Fotbal intern

Derby de 10… la iluzii: Omrani, ghinion de neșansă și Craiova à la grec: „Mama împunge și eu trag!” Vivat FCSB!

12.04.2021 | 00:54
Derby de 10 la iluzii Omrani ghinion de nesansa si Craiova a la grec Mama impunge si eu trag Vivat FCSB
ADVERTISEMENT

Ultimul meci disputat între Craiova și CFR, pe arena „Ion Oblemenco”, decisese campioana. S-a terminat cu scorul de 3-1 pentru clujeni, oaspeți, iar oltenii și-au pus poftele-n cui în privința unui nou titlu, din 1991 încoace. În timp, iluziile oltenești s-au dovedit niște purități infantile, ca un clinchet de cristal întrerupt de trăsnete. De această dată s-a încheiat 0-0, deși doar ghinionul lui Omrani a făcut ca oaspeții să nu plece învingători. Culmea, statistica pare să arată că și acest joc ar putea decide, din nou, în mare măsură, campioana…

S-a vorbit despre „răzbunarea” Craiovei, dar această „răzbunare” este legitimă numai atunci când ea repune „victima” în drepturile sale. În rest, cum bine zice folclorul românesc, „e arma prostului” sau, mai rău, a beteagului. Dar Craiova à la grec s-a răzbunat doar pe ea însăși, pentru că, dincolo de zbaterile inutile ale antrenorului Ouzounidis, pe sistemul „mama împunge și eu trag”, n-au adus decât o remiză de salon, de care a beneficiat din plin… FCSB, care a încheiat sezonul regulat pe locul 1.

ADVERTISEMENT

O mândrie înfiorată a răzbătut din „colții” „Leului” craiovean, odată cu atât de așteptata revenire pe teren propriu a bosniacului Elvir Koljic, după șase luni de pauză, dar și cu întoarcerea deloc spășitului Bancu, cel care, întors după o suspendare, s-a grăbit să vadă rapid cartonașul galben. Această mândrie sterilă era să-i coste pe olteni, care, după ce s-au năpustit cu turbăciune și total degeaba împotriva adversarilor, au scăpat ca prin urechile acului de… umbra lui Bilel Omrani.

„Piaza rea” Bilel Omrani i-a scutit pe elevii lui Ouzounidis de un gol discutabil, dar perfect legitim

Majoritatea vedetelor din Liga 1 impresionează printr-o imaginație deosebit de bogată și printr-o mare putere de concentrare, dublate de tot felul de talente, cum ar fi acela de a rata momentele oportune, a se tăvăli și, de ce nu, de a se cotonogi.

ADVERTISEMENT

De altfel, am avut parte de un meci „aprins”, cu faulturi dure, marca Cicâldău, Bancu, Marius Constantin, Sigurjonsson și… lista a continuat. În prima repriză, vânzoleala „datului la gioale” și regretele convulsive după cele patru bare consemnate au acoperit și au înăbușit orice încercare a ambelor echipe de a-și adjudeca „partea leului” în prima repriză, iar golul anulat lui Omrani ne-a întregit imaginea unei reclame: „Vrei să „vopsești” corect tabela, vopsește cu… VAR”.

Majoritatea părerilor au conchis că a fost, totuși, vorba despre un ofsaid la „călcâiul lui Ahile” al franțuzului, dar, oare, de ce ne atât de teamă de tehnologia care spulberă orice temeri sau teorii conspiraționiste? Acest „VAR” a devenit, parcă, un Cal Troian, gelozit de cerbii care adoră să se izbească între coarne, într-o luptă absurdă, din care nu reiese niciun câștigător „moral”.

ADVERTISEMENT

Tot cu ajutorul VAR-ului am fi deslușit mai lesne dacă se impunea, totuși, acordarea unui penalty, la încercarea lui Vătăjelu de a-l dezbrăca de tricou pe Camora, în careu. Hațegan și-a ajustat dioptriile negației și, probabil că, la ora aceea târzie, în Gruia au cântat cocoșii de-a sărit lumea din pat, ca la alarma atomică…

Revenind la Omrani, dincolo de momentul discutabil al anulării golului după ofsaidul (probabil) în care s-a trezit, francezul a alergat, a scos un „galben” la Papp, a trimis „jucăria” în bară, ce mai, a fost omul cel mai oglindit de neșansă. A fost o voce, curată ca un bulgăre de zăpadă imaculată, pe fundalul sforăiturilor unor echipe cu cearcăne mari, cât două zone de influență…

ADVERTISEMENT

Gestionarea maladiei COVID-19 ridică întrebări în Gruia

Elevii lui Marinos Ouzounidis au avut norocul să întâlnească o echipă aflată, teoretic, în scădere de formă. Unde mai pui că formația lui Edi Iordănescu era și măcinată de absențe, lui Vinicius, Deac și Costache alăturându-li-se, mai nou, Itu, infectat cu virusul COVID-19. Cu toate acestea, Craiova s-a „demantelat” singură, vorba unui celebru politolog, pierzându-și cumpătul prea ușor și punându-și vedetele în situații limită, la una dintre acestea Nistor fiind penalizat cu un „galben”. Că nu știi să-ți gestionezi atuurile e una, dar ca să le mai vâri și în gura lupului, „artă se numește”.

Revenind, însă, la absența lui Itu, se impune o discuție aparte, pentru că, numai luna trecută, la CFR mai fuseseră „depistați” cu COVID-19 câțiva jucători – Debeljuh, Costache, Rondon-, și e greu de înțeles de ce, ulterior, într-un asemenea focar, n-au fost luate măsuri speciale. Acesta este, însă, un alt subiect. Dar dacă, Doamne ferește, la Cluj va ajunge tulpina… „Bafana Bafana”, adică aceea care provine din Africa de Sud și despre care se spune că este extrem de agresivă, „mândria Ardealului” ar putea rămâne fără efectiv…

Iordănescu junior, la braț cu ghinionul proverbial. Sângele, apă nu se face…

Colegii de la FANATIK menționau faptul că, pentru Iordănescu junior, meciurile împotriva Universității deveniseră un adevărat coșmar. Timp de 12 ani, „Nea Puiu ăl mic” a pierdut de cinci ori în fața „juveților” și a remizat de șase ori, câștigând doar o dată. E drept, atunci a avut parte de o victorie de pus în ramă, pentru că succesul s-a consumat taman pe „Oblemenco” și a adus Clujului Supercupa României.

Iordănescu a pășit spre banca tehnică sperând că, după câteva generații de deraieri, miracolul mersului nebălăngănit trebuia să se producă. Dar ghinionul i-a călcat din nou pe urme. Sau poate nu, pentru că, fără să-și propună, ba din contră, și-a ajutat echipa de suflet… Steaua. Hai să-i spunem, totuși, „FCSB”, chiar dacă, deja imediat după meci, Iordănescu a început războiul psihologic cu roș-albaștrii, iar asta chiar ține de ironia sorții. Glumind, vrei, nu vrei, sângele, apă nu se face…

Alb-albaștrii” (lipsiți de aportul lui Ivan, Screciu, Ofosu și Roman) au încercat și ei să scape din mrejele duhului frustrării, după ce au plecat doar cu un punct de la Giurgiu, din disputa cu FCSB. Atunci au jucat excelent, dar s-au zbătut ca țârul lângă cana cu zaibăr. Lipsa de inspirație i-a guvernat și acum. Voci s-au ridicat de pe banca tehnică și genunchi s-au prăvălit pe arena din Bănie, dar e clar că Universității îi lipsește ceva pentru a convinge: Nu jucătorii, ci echipa.

Conspirațiile lui Cârțu și „zero-ul” din teren

Grav este faptul că Sorin Cîrțu a făcut o declarație șocantă, afirmând că știe deja cine va fi câștigătoarea titlului în acest sezon, lăsând de înțeles că are cunoștință de niscaiva jocuri de culise. „Știu cine va fi campioana. Vă dau în scris și deschidem hârtia la finalul campionatului”, a declarat președintele Universității, la Digi Sport. Ne-am fi dorit și noi să aflăm care este rodul supleții analitice a serviciului de informații care îi oferă date „bombă” lui Nea Sorin, dar se pare că unele știri sunt devoalate doar unor… „inițiați”. Singura conspirație de existența căreia ne-am „prins” este că „Știința” joacă estetic, dar… neputincios, adică de „zero la zero”.

Șoselele noastre tipic românești, inexistente, dar paradoxale, pentru că dârdâie fără întrerupere pe traseul Teoriei Conspirației, reprezintă cel mai nociv tip de „vitrion” pe care îl aruncăm în ochii opiniei publice.

Pe sistemul caragealian – „persoană importantă, becher, da’ nu spui cine…”-, se coc fructe viermănoase, pe care „protecția consumatorului” nu se deranjează să le scoată din uz și să cheme „informatorul” la un interogatoriu simplu. Acuzațiile fără dovezi se înfășoară pe creierele noastre, iar aceasta este, dragi prieteni, „lumea paralelă” pe care o hrănim, cu bună știință.

Dincolo de presupusele „comploturi”, Craiova suferă de o maladie gravă: reflexul de a face cadouri cui nu trebuie, ba mai mult, obișnuința de a oferi daruri (culmea, grecești…), la grămadă. Acum, le-a „îmbogățit”, deopotrivă, atât pe CFR, cât și pe FCSB…


  • (P) Cota BETANO pentru U Craiova – Viitorul Târgu Jiu: 1,33 este cota pentru „total goluri: 0-3”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT