News

Decizia CEDO care poate stârni controverse aprinse! Ce se va întâmpla în România, după ce 21 cupluri de gay au dat în judecată statul român pentru discriminare

22.09.2020 | 13:19
Decizia CEDO care poate starni controverse aprinse Ce se va intampla in Romania dupa ce 21 cupluri de gay au dat in judecata statul roman pentru discriminare
ADVERTISEMENT

Decizia care ar putea zgudui din temelii România așa cum o știam cu toții ar putea fi luată la CEDO. Astfel, într-un proces lung în care nu mai puțin de 21 de cupluri formate din persoane de același sex au dat în judecată statul român, Consiliul Europei se apropie de un răspuns.

Deocamdată, Dunja Mijatovic, comisar pentru Drepturile Omului în cadrul CEDO a publicat observațiile scrise cu privire la cazul Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru împotriva României. Ei reprezintă primul cuplu de gay care au formulat o plângere împotriva statului. În timp, lor li s-au alăturat alte 40 de persoane.

ADVERTISEMENT

Mijatovic nu a ezitat și a subliniat absența unui cadru legal pentru recunoașterea relațiilor stabile de același sex în România.

Ce se întâmplă cu căsătoriile persoanelor de același sex din România

Comisarul spune că aceste cupluri stabile de același sex, cu sau fără copii, fac parte din diversitatea bogată a familiilor care alcătuiesc societățile noastre. Și lucrul acesta se petrece indiferent dacă un stat le recunoaște sau nu.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, Mijatovic reamintește că, în absența unei astfel de recunoașteri, totuși li se interzice să se bucure pe deplin de dreptul lor la viața privată și de familie, astfel cum este garantat în Convenția europeană a drepturilor omului (articolul 8) și că acest lucru are un impact substanțial asupra vieții lor.

Comisarul a tras un semnal de alarmă și a transmis că statele trebuie să permită cuplurilor de același sex recunoașterea juridică eficientă și nediscriminatorie sub formă de căsătorie civilă, uniuni civile sau parteneriate înregistrate.

ADVERTISEMENT

„Principiul egalității în fața legii impune ca recunoașterea legală să fie disponibilă partenerilor de același sex” și că „absența recunoașterii legale pentru cuplurile de același sex constituie discriminare pe motiv de orientare sexuală”, a mai notat Mijatovic în documentul oficial CEDO, document pe care îl găsiți AICI.

Ce l-a făcut pe Dunja Mijatovic să ajungă la această concluzie

Vă reamintim că totul a început după ce juriștii asociației Accept au făcut un demers comun prin care au încercat să arate la Strasbourg faptul că România nu respectă viața privată și de familie pentru cuplurile de același sex.

ADVERTISEMENT

Interesant este că deciziile CEDO sunt obligatorii pentru instanțele și autoritățile din România. Astfel, din momentul în care Comisia formulează un răspuns oficial bazat și pe observațiile comisarului Dunja Mijatovic, atunci Guvernul României are datoria să ia toate măsurile de ordin legal ca să reglementeze o formă de protecție pentru cuplurile de același sex.

„Convenţia este aplicabilă pe plan naţional. Ea a fost încorporată în legislaţia Statelor Membre, care şi-au asumat obligaţia de a proteja drepturile prevăzute în Convenţie. Instanţele interne trebuie, ca urmare, să aplice prevederile Convenţiei.

În caz contrar, Curtea Europeană a Drepturilor Omului poate decide împotriva unui Stat în cazul unei cereri depuse de una sau mai multe persoane cu privire la nerespectarea drepturilor lor”, se arată în cartea CEDO

De remarcat că, în situația în care CEDO își dă acceptul, atunci oamenii care se află în relații vor avea aceleași drepturi ca și familiile heterosexuale. În prezent, mai multe situații au fost scoase în evidență de aceste persoane. Ei se plâng că nu își pot vizita iubitul la spital dacă acesta se află într-o situație gravă.

Mai mult de atât, în cazul unui deces, o persoană nu poate să moștenească legal bunurile pe care le-a acumulat alături de defunct.

Trebuie specificat că nu mai puțin de 30 de state membre ale Consiliului Europei oferă în prezent recunoașterea legală a cuplurilor de același sex, într-o formă sau alta.

Cine sunt Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, cuplul gay care a deschis proces României la CEDO

Florin Buhuceanu este membru Accept în mișcarea pentru egalitatea persoanelor LGBTI de peste 20 de ani. Acesta se află într-o relație asumată cu Victor Ciobotaru, absolvent al Institutului Teologic Adventist. Cei doi au decis să dea în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Aceștia au reclamat încălcarea dreptului la viață privată și de familie în România, pentru că nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaştere şi protecţie a familiei lor. Buhuceanu și Ciobotaru au o relație de șase ani de zile și au spus mereu că nu vor să fie în centrul atenției.

S-au gândit mult la plângerea penală, conștienți că întreaga lume s-ar putea schimba. Felul în care sunt percepuți de instituțiile statului i-a deranjat însă prea mult. Conform asociației Accept, partenerii de același sex nu sunt recunoscuţi la spital sau în relaţie cu alte unităţi sanitare ca fiind aparţinători.

Aceștia nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces, obţinerea ajutorului de înmormântare.

De asemenea, două persoane de același sex care se află într-o relație în România nu pot obține credite de la bănci împreună.

ADVERTISEMENT