News

Descinderi DNA la Inspectoratul General de Aviație. Prejudiciu de peste 5 milioane de euro din reparația avioanelor

Percheziții de amploare la Inspectoratul General de Aviație al MAI, dar și la 14 firme, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 5 milioane de euro.
21.06.2023 | 12:17
Descinderi DNA la Inspectoratul General de Aviatie Prejudiciu de peste 5 milioane de euro din reparatia avioanelor
Descinderi DNA la Inspectoratul General de Aviație. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În dosarul instrumentat de procurorii DNA ar fi vizate mai multe contracte care au directă legătură cu reparațiile efectuate la mai multe avioane. Ar fi vizat de această anchetă inclusiv șeful instituției, generalul de flotilă aeriană Cătălin Paul Dache. Avioanele vizate de contracte aparțin Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului de Interne.

Descinderi DNA la Inspectoratul General de Aviație

Potrivit Antena 3, procurorii DNA suspectează că la încheierea contractelor s-a comis abuz în serviciu, iar la această oră sunt în desfășurare mai multe percheziții. DNA a comentat această situație și a oferit mai multe detalii. Se pare că sunt vizate fapte din perioada 2019, până în 2023.

ADVERTISEMENT

”Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2019-2023, în legătură cu efectuarea și decontarea unor lucrări de reparații/mentenanță a unor aeronave care asigură suportul aerian pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv misiuni aeromedicale S.M.U.R.D., prejudiciul cauzat fiind estimat, la acest moment, la suma de aproximativ 23.200.000 lei.

În cursul zilei de 21 iunie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate 30 de percheziții pe raza municipiului București și a județului Ilfov, din care 14 se realizează la sediile a trei instituții publice, restul la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

ADVERTISEMENT

În cauză, procurorii militari beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a transmis Biroul de Informare și Relații Publice, potrivit sursei citate.

În urmă cu trei luni, procurorii DNA luau din nou în colimator corupția printre avioane, de data aceasta la Aeroportul Otopeni, acolo unde era vizată Compania Națională de Aeroporturi București. Procurorii DNA au anunțat atunci că verifică dacă există ilegalități într-un contract semnat în 2010, fiind efectuate 11 percheziții.

ADVERTISEMENT

Contractul făcea referire la modul în care Aeroportul a închiriat mai multe spații comerciale, în condițiile în care pe Otopeni există mii de metri pătrați de spații comerciale, care sunt gestionate de două mari companii internaționale. Prima e specializată în afaceri de tip duty free, iar cealaltă în comerț de tip fast-food. Aeroportul încasează lunar din această asociere o sumă minimă fixă, precum și un procent din profit, care aduce companiei de stat câteva milioane de euro anual.

Cu toate acestea, reprezentanții companiilor transmiteau că nu au greșit cu nimic și s-au delimitat de orice activitate infracțională. ”Societatea DNATA și managementul local și internațional al acesteia nu au luat parte niciodată și se delimitează ferm de orice activități infracționale. Respectăm întocmai codul etic al grupului din care facem parte și legislația română”, era precizat într-un comunicat al directorului Dnata România, Saade Hardan.

ADVERTISEMENT

În urma acestor percheziții mai multe persoane au ajuns la sediul DNA pentru a fi audiate, conform Digi 24. Ancheta venea în momentul în care Aeroportul Otopeni trebuia să încheie noi contracte de închiriere, prin licitație, astfel că interesul unor mari companii de pe piața internațională a devenit tot mai mare.

ADVERTISEMENT
Tags: