Life

Descoperire incredibilă făcută de arheologi. Un mormânt regal mai vechi de 3000 de ani a fost găsit

Descoperirea momentului făcută de arheologi. Un mormânt regal, care ar fi mai vechi de 3000 de ani a fost găsit, iar săpăturile continuă și acum.
15.01.2023 | 16:25
Descoperire incredibila facuta de arheologi Un mormant regal mai vechi de 3000 de ani a fost gasit
Un mormânt regal a fost descoperit în Egipt. Sursă foto: AP / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O nouă descoperire arheologică ar putea aduce noi răspunsuri. Este vorba despre un mormânt regal, găsit în urmă cu puțin timp.

Un mormânt regal din perioada lui Tutankhamon a fost descoperit de arheologi

Autoritățile din Egipt au anunțat că a fost descoperit un nou mormânt antic. Arheologii spun că acesta i-ar aparține cel mai probabil unei soții regale, sau a unei prințese, din cea de a 18-a dinastie egipteană.

ADVERTISEMENT

Menționăm faptul că din această dinastie au făcut parte și Akhenaton şi Tutankhamon, în urmă cu aproape 3500 de ani.

Mormântul regal a fost descoperit în oraşul Luxor, supranumit Teba faraonilor, iar potrivit autorităților, săpăturile arheologie sunt în curs de desfășurare.

ADVERTISEMENT

Descoperirea vine după ce recent, o mumie misterioasă a fost de asemenea găsită de arheologi. 

Despre mormântul găsit acum, Mostafa Waziri, directorului Departamentului de Antichităţi Egiptene, susține că acesta este situat pe malul vestic al Nilului. Cercetătorii egipteni și britanici, sunt cei care au făcut descoperirea, notează AFP.

”Primele elemente descoperite până acum în interiorul mormântului par să indice deja că acesta datează din timpul celei de-a 18-a dinastii”, a spus acesta, adăugând că respectiva perioadă este considerată cea mai prosperă a Egiptului Antic.

ADVERTISEMENT

Mormântul i-ar aparține unei soții regale, sau unei prințese

La rândul său, Piers Litherland, profesor la Universitatea Cambridge şi coordonatorul echipei britanice de arheologi care participă la această misiune, este cel care a spus că mormântul i-ar aparține fie unei soții regale, fie unei prințese.

Pe de altă parte, el a precizat că interiorul acestuia se află într-o stare destul de degradată, nenumărate construcții și inscripții fiind distruse de inundațiile care au avut loc în antichitate.

ADVERTISEMENT

”Mormântul este cel al unei soţii regale sau al unei prinţese din linia ierarhică a faraonilor Tutmes, din care foarte puţine au fost dezgropate până acum”, a spus el.

Menționăm faptul că în ultimele luni de zile, nenumărate descoperiri majore au avut loc în Egipt, țară aflată într-o criză economică fără precedent.

În luna noiembrie a anului trecut spre exemplu, arheologii au găsit un tunel care ar putea ascunde mormântul Cleopatrei. Specialiștii spunea atunci că descoperirea ar putea fi cea mai importantă din secolul 21

Toate aceste lucruri ar putea de asemenea să ajute țara în ceea ce privește relansarea turismului, care a fost grav afectat de pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT