News

Deputatul Emanuel Ungureanu, acuzații la adresa lui Nelu Tătaru: “Un fost torționar la Institutul de Transplant Renal din Cluj”. Update

14.12.2020 | 18:09
Deputatul Emanuel Ungureanu acuzatii la adresa lui Nelu Tataru Un fost tortionar la Institutul de Transplant Renal din Cluj Update
Deputatul Emanuel Ungureanu: “Un fost torționar la Institutul de Transplant Renal din Cluj” Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Deputatul USR Emanuel Ungureanu formulează acuzații grave șa adresa ministrului Sănătății, pe care îl acuză că a numit în fruntea Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca un fost polițist condamnat pentru “pentru acte de tortură”.


Nelu Tătaru: Numirea, la propunerea Consiliului de Administrație al unității

UPDATE, ora 18:04. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a precizat pentru HotNews că numirea lui Nicolae Sântimbrean ca manager al Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj a fost făcută “la propunerea Consiliului de Administrație al unității, transmisă în data de 24 noiembrie 2020, având în vedere încetarea contractului vechiului manager în data de 17 noiembrie 2020”.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceleiași surse, Ministerul Sănătății mai precizează că Nicolae Sântimbrean a fost numit manager interimar, pentru o perioadă de două luni.


Potrivit lui Ungureanu, Nicolae Sântimbrean este “provenit din pepiniera de cadre de la PNL Alba”, deținător al mai multor funcții la stat, “ultima la Casa de Asigurări din Alba-Iulia”.

ADVERTISEMENT

În decembrie 2003, Sântimbrean a primit o condamnare de un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de cercetare abuzivă.

“Un fost torționar a fost numit manager la Institutul de Transplant din Cluj-Napoca”

Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților îl acuză pe ministrul Nelu Tătaru de continuarea seriei de numiri politice în fruntea unităților medicale din subordine, de data aceasta prin numirea lui Nicolae Sântimbrean ca manager al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca.

ADVERTISEMENT

“Incredibil! Un fost torționar a fost numit manager la Institutul de Transplant din Cluj-Napoca. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a numit acum o săptămână în funcția de manager al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca pe un individ provenit din pepiniera de cadre de la PNL Alba care a fost condamnat penal la 1 an de închisoare pentru acte de tortură! Numele lui este Nicolae Sântimbrean, a fost vicepreședinte al PNL Alba și de-a lungul timpului a primit de la partid mai multe funcții la stat, ultima la Casa de Asigurări din Alba-Iulia”, scrie Emanuel Ungureanu pe Facebook.

Emanuel Ungureanu îl acuză pe Nelu Tătaru că nu dorește oameni calificați la conducerea spitalelor din subordine și îi cere să organizeze concurs pentru managementul Institutului clujean pentru ca să nu mai ajungă manageri de spital persoane numite politic.

ADVERTISEMENT

“După ce au numit un șef de pompe funebre la spitalul din Piatra Neamț, un ospătar la Spitalul din Câmpeni, județul Alba, un fost condamnat penal la Spitalul din Craiova, acum, viitorii noștri parteneri de guvernare, au trecut la un alt nivel, numesc la șefia unei instituții medicale conduse de un fost traficant de organe, un fost polițist care a torturat într-o secție de poliție un cetățean nevinovat. Rog public ministrul Sănătății să găsească soluții decente pentru conducerea Institutului de Transplant din Cluj-Napoca, cum ar fi logic, să organizeze un concurs, este chiar așa greu? Vă este teamă că ar putea veni la concurs cineva care are școală de management sanitar și ar ști cu adevărat să conducă un spital? Ne-am săturat de analfabeți, condamnați penal și alte specimene numiți manageri de spitale din pixul politic al PSD sau PNL. Ne-am săturat. Nu pricepeți?”, mai scrie deputatul USR.

Potrivit Aiud INFO, Nicolae Sântimbrean a fost poliţist la postul de poliție Cenade. A absolvit Facultatea de Drept la vârsta de 36 de ani și are un Masterat în Managementul Integrării Europene şi Administraţiei Publice.

În perioada cât a fost polițist, Sântimbrean a fost condamnat în decembrie 2003 la 1 an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de cercetare abuzivă. Acesta, împreună cu un alt coleg, „aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au exercitat acte de violenţă asupra unui bărbat, cauzându-i leziuni ce au necesitat spre vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale, în scopul determinării acestuia să dea o declaraţie în care să recunoască o faptă ce nu a fost săvârşită de acesta”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, citat în sentinţa penală nr. 339/2003 a Tribunalului Alba, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT