News

Descoperirea care ar putea revoluționa tratamentul cancerului. Molecula care luptă împotriva dezvoltării tumorilor

Oamenii de știință de la Universitatea Ben-Gurion (BGU) din Israel au făcut o descoperire potențial revoluționară în ceea ce privește funcția biologică a unei peptide anti-cancer ca inhibitor al protein-kinazei.
03.01.2022 | 10:52
Descoperirea care ar putea revolutiona tratamentul cancerului Molecula care lupta impotriva dezvoltarii tumorilor
ADVERTISEMENT

Descoperirea lor, care s-a concentrat pe o peptidă naturală din regiunea necodificatoare a ARNm, ar putea schimba modul în care este tratată boala.

Descoperirea care ar putea revoluționa tratamentul cancerului

Peptidele sunt lanțuri scurte de aminoacizi legați prin legături peptidice. Moleculele lungi formate din unități peptidice sunt ceea ce noi cunoaștem drept proteine, iar protein-kinazele sunt enzime care pot schimba funcția unei proteine.

ADVERTISEMENT

Descoperirea cercetătorilor, care s-a concentrat pe o peptidă naturală din regiunea necodificatoare a ARNm, ar putea contribui foarte mult la modul în care va fi tratat cancerul în viitor.

ARNm, acidul ribonucleic mesager, joacă multe roluri cheie în biologia umană, inclusiv codificarea proteinelor care au fiecare funcții diferite.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 40% din ARNm dintr-o anumită regiune conține secvențe care codifică peptide scurte, deși până de curând oamenii de știință credeau că regiunea este ceea ce se numește „non-codificare” și nu știau dacă peptidele scurte au o funcție.

În cercetările lor, oamenii de știință au reușit să izoleze și să confirme că una dintre peptidele scurte acționează ca un inhibitor al kinazei, ceea ce înseamnă că inhibă progresia cancerului între etapele dezvoltării celulelor canceroase prin metastază.

ADVERTISEMENT

Molecula care luptă împotriva dezvoltării tumorilor

Proteinele trimit semnale celulelor care le furnizează anumite instrucțiuni, iar cercetătorii de la BGU au demonstrat pentru prima dată că inhibitorii sunt capabili să blocheze mesajele transmise de kinaza care le spune celulelor canceroase să se dividă.

Folosind şoareci şi celule umane, cercetătorii au descoperit că peptida examinată inhibă supravieţuirea celulelor canceroase, dezvoltarea tumorii, invazia şi metastaza.

ADVERTISEMENT

„Demonstrarea în mod clar a rolului acestei peptide este doar vârful aisbergului”, explică Etta Livneh, profesor și membru al Facultății de Științe ale Sănătății de la Universitatea Ben Gurion, citată de The Jerusalem Post.

„Acum că știm că cel puțin unele peptide au o funcție biologică, putem începe să descoperim rolurile multor mai multe.”

Descoperirea ar putea conduce spre o nouă clasă de medicamente oncologice mai eficiente, susține BGU.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), un jurnal ştiinţific multidisciplinar în care sunt publicate cercetări revizuite de alţi oameni de ştiinţă.

ADVERTISEMENT
Tags: