News

Definitivat 2021. Miercuri, 14 iulie, aproximativ 9.000 de candidați susțin proba scrisă

Definitivat 2021. Miercuri, 14 iulie, aproape 9.000 de candidați susțin proba scrisă
14.07.2021 | 10:24
Definitivat 2021 Miercuri 14 iulie aproximativ 9000 de candidati sustin proba scrisa
ADVERTISEMENT

Sesiunea din 2021 a probei scrise din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ are loc miercuri, 14 iulie. Acesta a început la ora 09:00, în 42 de centre de examen.

Ministerul Educației a anunțat că din totalul de 9.370 de candidați înscriși la începutul anului școlar, 8.839 de candidați au fost admiși la examen.

ADVERTISEMENT

Definitivat 2021. Miercuri, 14 iulie, aproximativ 9.000 de candidați susțin proba scrisă

Potrivit unui comunicat emis de instituție, pentru a fi acceptați la examen, candidații trebuiau să îndeplinească cumulativ trei condiții. Prima dintre ele este efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an.

Cea de a doua condiție pe care trebuiau s-o îndeplinească este obținerea calificativului „Bine” sau „Foarte bine”, pentru anul școlar în curs. Ultima condiție este ca media artimetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional să fie minimum 8. Se subliniază că notele obținute la fiecare din probe trebuie să fie peste 7.

ADVERTISEMENT

„Conform Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământ, aprobată prin ordinul de ministru nr. 5.434/2020 și a Procedurii operaționale nr. 30.470.01.07.2021, în vederea susținerii probei scrise, candidații vor avea acces în sălile de examen, cel mai devreme, la ora 7:30 și, cel mai târziu, la ora 8:00, în baza unui document de identitate valabil. În acest sens, vor fi respectate toate măsurile specifice în vigoare, aplicabile în cazul examenelor naționale, referitoare la normele de prevenire și combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2,” a transmis Ministerul Educației.

Candidații au la dispoziție patru ore pentru rezolvarea subiectelor. Acest timp poate fi depășit doar doar în cazul celor cu cerințe speciale, care au depus o solicitare în acest sens și a fost aprobată, și pentru asigurarea egalității de șanse.

ADVERTISEMENT

Ce specializări au ales profesorii

Ministerul Educației a mai transmis că, la fel ca în anii precedenți, cei mai mulți candidați sunt la învățământ preșcolar în limba română, 3.006 de persoane. Următoarea disciplină la care candidează cei mai mulți oameni este învățământ primar în limba română, 1378.

Un număr mare de profesori s-au înscris și la educație fizică și sport, 977, psihopedagogie specială, unde au fost 423, limba și literatura engleză, cu 376 și limba si literatura română, 346 de candidați.

ADVERTISEMENT

„Elaborarea subiectelor, traducerea acestora în limbile minorităților naționale la solicitarea candidaților, elaborarea baremelor de evaluare și afișarea acestora, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro, sunt asigurate de Centrul National de Politici și Evaluare în Educație. După finalizarea probei scrise, subiectele și baremele de evaluare se vor afișa și la avizierele centrelor de examen,” a transmis instituția.

Primele rezultate se vor afișa,  în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro, la data de de 21 iulie. Candidații au la dispoziție două zile pentru a depune contestații, 21 și 22 iulie. În data de 28 iulie se vor afișa rezultatele finale.

„Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puțin 8 (opt). Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare,” a informat Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT