News

Definițiile de caz Covid-19 au fost actualizate. Cine este acum considerat „contact” și ce înseamnă „caz probabil”

18.09.2020 | 21:22
Definitiile de caz Covid19 au fost actualizate Cine este acum considerat contact si ce inseamna caz probabil
ADVERTISEMENT

Definițiile de caz Covid-19 au fost actualizate în contextul actualei epidemii de Covid-19 din România.

Așadar, „persoană suspectă” sau „caz probabil” au o nouă definiție, ușor diferită față de ce însemnau în urmă cu câteva luni.

ADVERTISEMENT

Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat definițiile fiind introdus termenul de „caz probabil”.

Definițiile de caz Covid-19 au fost actualizate, conform normelor oficiale

De asemenea, INSP a explicat ce înseamnă caz suspect, caz probabil, caz confirmat și contact, potrivit Hot News.

ADVERTISEMENT

Așadar, caz suspect va fi considerat orice persoană cu debut brusc „de febră şi tuse sau orice persoană cu debut brusc al oricăror 3 sau mai multe dintre următoarele semne şi simptome: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât, coriza, dispnee, anorexie / greţuri”.

De asemenea, vărsăturile, diareea, statusul mental alterat intră în această definiție de caz. La fel se consideră caz suspect și orice persoană cu pneumonie sau cu infecție respiratorie acută severă (SARI), dar și „febră sau istoric de febră şi tuse şi dificultate în respiraţie (scurtarea respiraţiei) şi care necesită spitalizare peste noapte”.

ADVERTISEMENT

Caz probabil va fi considerat un pacient care are aceleași simptome ca la cazul suspect și este contact al unui caz confirmat, sau are legătură „epidemiologică cu un focar cu cel puţin un caz confirmat”.

Caz probabil poate fi o persoană și în cazul unei imagini pulmonare sugestive pentru Covid-19, detaliile fiind cunoscute de medicii de specialitate. Totodată, o persoană care și-a pierdut recent mirosul sau gustul e considerat un caz probabil. Tot aici intră și „un adult decedat fără o cauză explicabilă, cu insuficienţă respiratorie care a precedat decesul şi care a fost în contact cu un caz confirmat sau care a avut legătură epidemiologică cu un focar cu cel puţin un caz confirmat”.

ADVERTISEMENT

Caz confirmat, destul de logic, e o persoană care a confirmat în laborator în urma unui test specific că are infecția cu SARS-CoV-2.

Contactul direct este considerat o persoană care locuiește într-o gospodărie cu un pacient cu Covid-19, dar și o persoană care a avut contact fizic direct cu un infectat (de exemplu o strângere de mână). Tot aici sunt încadrate și persoanele care au stat la o distanță mai mică de 2 metri timp de minimum 15 minute față în față cu un caz Covid-19, dar și persoanele care s-au aflat în aceeași încăpăere în aceleași condiții cu un infectat.

Medicii care nu poartă echipamentul de protecție vor fi considerați contact direct, menționează sursa citată. Cei care poartă echipament de protecție nu sunt considerați contact!

Transmiterea comunitară, explicată pe înțelesul românilor

Autoritățile le explică românilor și în ce constă mult menționata transmitere comunitară și care sunt situațiile specifice în care se găsește aceasta.

Așadar, cazul este Covid-19 comunitar dacă simptomele prezente la internare sau debut în primele 48 de ore după internare și debutul bolii are loc în zilele 3-7 după internare şi o suspiciune puternică de transmitere comunitară (apartenenţa la un focar de cazuri comunitare).

Există și varianta cazului Covid-19 asociat asistenței medicale, în următoarele condiții: debut după 48 ore de la internare şi o suspiciune puternică de transmitere asociată asistenţei medicale și cazurile la personalul medico-sanitar şi auxiliar, dacă nu există argumente puternice în favoarea unei transmiteri comunitare.

În cele din urmă, cel mai important aspect e cel legat de decesul la „pacient confirmat cu Covid-19”. Potrivit sursei citate, decesul cu Covid-19 e definit ca „decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară a morţii, care nu poate fi în relaţie cu COVID-19 (ex. traumatism, hemoragie acută majoră, etc) şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului.

Decesul la un pacient confirmat cu noul coronavirus nu poate fi atribuit unei boli preexistente (de ex. cancer, afecţiuni hematologice etc.) şi COVID-19 trebuie raportată ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale preexistente, care se suspectează că au favorizat evoluţia severă a infecţiei cu SARS-CoV-2.

COVID-19 trebuie menţionată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.

Cazurile confirmate COVID soldate cu deces, „la care testele RT-PCR în dinamică din sputa/aspirat bronşic sunt negative (2 teste), pot fi considerate deces datorat infecţiei cu SARS-CoV-2 dacă clinicianul evidenţiază semne şi simptome înalt sugestive şi decesul este corelat cu evoluţia clinică determinată de COVID”.

Important de reținut, dacă decesul nu poate fi clarificat se va recolta țesut pulmonar fără a fi necesară necropsia și se vor indica examenele RT-PCR din acest țesut pulmonar.

ADVERTISEMENT
Tags: