News

Descoperire făcută de polițiștii de frontieră din Tulcea în portbagajul unei mașini. Ce au găsit, șoferul s-a ales cu dosar penal

Descoperire făcută de polițiștii de frontieră din Tulcea în portbagajul unei mașini. Șoferul s-a ales cu dosar penal pentru ”captura” sa.
04.04.2023 | 20:19
Descoperire facuta de politistii de frontiera din Tulcea in portbagajul unei masini Ce au gasit soferul sa ales cu dosar penal
Descoperire făcută de polițiștii de frontieră. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Descoperire făcută de polițiștii de frontieră din Tulcea în portbagajul unei mașini. Șoferul s-a ales cu dosar penal după ce oamenii legii au găsit în portbagaj un sturion de 4 kilograme, în condițiile în care pescuitul speciei a fost interzis pe o perioadă nedeterminată.

Descoperire făcută de polițiștii de frontieră din Tulcea

”Poliţiștii de frontieră din Tulcea au oprit pentru control, pe DJ22C, un autoturism condus de către un cetățean român în vârstă de 38 de ani. În portbagaj au găsit un sturion, de dimensiuni mici, din specia păstrugă, în stare vie, având greutatea de 4 kilograme.

ADVERTISEMENT

În conformitate cu Ordinul nr. 154/204/2016, capturarea acestei specii este interzisă tot timpul anului, cu excepţia pescuitului în scop ştiinţific şi a pescuitului reproducătorilor de sturioni în stare vie pentru programele de populare a Dunării şi dezvoltare a acvaculturii de sturioni“, a transmis Poliția de Frontieră Tulcea, conform Observatornews.ro.

În condițiile în care peștele era transportat în stare vie, acesta a fost ”redat mediului natural”, iar în prezența eliberării vietății a fost prezent și un reprezentant al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură. Totodată, au asistat la eliberare și polițiștii, precum și șoferul care transporta peștele.

ADVERTISEMENT

Șoferul se face vinovat, conform legii de ”deţinerea, transportul sau comercializarea sturionilor capturați în România din habitatele piscicole naturale, precum și a produselor și subproduselor obținute din aceștia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare”.

Ministrul mediului Tanczos Barna a fost cel care a semnat ordinul privind interzicerea pescuitului sturionilor din apele teritoriale din România pe o perioadă nedeterminată, încă din martie 2021. Această decizie a fost luată pentru că speciile de sturion au ajuns în pericol din cauza braconajului.

ADVERTISEMENT

”Am semnat un ordin de ministru acum câteva săptămâni prin care am decis prelungirea pe o perioadă nedeterminată a protecţiei acestor specii. În activitatea mea anterioară de la Ministerul Agriculturii, am răspuns de piscicultură şi cunosc problemele braconajului. Sunt un susţinător al interdicţiei totale a pescuitului acestor specii. Sunt specii în continuare în pericol şi trebuie protejate”, a transmis în acel moment ministrul mediului.

Pentru a salva aceste specii de sturioni e nevoie, așadar, de legi dure implementate pe termen lung, lucru subliniat de Barna. ”Din analizele pe care le-au făcut specialiştii Ministerului Mediului reiese că aceste specii sunt în continuare într-un pericol real că braconajul poate fi oprit doar prin măsuri dure şi pe termen lung şi tocmai de aceea propunem ca această protecţie să fie pe o perioadă nedeterminată”, a concluzionat Barna.

ADVERTISEMENT

Conform Legii 231, ”cel ce vânează sau prinde vânat fără învoirea scrisă a titularului dreptului de vânătoare, comite delictul de braconaj şi se pedepseşte cu amendă corecţională de lei 1.500.000 până la 7.500.000 lei şi cu închisoare corecţională dela 15 zile la 3 luni”.

ADVERTISEMENT