News

Deputatul „intercontinental”. Un parlamentar a făcut 16 deplasări externe pe alte continente în mai puțin de doi ani și jumătate

Un deputat a mers în 16 deplasări externe pe alte continente, de obicei în America, într-un interval de timp cu puțin peste doi ani de mandat.
14.02.2024 | 10:53
Deputatul intercontinental Un parlamentar a facut 16 deplasari externe pe alte continente in mai putin de doi ani si jumatate
Deputatul Ben-Oni Ardelean. un număr impresionant de deplasări externe/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pandemia de Covid-19 a reprezentat o năpastă de proporții pentru mulți dintre deputați și senatori care s-au trezit în situația că turismul parlamentar nu mai este posibil din cauza interdicțiilor privind circulația persoanelor la nivel internațional. Însă de la finele anului 2021 și începutul lui 2022, restricțiile au fost înlăturate aproape în totalitate, iar parlamentarii, nu doar din România, au reînceput călătoriile la diverse șuete diplomatice sau reuniuni internaționale, mai mult sau mai puțin justificate.

„Pelerinaje” în Lumea Nouă

Unul dintre campionii la capitolul „deplasări externe” este deputatul Ben-Oni Ardelean, care a demisionat din PNL în luna octombrie 2023. Impresionant nu este doar numărul vizitelor în străinătate, ci faptul că la Ardelean marea majoritatea a deplasărilor sale au fost pe alte continente, de preferință America de Nord, spre deosebire de majoritatea colegilor săi care mai bifează scurte vizite la Bruxelles sau prin statele din vecinătatea apropiată. În total, deputatul a avut 16 deplasări pe alte continente în ceva mai mult de doi ani.

ADVERTISEMENT

Prima deplasare externă „intercontinentală” a lui Ben-Oni Ardelean din această legislatură, împreună cu alți patru colegi de-ai săi a fost pe 27 noiembrie – 1 decembrie 2021 la Washington la un eveniment organizat de către Adunarea Parlamentară a NATO. De altfel, din postura de membru al delegației române în acest organism, Ardelean a ratat doar puține asemenea reuniuni, de obicei acelea care au avut loc în Europa.

Tot ca membru în AP a NATO, deputatul a mai avut și alte deplasări externe, precum: 25-29 aprilie 2022 la Washington și Dallas (la uzinele aeronautice ale companiilor Lockheed Martin și Bell), 17-21 aprilie 2023 în Canada, la Ottawa, Halifax și Montreal. De asemenea, ambasada României la Washington prăznuiește cu mare smerenie în fiecare an semnarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, motiv pentru care ambasadorul Andrei Muraru cheamă câte un desant de parlamentari de la București cu care să celebreze împreună așa mare sărbătoare. Astfel, Ben-Oni Ardelean a făcut parte din ultimele două delegații de la „magi de la Răsărit” care au ajuns la Washington DC, pe 9-14 iulie 2022 și 6-14 iulie 2023. Cea mai recentă deplasare pe continent american a lui Ardelean a fost în perioada 27-29 ianuarie 2024, cu o vizită fulger la Washington, Phoenix și Miami.

ADVERTISEMENT

Deplasări externe „pe speze proprii”

Însă o mare parte din peregrinările intercontinentale ale lui Ardelean sunt făcute pe speze proprii, adică deputatul își plătește singur costurile deplasării. În acest caz, nu mai este nevoie de un acord al Biroului Permanent al Camerei Deputaților pentru efectuarea deplasării. În schimb, Ardelean trebuie să ceară BP să-i motiveze absențele de la lucrările din Parlament. Prima dintr-o serie mai lungă de asemenea cereri a fost făcută în februarie 2022:

Având în vedere Parteneriatul Strategic dezvoltat cu Statele Unite ale Americii și importanța consolidării relației bilaterale, vă aduc la cunoștință că în perioada 6-11 februarie mă voi afla într-o deplasare în Statele Unite ale Americii unde voi avea întrevederi cu oficiali din cadrul Congresului american și ai Departamentului de Stat. Menționez că voi achita din bugetul propriu cheltuielile de transport și cazare. Vă adresez solicitarea ca pe perioada menționată mai sus să fiți de acord cu motivarea absențelor.

ADVERTISEMENT

Cereri similare, cu exact același text, au fost făcute și pentru deplasări externe făcute în 26-30 septembrie 2022, 7-15 noiembrie 2022, 9-17 septembrie 2023. Însă interesul lui Ardelean nu se mărginește doar la America. Cereri de motivare a absențelor au fost făcute și pentru o deplasare în India în 12-16 martie 2022 și o vizită în Kenya pe 12-14 septembrie 2022 pentru a asista la ceremonia de învestire a noului președinte de la Nairobi. Când Camera Deputaților a refuzat să aprobe, din lipsă de fonduri, deplasarea unei delegații de patru persoane la Forumul Parlamentar Transatlantic care a avut loc în 5-7 decembrie 2022 la Washington, Ardelean s-a dus pe cont propriu, cerând doar să fie învoit întrucât va fi ocupat cu „un schimb de vederi cu reprezentanți la nivel înalt ai Administrației SUA și cu omologi din partea Congresului SUA”.

La prima vedere, Ben-Oni Ardelean ar trebui apreciat pentru că se zbate în folosul patriei, pe banii săi, stând atâta vreme printre străini, departe pe meleagurile natale, însă situația este mai nuanțată. În primul rând, este neclar în ce măsură parlamentarul achită „din bugetul propriu” costurile de transport și cazare. Ardelean a cerut conducerii Camerei să-i fie motivate absențele în perioada 26-29 noiembrie 2023 întrucât a fost invitat de către European Leadership Network (ELNET) să participe la conferința „Solidarity Mission to Israel”, care avea ca scop să întărească legăturile dintre UE și Israel, în condițiile declanșării războiului cu Hamas. Numai că în cererea de motivare a absențelor fostul liberal spune, ca de obicei, că suportă cheltuielile „din bugetul propriu”, dar în invitația primită din Israel și pe care a anexat-o la cerere se spune negru pe alb că „toate costurile legate de călătorie vor fi acoperite de ELNET”.

ADVERTISEMENT

Dintr-un avion în altul

În al doilea rând, Camera nu are niciun control asupra deplasărilor „pe speze proprii” ale parlamentarului. În mod normal, pentru toate deplasările externe făcute cu acordul Biroului Permanent și din bugetul Camerei Deputaților, parlamentarii trebuie să prezinte unele documente care să justifice cheltuielile și să remită o informare către BP în care să spună, măcar în linii mari, ce au făcut în timpul vizitei, cu cine s-au întâlnit și ce au discutat. Cum pentru unele deplasări externe Ardelean nu a cerut bani de la Cameră, el nu este obligat să depună niciun fel de informare, astfel că Biroul Permanent nu are nicio dovadă care să justifice motivarea absențelor.

Deși a fost ales să-și facă treaba în principal la București, conducerea Camerei a preferat să-i motiveze absențele fără să facă nazuri, cu toate că Ben-Oni Ardelean este greu de văzut pe culoarele Palatului Parlamentului. De exemplu, în perioada februarie-martie Ardelean a „sudat” trei deplasări una după alta. Astfel, pe 20-22 februarie 2023 a participat la Adunarea Parlamentară a NATO de la Bruxelles, pentru ca în 25 februarie – 4 martie să facă o vizită în Australia, unde nu se știe cu cine s-a văzut și de ce, pentru ca în perioada 5-11 martie să facă un turneu american ce l-a dus prin Colorado Springs, Denver, Washington și Norfolk, organizat tot de AP a NATO. Practic, a sărit cu avionul cu care venise din Australia în cel care l-a dus peste Atlantic.

Ben-Oni Ardelean (48 de ani) este la al treilea mandat de parlamentar, el fiind ales senator în anul 2012. În 2016 s-a mutat la Camera Deputaților, iar în 2020 a obținut un nou mandat. În septembrie 2023 a demisionat din PNL și a anunțat înființarea unui nou partid, Mișcarea Speranței. Ardelean este de profesie pastor baptist, el fiind și conferențiar asociat la Facultatea de Teologie Baptistă a Universității București.

Până la publicarea acestui articol, deputatul Ben-Oni Ardelean nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere pe această temă.

ADVERTISEMENT