News

Decizie radicală luată de Comisia Europeană. Forul de la Bruxelles le interzice angajaților accesul la TikTok

Din motive de siguranță cibernetică, conducerea Comisiei Europene a decis interzicerea aplicației TikTok pe telefoanele tuturor angajaților săi. Când intră în vigoare măsura.
23.02.2023 | 14:56
Decizie radicala luata de Comisia Europeana Forul de la Bruxelles le interzice angajatilor accesul la TikTok
Accesul angajaților Comisiei Europene la TikTok, interzis. Rețeaua de socializare deplânge decizia. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

La nivel mondial se iau măsuri tot mai stricte împotriva aplicației TikTok. În prezent, în Statele Unite ale Americii, peste 30 de state au luat decizia de a interzice descărcarea și utilizarea aplicației pe dispozitivele eliberate de guvern pentru angajați.

Accesul angajaților Comisiei Europene la TikTok, interzis. Rețeaua de socializare deplânge decizia

Peste ocean există temeri că aplicația ar putea fi folosită de guvernul chinez pentru a spiona, a colecta în mod ilegal datele utilizatorilor și a manipula conținutul pe care aceștia îl pot accesa online.

ADVERTISEMENT

Treptat, TikTok, o aplicație deținută de compania chineză ByteDance, este supusă unor restricții dure și în Europa. În această săptămână, Comisia Europeană (CE) și-a înștiințat personalul că folosirea aplicației TikTok pe dispozitivele de serviciu va fi interzisă din 15 martie, scrie publicația The Wall Street Journal.

Comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că forul de la Bruxelles este foarte concentrat pe securitatea cibernetică a instituției.

ADVERTISEMENT

Sursa citată mai informează că serviciul IT al CE a cerut tuturor angajaților să dezinstaleze TikTok de pe dispozitivele de serviciu, precum și de pe dispozitivele personale care utilizează aplicații ale Comisiei. Au fost invocate preocupări legate de protecția datelor.

Această solicitarea de dezinstalare a aplicației de socializare a fost comunicată prin e-mail funcționarilor europeni, joi dimineață. ”Această măsură are scopul de a proteja comisia împotriva amenințărilor privind securitatea cibernetică. Ele pot fi exploatate pentru atacuri cibernetice împotriva mediului corporativ al comisiei”, a spus comisia.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, oficialii executivului european au refuzat să comenteze dacă un incident anume a determinat această decizie. Ei s-au referit la măsură ca fiind o suspendare. Comisia are ”viziuni foarte puternice cu privire la securitatea cibernetică, la protejarea colegilor noștri și, desigur, a tuturor celor care lucrează aici”, a mai precizat Thierry Breton, comisarul UE pentru Piața Internă.

În curând, modelul Comisiei Europene ar putea fi preluat și de către alte instituții de pe continent. Presa internațională scrie că și Consiliul și Parlamentul european ar urma să interzică accesul la aplicația chinezească Tiktok.

ADVERTISEMENT

Reacția rețelei de socializare față de decizia Comisiei Europene

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că interdicția Comisiei Europene a fost ”greșită și bazată pe concepții fundamental eronate”. El a spus că TikTok a contactat comisia pentru a explica modul în care protejează datele utilizatorilor europeni. Acesta a mai spus că aplicația continuă să-și îmbunătățească practicile de siguranță și securitate.

”Suntem dezamăgiți de această decizie, pe care o considerăm eronată și bazată pe concepții fundamentale greșite. Am contactat Comisia pentru a clarifica lucrurile și pentru a explica modul în care protejăm datele celor 125 de milioane de persoane din UE care vin la TikTok în fiecare lună”, spun cei de la TikTok.

ADVERTISEMENT
Tags: