News

Descoperire îngrijorătoare a oamenilor de știință. COVID-19 poate avea un impact grav asupra creierului

27.10.2020 | 08:04
Descoperire ingrijoratoare a oamenilor de stiinta COVID19 poate avea un impact grav asupra creierului
ADVERTISEMENT

Încă din februarie, când a fost declanșată oficial pandemia de coronavirus, oamenii de știință din toate colțurile lumii au făcut eforturi uriașe în încercarea de a desluși misterul din spatele acestei boli. Deși au trecut aproape 9 luni, SARS-COV-2 a rămas o enigmă chiar și pentru cei mai mari specialiști din domeniul sanitar.

Fiecare descoperire ne apropie, însă, cu un pas de cunoașterea „inamicului invizibil” cu care ne confruntăm de aproape 9 luni. Spre exemplu, studii efectuate recent au arătat că agentul patogen ce își are originea în China poate afecta în moduri extrem de grave funcţionarea creierului uman.

ADVERTISEMENT

S-a ajuns la această concluzie după ce mai mulţi pacienţi infectaţi au acuzat serioase tulburări neurologice. Singura veste bună este că un procent foarte mic de bolnavi se confruntă, potrivit medicilor, cu astfel de afecțiuni.

Cum poate afecta virusul SARS-COV-2 creierul uman

Suspiciunile au apărut încă din luna martie, când un bărbat internat într-un spital din Israel cu tuse seacă şi fără miros a făcut febră şi a început să manifeste o stare continuă de oboseală. După trei zile de supraveghere medicală a fost trimis în carantină la domiciliu, dar starea sa abia acum avea să se înrăutățească.

ADVERTISEMENT

Pacientul a constatat că scrisul de mână i s-a schimbat total, devenind mai mic, înclinat diferit şi aproape imposibil de descifrat. În scurt timp au început să apară dificultăţi serioase în vorbire care îl împiedicau să fie fluent sau să scrie un mesaj pe telefon.

De asemenea, mâna dreaptă a început să-i tremure incontrolabil, așa că a ajuns din nou pe mâna medicilor, dar la secţia de neurologie. După o serie de teste s-a ajuns la concluzia că suferea de Parkinson, boală apărută la două luni după ce fusese depistat pozitiv cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Din păcate, cazul nu este unul singular. Medici din întreaga lume au observat de-a lungul timpului că virusul SARS-CoV-2 este adesea însoţit, pe lângă dificultăţi în respiraţie şi tuse, de o gamă largă de afecţiuni care afectează creierul, de la delir până la accident vascular cerebral şi chiar Parkinson.

De altfel, în Marea Britanie a luat ființă un comitet în cadrul căruia erau studiate rapoartele medicale ale pacienţilor infectaţi care au suferit tulburări neurologice. „A trebuit să ne întâlnim săptămânal din cauza numărului foarte mare de cazuri cu probleme neurologice”, a povestit medicul Hadi Manji, membru al comitetului.

ADVERTISEMENT

Cum se explică impactul major asupra creierului

Inițial, bazându-se pe pierderea simțului mirosului, specialiștii au plecat de la premisa că virusul SARS-CoV-2 atacă sistemul nervos central. Pe măsură ce pacienţii infectaţi şi-au îmbunătăţit starea şi au început să-şi recapete simţul mirosului, explicaţia a devenit improbabilă, dat fiind faptul că acesta nu ar mai fi putut reveni dacă pierderea sa era cauzată de deteriorarea unei părţi din creier.

Ulterior, atenția a fost redirecţionată către sistemul imunitar. În momentul în care au început să examineze pacienţii care au manifestat tulburări neurologie, medicii au descoperit că markerii pentru răspunsul sistemului imunitar sunt foarte ridicaţi.

Nu și-au putut explica, în schimb, de ce în unele cazuri sistemul imunitar îi trădează în acest fel, în timp ce alţi bolnavi nu manifestă astfel de probleme. În plus, pentru cei afectați, recuperarea este foarte inegală.

Unii pacienţii care au suferit accidente vasculare cerebrale ori inflamări ale creierului se recuperează complet, dar mulţi sunt lăsaţi cu anumite dizabilităţi reziduale. Nu doar bătrânii sunt afectaţi.

Vedem aceste lucruri în toate grupurile de vârstă şi dacă suferi o vătămare a creierului când ai 20 sau 30 de ani, cel mai probabil vei supravieţui cu dizabilităţi pentru tot restul vieţii şi oportunităţi limitate de recuperare”, a explicat Manji.

Singura veste bună este legată de numărul persoanelor care se confruntă cu astfel de afecțiuni ca urmare a infectării cu virusul SARS-COV-2. Specialistul susține că în Regatul Unit al Marii Britanii au fost depistate până acum doar cinci sau șase sute de cazuri de acest gen.

ADVERTISEMENT