News

Decizie definitivă în cazul fostului senator Dan Șova. Ce a decis ICCJ în dosarul CET Govora

Fostul senator și ministru al transporturilor, Dan Șova, a aflat verdictul final în dosarul CET Govora. Ce au decis magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
01.03.2023 | 19:58
Decizie definitiva in cazul fostului senator Dan Sova Ce a decis ICCJ in dosarul CET Govora
Senatorul PSD, Dan Sova, este audiat de Comisia Juridica a Senatului. Comisia a dat aviz favorabil cererii procurorilor pentru retinerea si arestarea lui Dan Sova in dosarul Rovinari-Turceni, miercuri, 18 martie 2015, Bucuresti.
ADVERTISEMENT

Fostul ministru Dan Şova a fost condamnat definitiv miercuri, 1 martie, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență în dosarul CET Govora.

Fostul ministru Dan Șova scapă de închisoare. Verdictul magistraților ICCJ în dosarul CET Govora

Cazul lui Dan Șova a fost unul dintre multele dosare care s-au rejudecat de la zero în urma unei decizii a Curții Constituționale privind completurile de judecători. Într-o primă fază, în noiembrie 2021, Curtea de Apel București hotărâse o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

ADVERTISEMENT

Tot în 2021, alături de Șova a fost condamnat și fostul director al CET Govora, Mihai Bălan. Judecătorii i-au dat acestuia o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare, pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Miercuri, 1 martie, la judecarea apelului, instanța supremă a redus pedeapsa cu un an şi a dispus suspendarea executării acesteia, în cazul lui Șova. ”Înlătură dispoziţiile art. 7 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000, cu privire la inculpatul Şova Dan Coman. Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Şova Dan Coman de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare.

ADVERTISEMENT

În baza art. 91 din Cpp dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului Şova Dan Coman, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, stabilit în condiţiile prevăzute de art. 92 din Codul penal”, se arată în sentinţă.

Pe durata anilor de supraveghere, Dan Şova trebuie să frecventeze unul dintre programele de reintegrare socială derulate de serviciul de probaţiune şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Braşov sau Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov.

ADVERTISEMENT

Și mai norocos a fost Mihai Bălan, fostul director al CET Govora, cel care avea o condamnare de 3 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. În cazul său, instanţa supremă a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor.

Ce acuzații i s-au adus lui Dan Șova

Potrivit rechizitoriului DNA, Dan Șova a fost acuzat că, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Acesta din urmă trebuia să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Procurorii mai spuneau că Mihai Bălan a adus un prejudiciu în dauna CET Govora de peste 1,3 milioane lei. Conform DNA, în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate.

În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro. Ulterior, în cea de a doua perioadă contractuală, Dan Şova ar fi încasat un comision în valoare totală de 40.000 de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: