Sport

Decizie radicală a Rusiei! Cluburile și echipa națională vor să părăsească UEFA, după excluderea din competiţii

Cluburile de fotbal și echipa națională a Rusiei iau în considerare părăsirea UEFA pentru a juca în Asia, după ce au fost scose din competiţiile europene și mondiale.
29.03.2022 | 21:36
Decizie radicala a Rusiei Cluburile si echipa nationala vor sa paraseasca UEFA dupa excluderea din competitii
Cluburile și echipa națională a Rusiei vor să părăsească UEFA. Sursa foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Întrucât Federația Rusă a invadat Ucraina pe 24 februarie, atât UEFA, cât și FIFA, forul de conducere mondial, au interzis participarea echipelor rusești în competițiile lor.

Cluburile și naționala a Rusiei vor să părăsească UEFA

UEFA și FIFA au decis scoaterea cluburilor de fotbal rusești din Liga Campionilor, Europa League şi Conference League, dar și eliminarea naționalei de fotbal din cadrul barajului pentru Campionatul Mondial 2022 din Qatar, după ce Rusia a pornit războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Interzicearea cluburilor din prima ligă rusă de a mai juca în competiţiile continentale este pe termen nedeterminat. În urma acestei sancțiuni, Spartak Moscova a părăsit forțat Europa League în faza optimilor de finală.

Drept urmare, Federația Rusă de Fotbal ia în considerare părăsirea UEFA și alăturarea la Confederația Asiatică de Fotbal (AFC). În acest moment se dezbat cu argumente pro și contra această idee de către anumite personalități de profil din Rusia, potrivit DailyMail.

ADVERTISEMENT

Dacă acest lucru se va întâmpla, echipa națională a Rusiei ar trece la turneul asiatic de calificare pentru Campionatul Mondial din 2026. De asemenea, n-ar mai concura în cadrul Campionatului European, ci în Cupa Asiei.

Pe de cealaltă parte, cluburile rusești vor participa în Liga Campionilor din Asia, spre deosebire de Liga Campionilor UEFA, și în Cupa AFC, față de Europa League.

ADVERTISEMENT

Totuși, pentru a se putea întâmpla acest lucru, schimbarea va trebui să fie validată de mai multe federații asiatice de fotbal, ceea ce ar putea îngreuna puțin lucrurile.

Când s-a făcut ultima dată o astfel de schimbare de la o confederație la alta

Există în istoria recentă câteva echipe naționale de fotbal care au schimbat confederațiile. Israelul a făcut parte din Confederația Asiatică de Fotbal între 1954 și 1974, înainte de a fi expulzată. Până în 1991, când a aderat la UEFA, echipa Israelului nu a mai fost afiliată la nicio altă confederație.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Kazahstanul a fost inițial membru al AFC, după care s-a alăturat UEFA în 2002. Australia a părăsit și ea Confederația de Fotbal din Oceania, trecând în AFC, în 2005.

ADVERTISEMENT