News

Declarație unică și pentru pensionari în 2021. Pentru ce tip de venituri se impune

15.04.2021 | 13:48
Declaratie unica si pentru pensionari in 2021 Pentru ce tip de venituri se impune
Declarație unică și pentru pensionari în 2021. Pentru ce tip de venituri se impune. Sursa foto: b1.ro
ADVERTISEMENT

Vești proaste pentru o parte dintre pensionari. În 2021, aceștia trebuie să depună la fisc declarația unică pentru o serie de venituri pe care le realizează.

Astfel, potrivit prevederilor legale, toți pensionarii români care obțin venituri din alte activități pe lângă pensie și nu beneficiază de o scutire de la depunerea declarației și plata dărilor fiscale, trebuie, în anumite situații, să depună la Fisc declarația unică.

ADVERTISEMENT

Cei care trebuie să depună astfel de declarații o pot face ghișeu sau online, prin Spațiul Privat Virtual (unde e necesară înregistrarea înainte, pentru accesul la cont) sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu certificat digital.

Declarație unică și pentru pensionari în 2021. Pentru ce tip de venituri se impune

În condițiile în care în legislația fiscală în vigoare nu există o excepție clar definită, declarația unică trebuie depusă de toate persoanele care obțin venituri dintre cele prevăzute în respectivul formular.

ADVERTISEMENT

Conform legislației din România, pensionarii nu sunt scutiți de depunerea declarației unice și plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obțin, pe lângă pensie.

Astfel, cei care obțin câștiguri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care venitul net se stabilește în sistem real, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse, există obligația depunerii acestei declarații.

ADVERTISEMENT

În cazul în care au obținut astfel de venituri anul trecut, pensionarii trebuie să depună declarația unică și să plătească dările aferente până la 25 mai. Tot până la acest termen, pensionarii care obțin și anul acesta astfel de venituri trebuie să depună declarația pentru estimarea veniturilor pe 2021, precizează Avocatnet.

Care este valoarea impozitului

Sursa citată mai informează că impozitul datorat pentru veniturile enumerate mai sus este de 10%. De la caz la caz, baza la care se aplică acest impozit diferă. Astfel, pensionarii care obțin venituri din chirii trebuie să aplice cota de 10% la un venit net care reprezintă 60% din venitul brut, adică suma obținută efectiv drept chirie.

ADVERTISEMENT

Codul fiscal mai precizează că nu toți pensionarii cu venituri precum cele vizate de declarația unică sunt obligați la plata contribuțiilor. În primul rând, contribuțiile la sănătate sunt obligatoriu de plătit numai când veniturile acestea obținute pe lângă pensie depășesc într-un an 12 salarii minime brute.

Pe de altă parte, chiar dacă veniturile acestea depășesc cele 12 salarii minime brute, există unele excepții în Codul fiscal pentru pensionari. Mai precis, ei nu datorează deloc CASS pentru veniturile din proprietate intelectuală. Cât despre contribuția la pensii, cei retrași din activitate nu o datorează.

ADVERTISEMENT