News

Decese suspecte la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Alexandru Rafila: „Nu a fost o infecție bacteriană, cred că a fost vorba de o intoxicație”. Update

Situație dramatică la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, județul Vaslui. Trei pacienți au murit și alți 20 au ajuns la spitalul din Bârlad
23.11.2023 | 15:18
Decese suspecte la Spitalul de Psihiatrie Murgeni Alexandru Rafila Nu a fost o infectie bacteriana cred ca a fost vorba de o intoxicatie Update
Decese suspecte la Spitalul de Psihiatrie Murgeni Sursa foto: spitalulmurgeni.ro
ADVERTISEMENT
23-11-2023
13:20

Ministrul Sănătății, noi precizări privind decesele de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a făcut noi precizări, joi, privind decesele de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Ministrul spune că cel mai probabil, în acest caz a fost vorba de o intoxicație.

Rafila susține că simptomele persoanelor sunt specifice cazurilor în care sunt ingerate substanțe toxice. „Nu a fost vorba despre o infecție bacteriană, pentru că o infecție bacteriană are nevoie de un anumit timp să evolueze.

Aici a fost vorba mai degrabă de o intoxicație, nu am deocamdată niciun element de sprijin, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburări circulatorii majore care au dus la decesul celor trei persoane. Ori, lucrul ăsta se întâmplă atunci când ingerezi o substanță toxică, fie că este o toxină provenind de la bacterii sau o substanță chimică”, a transmis ministrul Sănătății.

Totodată, Alexandru Rafila a subliniat faptul că spitalele nu trebuie să primească alimente care provin din surse autorizate și că legea trebuie respectată. Potrivit acestuia, au fost prelevate probe de la alimentele din spital, dar și probe biologice de la pacienții internați, care prezintă simptomatologie.

23-11-2023
09:04

Controale la unitatea medicală și Mănăstirea Floreşti

Au fost efectuate controale la Spitalul de Psihiatrie Murgeni din județul Vaslui, acolo unde trei oameni au murit în mod suspect și alți 20 au fost spitalizați. Verificări au avut loc și la Mănăstirea Floreşti, care ar fi trimis mâncare pacienților.

Din cercetări reiese că reprezentanții mănăstirii au trimis 170 de porții de ciorbă și peşte pangasius cu legume la Spitalul de Psihiatrie. Mâncarea a fost consumată de pacienți, existând suspiciunea că decesele s-ar fi produs din cauza unor toxiinfecții alimentare.

Se pare că peștele a fost cumpărat de la un depozit din Bârlad, urmând să fie desfășurate și aici verficările necesare. Mănăstirea Floreşti a fost amendată având în vedere că nu avea voie să presteze activităţi de catering.

„Investigaţiile noastre s-au finalizat spre dimineaţă, au fost luate măsurile legale, s-au recoltat probe care au ajuns la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, aşteptăm rezultatul investigaţiilor. Se bănuieşte că peştele ar putea fi incriminat. În ziua de marţi, mănăstirea Floreşti a dus 170 de porţii de ciorbă din peşte cu perişoare din peşte şi respectiv peşte prăjit cu legume, pangasius”, a transmis directorul DSVSA Vaslui, Nelu Munteanu, conform News.ro.

22-11-2023
21:32

ISU Vaslui a suplimentat efectivele pentru intervenție

Pentru gestionarea optimă a situației apărută la Spitalul de Psihiatrie din localitatea Murgeni, ISU Vaslui a alocat resurse suplimentare pentru transportul bolnavilor la Spitalul din Bârlad.

”La fața locului au fost trimise 1 autospecială pentru transport victime multiple din cadrul ISU Vaslui, precum și 4 ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui.

Ulterior, resursele au fost suplimentate cu 1 microbuz de la ISU Vaslui , 1 autospecială pentru transport victime multiple din cadrul ISU Iași și 1 ambulanță de terapie intensivă mobilă, cu personal medical din cadrul SMURD Iași”, a precizat ISU Vaslui.

”Din datele furnizate de echipajele medicale, au fost identificați 29 pacienți, conștienți, care prezintă simptomatologie specifică, urmând a fi transferați preventiv la CPU Bârlad, respectiv UPU Vaslui, pentru monitorizarea evoluției stării acestora de sănătate”, au mai precizat reprezentanții serviciilor de urgență.

Autoritățile sanitare din județ au demarat o anchetă, iar Ministerul Sănătății a constituit o celulă de criză după ce, în doar câteva ore, trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au decedat și alți 20 sunt internați la Spitalul din Bârlad.

Decese suspecte la Spitalul de Psihiatrie Murgeni

Pacienții au prezentat simptome de gastroenterocolită, dar au fost găsiți de echipajele de pe ambulanță în stop cardiorespirator. Cauza ar fi consumul unor alimente pregătite la mănăstirea de la Florești.

ADVERTISEMENT

”Ambulanța Vaslui a intervenit în cursul acestei zile de patru ori la Spitalul Murgeni, în decurs de câteva ore. Mai întâi, pentru un bărbat de 45 de ani, ce trebuia transferat la Spitalul Bârlad cu suspiciunea de gastroenterocolită.

Pacientul a fost găsit de echipajul SAJ în stop cardiorespirator. Împreună cu alt echipaj cu medic, s-au efectuat manevre de resuscitare fără succes, fiind apoi declarat decedat.

ADVERTISEMENT

A doua solicitare a fost pentru un bărbat de 68 de ani cu același diagnostic. A fost transferat în stare gravă la Spitalul Bârlad.

A treia solicitare a fost pentru o femeie în vârstă de 50 de ani, găsită în stop cardiorespirator. Nici aceasta nu a răspuns la resuscitare, fiind declarat decesul.

ADVERTISEMENT

A patra solicitare este acum în desfășurare. Este un bărbat de 54 de ani, aflat în stop cardiorespirator. Două echipaje SAJ efectuează acum resuscitare.

A fost anunțată Direcția de Sănătate Publică Vaslui, care deja se află acolo pentru a stabili măsurile necesare. A fost anunțat și Ministerul Sănătății. Toți sunt pacienți internați”, a declarat doctorul Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui.

ADVERTISEMENT

Cel de-al patrulea pacient, bărbatul de 54 de ani pe care medicii s-au străduit să-l resusciteze, a fost ulterior declarat decedat, relatează Monitorul de Vaslui.

Celulă de criză, organizată de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a organizat imediat după informare, o celulă de criză care a dispus transferul tuturor pacienților simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistență medicală de terapie intensivă, precum și preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiză toxicologică la IML Iași.

Probe din alimente au fost preluate și direcționate de asemenea către INSP- Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice.

Transferul pacienților de la spitalul de psihiatrie către spitalul din Bârlad s-a realizat cu ambulanțe pentru victime multiple și este coordonat de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății.

”La acest moment este în organizare transferul a 20 de pacienți către Spitalul Bârlad. Transferul este coordonat de ISU Vaslui și va fi efectuat cu ambulanța de victime multiple și două ambulanțe SAJ.

De asemenea de la Iași se deplasează spre Murgeni o ambulanță de victime multiple și o ambulanță de terapie intensivă pentru o posibilă agravare a situației. Activitatea este coordonată de ISU Vaslui”, a precizat medicul Dan Ungureanu, purtătorul de cuvânt al DSAJ Vaslui, citat de publicația Vremea Nouă.

Cum se manifestă simptomele pacienților de la Murgeni

Conducerea Spitalului Psihiatric Murgeni crede că bolnavii ar fi avut de suferit după ce au luat marți masa de prânz. ”Noi credem că situația s-a produs în urma servirii mesei de prânz din cursul zilei de ieri (marți n.r.).

Avem un total de aproximativ 140 de pacienți care au mâncat.  Au fost prelevate probe şi aşteptăm rezultatele în cursul zilei de joi”, a declarat, pentru Agerpres, managerul Ionel Carp.

Managerul a explicat și cum a evoluat stare de sănătate a pacienților din unitatea de la Murgeni. ”Totul debutează cu o diaree puternică, cu vomă și febră, după care pacienții intră direct în stop cardiorespirator! Din momentul în care debutează boala până la stop cardiorespirator, timpul este foarte scurt, de circa o oră jumătate.

Am convocat toți medicii de acasă și vom mai transporta la spitalul din Bârlad încă 18-20 de pacienți, cu ambulanțe multiple, pe lângă pacienta deja aflată la spitalul din Bârlad. În total, la spitalul din Murgeni sunt internați 142 de pacienți”, a declarat pentru Vremea Nouă, Ionel Carp.

Primarul din Murgeni: ”Am luat decizia să nu se mai consume nici măcar apă din spital!”

Primarul orașului Murgeni, Eduard Cazacu, a venit de urgență la unitatea spitalicească. ”Sunt alături de directorul spitalului și împreună am luat decizia să nu se mai consume nici măcar apă din spital!

Au fost ridicate probe din mâncare, din ce s-a primit de la mănăstire dar și din apă, pentru că nici nu știi de unde a plecat totul”, a declarat edilul.

Reacția starețului mănăstirii din Florești

Părintele Ariton Iezechiel, starețul mânăstirii de la Florești, nu crede că vinovată de moartea pacienților este mâncarea preparată la mănăstire.

”M-a sunat directorul spitalului, domnul Carp și mi-a spus de nenorocirea care s-a întâmplat! Eu i-am spus că nu cred că e de la noi, fiindcă mâncarea pe care am dus-o ieri (marți n.r.) acolo, am mâncat-o și noi astăzi (miercuri n.r.) la mânăstire și nu avem nimic.

De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum astăzi a fost Intrarea în biserică a Maicii Domnului, le-am dus de pomană masă de pește: ciorbă de perișoare din pește și pangasius prăjit.

Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice. Încă odată repet, că nenorocirea de acolo nu are nici o legătură cu masa gătită la noi la bucătărie”, a precizat starețul pentru Vremea Nouă.

ADVERTISEMENT
Tags: