Life

Descoperire fabuloasă pe teritoriul României. Sunt unice în lume

A fost făcută o descoperire incredibilă chiar în țara noastră. Sunt unice în lume și cercetarea a fost făcută de o echipă internațională.
09.01.2024 | 18:28
Descoperire fabuloasa pe teritoriul Romaniei Sunt unice in lume
Ce descoperire au făcut cercetătorii în România. Sursa foto: Geoparcul Internațional U N E S C O Țara Hațegului
ADVERTISEMENT

O descoperire incredibilă a fost făcută pe teritoriul României. Fosile unice de dinozaur au fost găsite în Transilvania de către o echipă internațională care a condus întreaga cercetare.

Fosile unice de dinozaur au fost găsite în România

Fosile de dinozaur din familia Rhabdodontidae, unice în lume, au fost descoperite pe teritoriul României. Acești dinozauri fac parte dintr-o specie erbivoră, de talie mică, de 2-6 metri.

ADVERTISEMENT

Rămășițele vechi de aproximativ 70 de milioane de ani au fost găsite pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, mai exact în apropiere de localitatea Vălioara, din județul Hunedoara.

Informația a fost făcută publică marți, 9 ianuarie 2023, de către Universitatea din Bucureşti, administratorul geoparcului. Descoperirea uimitoare a fost făcută după doi ani de cercetări.

ADVERTISEMENT

Acestea au fost efectuate de o echipă internațională formată de specialiști de la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti şi de la Departamentul de Paleontologie al Universităţii „Eotvos Lorand” Tudomanyegyetem din Budapesta (ELTE), conform Agerpres.

descoperire România fosile dinozaur oase mână hațeg
Fosile de dinozaur au fost găsite în România.
Sursa foto: Geoparcul Internațional U N E S C O Țara Hațegului

Oasele sunt într-o stare foarte bună

Aceste fosile de dinozaur descoperite recent la noi în țară sunt într-o stare foarte bună, nefiind sparte sau deteriorate cu toate că a trecut atât de mult timp. În plus, dețin anumite părți ale scheletului nu au mai fost niciodată găsite la Rhabdodontide până acum.

ADVERTISEMENT

„Multe dintre aceste specii au fost identificate doar recent, în ultimele două decenii, în principal datorită extinderii cercetărilor sistematice, în Bazinul Haţeg şi în alte părţi ale Europei.

Scheletele parţiale descoperite şi studiate de noi indică, însă, că acest grup de dinozauri era probabil încă şi mai diversificat decât se consideră în prezent, cu noi specii ce ar putea fi descrise în viitor”, a afirmat drd. Janos Magyar, autorul principal al studiului.

ADVERTISEMENT

De menționat este că Bazinul Hațeg este recunoscut de mai mult de un secol pentru descoperirile de dinozauri pitici din roci Cretacic superioare. Primele fosile găsite aici ai fost analizate de paleontolog baron Franz Nopcsa. El a fost cel care în urmă cu 120 de ani a găsit aici resturi de Rhabdodontide.

ADVERTISEMENT