ei bine, specialiștii ne-au dezvăluit de unde provine aurul alb, dar și care este procesul din spatele acestui material atât de adorat de femei.
Aurul este unul dintre cele mai căutate și valoroase metale din toate timpurile. Aurul este apreciat pentru mai multe calități, printre care și cât e de maleabil. Acest lucru permite experților să confecționeze bijuterii care să ne încânte privirea. Dar, bijuteriile nu sunt făcute din aur pur, ci din diverse aliaje metalice.
Aliajul oferă aderență și rezistență, iar doamnele se pot lăuda cu bijuteriile fine obținute astfel. Aliajele lui sunt cele folosite pentru giuvaeruri. Astfel, o bijuterie care folosește aur de 18 karate conține 18 părticele din aur pur, iar alte câteva părți sunt formate din diverse materiale.
Potrivit unui bijutier, alegerea materialelor pentru execuția aliajelor metalice depinde de efectul pe care îl dorește fiecare. Așadar, pentru bijuteriile care urmează să aibă o culoare aurie, se folosesc metale precum zincul și cuprul. În schimb, pentru a concepe bijuterii din aur alb se folosesc metale precum mangan, argint sau paladiu.
Într-o perioadă, nichelul era la mare căutare pentru un aliaj de aurul alb. Doar că profesioniștii au renunțat la acest material pentru că provoca reacții alergice. Un alt aspect negativ al nichelului este strălucirea. Mai puțin puternică decât a altor metale, strălucirea nichelului a făcut să nu mai fie folosit în aliaj.
Așadar, fabricanții acoperă bijuteriile din aur cu un strat fin de rodiu, care face parte din familia platinei. Acest metal are o strălucire pătrunzătoare și este extrem de rezistent. Totuși, odată cu trecerea timpului își pierde din frumusețe și se uzează. De aceea, specialiștii în metalurgie sunt foarte atenți când vine vorba de aliajele de aur alb, mai ales pentru preveni apariția tonului gălbui.
Specialiștii pot produce aur și în alte culori. Spre exemplu, pentru a concepe niște bijuterii din aur roz, trebuie să creștem proporția de cupru din aliajul metalic. Dacă ne dorim o nuanță de albastru pentru bijuteria noastră, avem nevoie de un amestec din indiu sau galiu. Bijuteriile colorate diferit față de galben sau alb sunt din ce în ce mai apreciate de femei.
Este foarte important să fim atenți atunci când ne achiziționăm bijuteriile. Comisia Europeană a emis zeci de alerte pentru mai multe tipuri de cercei, brățări și coliere. Bijuteriile sunt transportate din toate țările de pe continent, în special din China și din Turcia, iar unele nocive pentru organism, deoarece conțin substanțe dăunătoare.
Potrivit specialiștilor, aliajul de aur poate conține plumb sau cadmiu. Acestea din urmă sunt de fapt metale grele care sunt folosite de unele fabrici pentru a avea costuri mai mici de producție. De cele mai multe ori, materialele respective sunt folosite și pentru a falsifica creațiile. În timp, metalele ajung în organism și duc la iritații și reacții alergice.