News

Decizia sfâșietoare luată de un explorator britanic pierdut în Amazon. Ce a fost nevoit să facă pentru a supraviețui: “A fost un lucru teribil”

Un explorator britanic, care a scăpat după mai bine de o lună în bazinul Amazonului în 1983, a împărtășit câteva sfaturi pentru a supraviețui într-o situație similară
01.07.2023 | 09:18
Decizia sfasietoare luata de un explorator britanic pierdut in Amazon Ce a fost nevoit sa faca pentru a supravietui A fost un lucru teribil
Benedict Allen a rătăcit o lună prin Amazon în 1982 Sursa foto: benedictallen.com / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cazul celor patru copii din Columbia, salvați după 40 de zile în jungla amazoniană unde au ajuns după prăbușirea avionului cu care călătoreau, aduce în lumina reflectoarelor persoane care au supraviețuit în condiții similare. Este și cazul lui Benedict Allen, un explorator britanic, pierdut în Amazon în 1982.

Explorator britanic, nevoit să-și mănânce câinele pentru a supraviețui în Amazon

Exploratorul britanic Benedict Allen și-a ucis câinele și l-a mâncat pentru a supraviețui când s-a pierdut în Amazon. Allen a dispărut în 1982, la vârsta de 22 de ani, după ce a fost atacat de căutătorii de aur în timpul primei sale călătorii prin Amazon.

ADVERTISEMENT

Canoea exploratorului s-a răsturnat în timpul atacului, ceea ce a însemnat că toate bunurile și mâncarea lui s-au pierdut. Ulterior, Allen a contractat malarie în timp ce a căutat ajutor prin pădurea tropicală. Apoi, tânărul de 22 de ani de atunci a fost nevoit să își ucidă câinele, care îi fusese alături în timpul călătoriei prin Amazon.

Benedict Allen a relatat că a aplicat o lovitură în spatele craniului câinelui cu mânerul macetei și i-a tăiat gâtul. “A fost un lucru teribil, teribil”, a scris el în Daily Mail. “Nu aș dori cu adevărat nimănui acest lucru. Dar adevărul este că am avut două feluri de malarie și a trebuit să ies cumva din pădure.

ADVERTISEMENT

Și știam că și câinele era pe moarte și eu eram pe moarte, așa că singura mea șansă a fost să omor câinele și să iau un pic de carne și să obțin puțină mâncare și așa am supraviețuit.” Exploratorul a mai declarat că decizia de a-și mânca câinele l-a “bântuit”.

Ce trebuie să facă o persoană care se rătăcește în junglă

Benedict Allen a studiat nenumărate populații indigene de-a lungul celor patru decenii ca explorator și a detaliat cum poate rămâne în siguranță o persoană care se pierde în junglă. El spune că trebuie ca persoana care s-a pierdut să rămână acolo unde se află, dar să marcheze locul unde se află dacă se decide să se mute. “Poți rupe crenguțe tot drumul – continuă să marchezi poziția, ca să te poți întoarce. Întotdeauna este vorba de a fi capabil să te întorci dacă este necesar”, a explicat el, citat de The Mirror.

ADVERTISEMENT

Exploratorul a precizat că, dacă există o epavă de avion, similar cu cea a copiilor mici din Columbia, ar trebui “cu siguranță să rămâi lângă avion” din cauza transponderului. El a adăugat: “Va exista o echipă de căutare – cineva va veni să caute. Probabil că vor vedea epava, care ar putea fi împrăștiată. Va exista un plan de zbor. Zborurile trebuie să spună încotro se îndreaptă și va exista un plan de zbor de-a lungul căruia se vor îndrepta căutătorii în căutarea avionului.”

Apoi, Benedict Allen recomandă să vă apucați de montat tabăra. ”Adunați frunze de palmier pentru a le folosi ca adăpost peste noapte, sprijinindu-le de un copac și pe sol pentru a vă feri de ploaie și a vă menține la căldură.” El a subliniat că este extrem de important să construiți un pat din frunzele de palmier, ceea ce vă va ajuta să vă izolați de furnici, șerpi, păianjeni și scorpioni, care ar putea sta la pândă în sol.

ADVERTISEMENT

Dormitul în apropierea unui râu poate prezenta unele pericole, a explicat experimentatul explorator. El a spus că inundațiile inopinate pot duce la creșterea destul de periculoasă a apei, iar faptul de a fi atât de aproape de malul unui râu poate atrage animalele.

Dacă rămânerea pe loc nu este o opțiune, atunci cel mai bine este să cauți un râu și să plutești în aval, spune Benedict. “Dacă nu ar fi fost vorba de copii, ceea ce aș fi făcut, mai ales dacă aș fi avut un rucsac, este să folosesc un sac pentru a pluti în josul râului. Cu siguranță, într-un avion ar trebui să puteți găsi un fel de sac.

Umpleți-l cu aer și faceți un fel de pernă de apă, ca să zic așa, și apoi puteți pluti pe ea pe râu. Este probabil cea mai bună șansă pe care o ai în orice situație. Găsiți un râu și încercați să plutiți pe el. Este posibil să ai parte de viituri rapide într-un loc precum Amazonul.”

O mică trusă de supraviețuire poate face diferența

Benedict Allen a adăugat că râurile pot aduce propriile lor probleme, inclusiv pisici de mare, dar este “o modalitate bună” de a nu cheltui prea multă energie. Exploratorul își dă seama că mulți oameni se vor simți descurajați după o astfel de tragedie și se vor strădui să rămână pozitivi, dar păstrarea motivației este cheia supraviețuirii.

“Nu am avut timp să mă gândesc la asta. În cele din urmă, supraviețuirea este într-adevăr 80% despre minte – atitudinea ta. Dacă ai o atitudine de luptător, poți crede că poți supraviețui. Atunci ești cam la două treimi din drum”, a mai declarat el.

Exploratorul a mai declarat că o mică trusă de supraviețuire este de mare ajutor și ar trebui să includă cârlige de pescuit, undiță, lame mici pe care le puteți folosi pentru a tăia lucruri sau pentru a construi o suliță. O lanternă, un mic blocnotes și un creion sunt, de asemenea, utile pentru a putea lăsa mesaje prin care să spui că ai plecat din acel loc într-o anumită zi și că te îndrepți spre nord-vest sau orice altceva. Alte lucruri de inclus sunt chibriturile impermeabile, un material inflamabil și tampoane interne pentru femei.

Exploratorul explică: “Sunt foarte, foarte bune pentru a aprinde un foc, deoarece sunt vată compactă. Și un prezervativ, în mod ciudat, e indicat pentru că cu un prezervativ poți transporta o cantitate mare de apă.” Benedict Allen îi îndeamnă pe oameni să încerce să consume cât mai multe calorii fără să cheltuiască multe, prin instalarea de capcane pentru a obține.

ADVERTISEMENT