News

Decizie radicală a familiei lui Petru Zălar, șoferul care a provocat un accident rutier în Ungaria, soldat cu 9 morți

Pe 22 mai 2018, microbuzul condus de Petru Zălar era spulberat de un camion pe o șosea din Ungaria, toți cei 9 pasageri murind pe loc. Vinovat de tragedie a fost șoferul, care intrase pe contrasens fiind atent la un live pe Facebook.
04.08.2021 | 16:11
Decizie radicala a familiei lui Petru Zalar soferul care a provocat un accident rutier in Ungaria soldat cu 9 morti
Petru Zălar intrase într-un live pe Facebook în momentul în care s-a petrecut dramaticul accident
ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai grave accidente rutiere în care au fost implicați cetățeni români s-a petrecut pe 22 mai 2018, pe drumul național 4 din Ungaria, la kilometrul 59, lângă Cegledbercel. Atent la un live pe Facebook, șoferul Petru Zălar, zis Kalău, a intrat pe contrasens și s-a ciocnit frontal cu un camion care circula regulamentar. În tragedie au murit toți cei 9 pasageri ai microbuzului, toți români, inclusiv șoferul.

Cea mai tânără dintre victime avea 23 de ani, iar cea mai vârstnică 56 de ani. Cei șapte bărbați și două femei morți în accident au lăsat în urmă 14 copii orfani. Cu toții veneau din Slovenia, de la muncă, și se îndreptau spre casă, fiind de loc din comuna Mica (județul Mureș) sau din vecinătatea acesteia.

ADVERTISEMENT

Șoferul microbuzului avea talonul reținut de Poliție

Petru Zălar (37 de ani) nu avea permis de transport persoane sau licență, iar talonul microbuzului pe care îl conducea fusese reținut de mai bine de două luni de către Poliție. Ulterior, s-a aflat chiar că bărbatul provocase anii trecuți alte două grave accidente rutiere, din care a rezultat o victimă grav rănită, o fată.

Inițial, poliția a reușit să identifice doar 4 victime, restul fiind aproape de nerecunoscut din cauza daunelor rezultate din impactul devastator. Potrivit anchetatorilor, numărul mare de victime a fost provocat și de viteza microbuzului, dar și de faptul că respectivul camion, care circula regulamentar, era încărcat până la refuz cu nisip.

ADVERTISEMENT

În ciuda temerilor autorităților, la înmormântarea lui Petru Zălar, condus pe ultimul drum în satul natal Deaj, nu a ieșit cu scandal, deși toată lumea l-a considerat vinovat clar de producerea tragediei. În urma lui Petru Zălar au rămas soția și cei doi băieți ai lor.

Ce susține familia: ”Petru nu este singurul vinovat de tragedie!”

Surprinzător, familia și prietenii apropiați ai lui Petru Zălar nu au lăsat lucrurile așa. Strânși pe internet în diverse comunități virtuale, aceștia au militat de la bun început pentru ideea că Petru nu este singurul vinovat în tragedie.

ADVERTISEMENT

”Membrii comunității Petru Kalau nu vor renunța şi vor continua lupta pentru dreptate! Petru Zalar (Kalău) nu este singurul vinovat pentru tragedia petrecută! Cerem pedeapsă şi pentru ceilalți vinovați! Împrejurările tragediei le ştim cu toţii, însă doresc să subliniez că Petru nu este singurul vinovat de producerea tragediei! Este vinovat doar parţial, a fost live pe facebook în momentul producerii accidentului, dar şoferul camionului nu era pe telefon! Nu a făcut absolut nimic să evite tragedia! Avea posibilitatea, dar nu a făcut nimic, a strivit nouă oameni!”, notau rudele și prietenii lui Petru.

Frații lui Petru Zălar au dat în judecată statul maghiar

Mai mult, potrivit primarului din comuna Mica (județul Mureș), frații lui Petru Zălar au acționat în judecată autoritățile maghiare. ”Eu așa știu, că frații lui Petru au dat în judecată compania maghiară de autostrăzi pentru nesemnalizarea corectă a șoselei sau pentru faptul că în acel loc se schimbaseră recent sensurile, ceva de genul ăsta. Nu știu însă dacă au mers cu ideea până la capăt”, a declarat pentru FANATIK primarul comunei Mica.

ADVERTISEMENT

Tot edilul din comună a dezvăluit și că toate rudele celor decedați în tragicul accident au fost despăgubite de societatea de asigurări. ”Da, s-a rezolvat și problema asta, reprezentanții societății de asigurări au discutat cu fiecare familie în parte și s-a ajuns la o înțelegere. Nu pot să vă spun însă despre ce sume este vorba, pentru că ele au diferit de la caz la caz”, a mărturisit primarul Janos Beres.

Văduva lui Petru Zălar, Mihaela, se ocupă acum singură de afacerea familiei, un mic magazin din sat. Împreună cu restul rudelor, femeia a mers de câteva ori la locul accidentului din Ungaria, pentru comemorarea victimelor tragediei.

 

ADVERTISEMENT