News

Pui de delfin salvat de salvamari și ISU Dobrogea la Mamaia. Video

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au avut recent o misiune mai puțin obișnuită: salvarea unui pui de delfin eșuat pe plaja din Mamaia.
27.07.2022 | 10:21
Pui de delfin salvat de salvamari si ISU Dobrogea la Mamaia Video
Operațiunea de salvare a delfinului s-a încheiat cu succes. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Puiul de delfin eșuase pe plajă și a fost observat de turiști, care i-au chemat la fața locului pe salvamari. Ulterior au fost apelați și cei de la ISU Dobrogea.

Delfin salvat la limită

Până la sosirea pompierilor, salvamarii au avut grijă de delfin și au încercat să facă tot ce a depins de ei pentru a-l ține în viață. Ulterior, pompierii de pe ambarcațiunea ISU Dobrogea au preluat mamiferul marin și l-au dus în larg.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o lună, un biolog ucrainean estima că cel puţin 3.000 de delfini au murit în Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina. ”Spre deosebire de anii anteriori, delfinii mor acum din cauza activităţilor militare în Marea Neagră, din cauza războiului barbar şi fără sens.

Sonarele puternice şi exploziile perturbă delicatul sistem de orientare al animalelor şi aceşti delfini orbi mor de foame, nemaifiind capabili să captureze peşti”, scria pe Facebook biologul ucrainean Ivan Rusev.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, el menționa că primea constant informații despre decesul unor delfini în zonele de coastă ale României şi Bulgariei. În partea de nord-est a Mării Negre mureau foarte mulți delfini din cauza plaselor de pescuit.

Delfinii sunt afectați de războiul din Ucraina

În prezent, mamiferele marine sunt foarte afectate de activităţile navelor militare implicate în războiul din Ucraina. De asemenea, din cauza organismului slăbit, delfinii contractează și mai uşor diverse boli infecţioase.

ADVERTISEMENT

Altfel, amintim că reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) au obligația de a transporta şi neutraliza deşeurilor de origine animală (delfini, peşti, crustacee etc).

Recent, reprezentanții ABADL au transmis că stoparea fenomenului algal prin montarea de plase în larg este total ineficientă. Explicația? Alegele cresc şi se dezvoltă pe fundul mării şi apariţia lor la mal este determinată de acţiunea anumitor factori fizici.

ADVERTISEMENT

Astfel, mai puține plase în largul Mării Negre ar putea scădea riscul de înecare la care sunt expuși delfinii.

 

ADVERTISEMENT