Life

Descoperire inedită făcută de arheologi. O mumie misterioasă, legată cu frânghii, a fost găsită

Arheologii au făcut o descoperire inedită în Peru. O mumie misterioasă legată cu frânghii și cu mâinile pe față, a fost găsită în situl Cajamarquilla.
16.12.2022 | 09:25
Descoperire inedita facuta de arheologi O mumie misterioasa legata cu franghii a fost gasita
Descoperirea făcută de arheologii din Peru: O mumie misterioasă legată cu funie. Sursă foto: CNN / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Descoperire complet neașteptată făcută de arheologi. O mumie mai veche de 1.000 de ani a fost descoperită în situl Cajamarquilla din Peru.

O mumie misterioasă a fost descoperită de arheologii din Peru

Interesantă este însă poziția în care a fost găsită mumia. Mai exact, aceasta era întinsă în poziție fetală și legată cu o frânghie.

ADVERTISEMENT

În momentul în care mumia a fost îngropată, Cajamarquilla era un oraș înfloritor situat pe malul drept al râului Rímac, la aproximativ 25 de kilometri în interior, și era un loc în care oamenii din zonele de coastă și din zonele muntoase din Peru făceau comerț, scriau cercetătorii.

Mai mult de 10.000 de persoane ar fi putut trăi în oraș la acea vreme, au mai adăugat aceștia.

Se pare însă că mumia era bine conservată. Aceasta a fost găsită într-un mormânt subteran care avea o scară cu șapte trepte care ducea la ea, au mai spus cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Cine ar fi însă mumia? Cercetătorii spun că ar fi vorba despre un bărbat care avea între 18 și 22 de ani atunci când a murit.

De asemenea, în momentul în care a fost găsită mumia era acoperită cu un material textil, în timp ce corpul bărbatului era înfășurat cu o frânghie, o practică obișnuită pentru cei care locuiau în zonele muntoase din apropierea Cajamarquilla, au precizat cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Ce s-a descoperit lângă mumie

Alături de mumie au mai fost găsite și rămășițele unui câine, dar și ale unui cobai, alături de porumb și resturi de alte legume, a precizat Pieter Van Dalen Luna, profesor de arheologie la Universitatea Națională din San Marcos, care a condus echipa.

Bărbatul ar fi fost înmormântat în urmă cu 1.200 – și 800 de ani și este posibil să fi fost fiul unui comerciant bogat, au spus cercetătorii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se pare că acesta a fost vizitat și de membrii familiei după înmormântare, cu diverse ofrande, iar activitatea se poate vedea destul de clar, după cum spun cercetătorii.

“După ce trupul este pus în mormânt, există evenimente și activități constante.

Adică, descendenții lor continuă să se întoarcă de-a lungul multor ani și să plaseze acolo mâncare și ofrande, inclusiv moluște”, a declarat Van Dalen Luna pentru CNN.

În prezent, mumia misterioasă a fost expusă la muzeul Universității Naționale din San Marcos, iar vizitatorii o pot vedea.

Amintim că recent, arheologii au mai descoperit și un tunel, despre care se spune că ar putea ascunde mormântul Cleopatrei.

ADVERTISEMENT