News

Decizia în cazul Roșia Montană, așteptată vineri. Despăgubirile cerute se ridică la 6,7 miliarde de dolari. Planul Guvernului

Decizia Curții Arbitrale de la Washington în cazul Roșia Montană ar putea veni vineri. Despăgubirile cerute României se ridică la 6,7 miliarde de dolari. Planul Guvernului.
08.03.2024 | 10:35
Decizia in cazul Rosia Montana asteptata vineri Despagubirile cerute se ridica la 67 miliarde de dolari Planul Guvernului
Decizia în cazul Roșia Montană, așteptată vineri: despăgubirile cerute se ridică la 6,7 miliarde de dolari. Sursa foto: Hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vineri, 8 martie 2024, este ziua în care România ar putea primi verdictul final în cazul Roșia Montană. Țara noastră ar putea afla care este totalul despăgubirilor pe care trebuie să le achite în procesul intentat de Gabriel Resources.

Decizia în cazul Roșia Montană, așteptată vineri: despăgubirile cerute se ridică la 6,7 miliarde de dolari

În urmă cu 24 de ore, ministrul finanțelor, Marcel Boloş, afirma că, în cursul zilei de vineri, România va primi decizia de la instanţa arbitrală internaţională în cazul Roşia Montană.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale venite de la autoritățile de la București, valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources, în dosarul arbitral internaţional legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maxim de 6,7 miliarde de dolari.

”Am fost înştiinţaţi că în cursul zilei de mâine (n.r. vineri, 8 martie 2024) se va pronunţa decizia de către instanţa arbitrară internaţională. Aşteptăm să vedem care va fi această decizie.

ADVERTISEMENT

Urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere şi, în funcţie de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere, vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a explicat Marcel Boloş.

Guvernul României spune că are soluții pentru fiecare scenariu posibil

Procesul în cazul Roșia Montană a fost încheiat încă din septembrie anul trecut. Se aşteaptă acum comunicarea deciziei. Joi, 7 martie 2024, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, afirma că interesul Guvernului este “să minimizeze” decizia Curţii de arbitraj comercial internaţional de la Washington (ICSID) ca impact bugetar, dar şi social pentru România în speța Roşia Montană.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai punctat că strategia de reacţie va fi implementată în funcţie de decizia pe care o va primi țara noastră. Guvernul de la București, spune același Constantin, are soluții pentru fiecare scenariu posibil.

Toate scenariile sunt luate în calcul în clipa de față și sunt convins că Guvernul va avea câte o soluție pentru oricare”. Tot joi, ministrul de finanțe, Marcel Boloș, admitea că, dacă România pierde procesul, va fi vorba de o cheltuială neprevăzută care va influenţa deficitul bugetar.

ADVERTISEMENT

Acesta nu excludea varianta ca România să nu plătească nimic și să se facă exploatarea. În același timp, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că vrea organizarea unui referendum pentru Roșia Montană, pentru a vedea dacă românii sunt de acord cu exploatarea aurului din zonă.

ADVERTISEMENT