News

Descoperire arheologică spectaculoasă la Alba Iulia. Ce reprezintă fața misterioasă cu șerpi veninoși prin păr

Arheologii au descoperit la Alba Iulia o așezare civilă din zona de sud-est a fostului castru roman din zonă, fiind entuziasmați.
03.11.2022 | 23:50
Descoperire arheologica spectaculoasa la Alba Iulia Ce reprezinta fata misterioasa cu serpi veninosi prin par
Medusa, descoperirea zilei la Alba Iulia. Foto: Ziare.com
ADVERTISEMENT

Conform arheologilor, descoperirile reprezintă exemple ”de manual” privind tehnicile de construcție romane. Au fost găsite exemple de amenajări interioare cu podele, tencuieli, acoperișuri cu țigle.

Descoperire arheologică spectaculoasă la Alba Iulia

Totodată a fost scos în evidență un drum roman bine conservat precum și o locuință ce beneficia de sistem de încălzire în pardoseală (hipocaust). Se pare că aici exista o zonă rezidențială importantă din Apulum, așezare civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina.

ADVERTISEMENT

Totodată, a fost găsit un antefix cu reprezentarea Medusei, faimosul personaj mitologic care avea șerpi veninoși pe cap și care putea transforma în piatră pe oricine cu o simplă privire.

”După olanul de ventilație ornamental (coșul de fum roman), ne-am bucurat să descoperim un antefix cu reprezentarea Gorgonei Medusa, un tip specific pentru Apulum, așa-numita ”Medusa Apulensis”.

ADVERTISEMENT

Fața ei rotundă, cu pomeții proeminenți și privirea ascuțită, este încadrată de un păr bogat în care mișunau șerpi veninoși. Potrivit mitului, Medusa a fost transformată într-o fiinţă monstruoasă pierzând tot ce era mai de preț: statutul în societate și frumuseţea”, transmite arheologul Anca Timofan, coordonatorul lucrărilor, conform Ziare.com.

Medusa a devenit cu adevărat puternică abia după blestem, conform mitologiei greco-romane. ”Reprezentările capului protector al Gorgonei Medusa (gorgoneion) erau extrem de populare în lumea greco-romană, atât în mediul civil, cât și în cel funerar sau militar, de fapt, peste tot unde superstiţiile și teama de nenorociri sau deochi (oculus malignus) determinau utilizarea simbolurilor care fereau de rău (apotropaice). Astfel, nu este întâmplătoare apariția chipului ei și pe antefixe”, explică arheologul.

ADVERTISEMENT

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia prezintă diverse antefixe reprezentând divinități ca Jupiter și Bacchus sau diverse măști și animale, precum un antefix cap de leu, simbolul Legio XIII Gemina.

Arheologii sunt cu adevărat încântați de descoperirile făcute la Alba Iulia în aceste zile, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

”Drumul roman a fost surprins pe toată lungimea terenului, este orientat E-V și a fost amenajat și reamenajat sistematic din plăci mari din gresie. Lățimea drumului este de 5 metri, fiind încadrat între două ziduri (borduri) prevăzute cu mici contraforți.

Lângă drum se desfășoară clădiri romane din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales, diverse pardoseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: opus sectile (elemente de paviment în formă de romb sau pișcot), opus spicatum (elemente în formă de L așezate în spic), opus tessellatum (mici cubulețe – tesserae – care formează un mozaic)”, au transmis reprezentanții Muzeului Unirii din Alba Iulia.

ADVERTISEMENT