Un delfin a eşuat marţi pe plaja din Eforie Sud, fiind găsit mort de localnici. La prima vedere, acesta pare a fi o specie de delfin diferită de ceilalți care au fost găsiți morți pe plajele constănţene în ultimii ani. Imaginile au fost filmate și postate pe pagina de Facebook Eforie Online.
Oamenii aflaţi marţi dimineaţa în zona plajei din Eforie Sud au avut parte de o privelişte tristă, nu departe de apă aflându-se corpul unui delfin mort, adus de valuri pe nisipul plajei. Nu este un lucru neapărat neobişnuit ca aceste mamifere marine să eşueze pe mal, dar acest tip de delfin pare diferit faţă de cei obişnuiţi în zona litoralului Mării Negre.
Adrian Bâlbă, doctor în științe şi specialist în animale marine a declarat pentru focuspress.ro că delfinul eşuat marţi este un mascul din specia “Tursiops truncatus var ponticus” și pare destul de slăbit. El spun că este o specie frecvent întâlnită, deși pare un exemplar deosebit, având botul mai lung decât suntem obișnuiți să vedem în zona noastră.
“Furtuna pe mare! Delfin esuat pe plaja din Eforie Sud, zona Flamingo!”, este titlul care însoţeşte postarea de pe Facebook. Imaginile au stârnit mai multe comentarii şi păreri, una dintre ele fiind că, din caza furtunii, delfinul s-a lovit probabil de digul din apropiere.
Specialiştii avertizează că delfinii recurg la acest gest, de a ieși la mal, atunci când se simt slăbiţi și nu este recomandat, în cazul celor care supraviețuiesc, ca oamenii să îi împingă înapoi în apă sau să-i tragă, pentru că există riscul de a-i răni și mai tare.
La începutul acestui an, ONG-ul Mare Nostrum publica un bilanţ îngrijorător, anunţând că peste 200 de delfini au eşuat în 2022 pe plajele României, fiind de altfel cel mai mare număr de delfini eşuaţi din ultimele două decenii. Cele mai multe cetace găsite pe țărm, adică peste 160, erau marsuini.
“203 exemplare au fost înregistrate la țărmul românesc. Avem o pondere destul de mare în ceea ce privește numărul delfinilor prinși în plasele de pescuit și anume 40”, declara Costin Timofte, biolog în cadrul ONG-ului Mare Nostrum.
O altă cauză importantă este reprezentată de operațiunile militare din Marea Neagră, traficul de nave de război şi exploziile. “Sonare, explozii, sunete noi cu care nu sunt obișnuiți. Toate astea îi sperie, îi duce din locurile de hrănire unde știau că găsesc pește, unde știau unde să caute și ce găsească și ajung în zone noi unde nu se descurcă”, spune biologul Adrian Bâlbă.
Din păcate, anul trecut fost descoperiţi pe ţărm și delfini răniţi de explozii. Astfel, în Turcia și Bulgaria, au fost găsiți aproape 600 de delfini eșuați, mulți dintre ei cu arsuri și leziuni grave. Potrivit unui studiu, realizat de experți din șase țări pe parcursul a trei ani, în Marea Neagră sunt aproximativ 250.000 de exemplare de delfini, aproape de trei ori mai puține decât în Marea Mediterană. Cifra mică a fost o surprizp şi pentru cercetători, care se așteptau ca numărul lor să se apropie de jumătate de milion.
“Marea Neagră este puţin adâncă în zona de Nord şi multe din exemplarele moarte sunt aruncate de brizanţi pe mal şi le vedem. În sud sunt foarte mulţi delfini, peşte este mai mult dar acolo apele mai adânci fiind, îi aruncă mai puţin la mal şi în consecinţă puţin dintre delfinii pierduţi ajung să fie văzuţi. Probabil că undeva la peste zece ori mai multe cazuri de delfini morţi raportat la ceea ce vedem că exemplare eşuate”, mai explică biologul Adrian Bîlbă.