News

Descoperire uluitoare! Peste 70.000 de noi virusuri, identificate în intestin. Nu se ştie care e rolul lor

01.03.2021 | 19:33
Descoperire uluitoare Peste 70000 de noi virusuri identificate in intestin Nu se stie care e rolul lor
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au făcut o descoperire uluitoare. Peste 70.000 de viruși noi au fost identificați în intestinele umane. Aceștia invadează bacteriile, dar rolul exact nu este cunoscut.

Microbiomul intestinal sau comunitatea de microbi pe care îi transportăm în sistemul digestiv joacă un rol important în digestia alimentelor și reglarea sistemului imunitar. Cu toate acestea, diverse studii au arătat că dezechilibrele la nivelul microbilor intestinali pot cauza diverse afecțiuni, inclusiv boli hepatice, obezitate sau alergii.

ADVERTISEMENT

Informațiile pe care oamenii de știință le au despre microbiom sunt destul de puține. Acesta include o varietate de microorganisme, inclusiv bacterii și viruși. Studiile realizate anterior s-au concentrat în special pe bacteriile intestinale, acestea fiind mai ușor de detectat, transmite LiveScience.

Descoperire uluitoare! Peste 70.000 de noi virusuri, identificate în intestin. Nu se ştie care e rolul lor

Într-un nou studiu, un grup de oameni de știință a folosit o metodă numită metagenomică pentru a identifica virușii. Această metodă presupune analizarea întregului material genetic dintr-o comunitate de microbi împreună și apoi cartografierea secvențelor individuale găsite la specii specifice.

ADVERTISEMENT

Au fost analizate peste 28.000 de probe de microbiomi intestinali, prelevate din 28 de țări. Acest proces a dezvăluit genomuri complete pentru peste 140.000 de specii de viruși care trăiesc în intestinul uman.

Totuși, o singură persoană transportă în jur de o fracțiune din aceste specii. Cercetărorii s-au concentrat asupra virusurilor care pot infecta bacteriile, numiți bacteriofagi sau fagi.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au recunoscut că nu cunosc rolul acestora în organismul uman: „încă ne dăm seama de rolul lor în sănătatea umană”, a declarat autorul principal al studiului Luis Camarillo-Guerrero. „Probabil, este sigur să spunem că majoritatea virusurilor nu sunt dăunătoare pentru noi și sunt pur și simplu o componentă integrală a microbiotei corpului nostru,” a adăugat acesta.

Fagii pot juca un rol central în microbiomul intestinal. Aceștia pot oferi gazdelor lor bacteriene trăsături avantajoase și influența evoluția acestor bacterii.

ADVERTISEMENT

„Deoarece comunitățile bacteriene sunt o componentă critică a intestinului nostru, nu este dificil să ne imaginăm că fagii ar putea avea un rol cheie în menținerea unui echilibru sănătos în intestinul nostru”, a adăugat cercetătorul. În schimb, există cazuri când fagii au contribuit la dezvoltarea unor boli, precum difteria, infecție bacteriană gravă, sau botulismul, boală gravă care atacă nervii.

ADVERTISEMENT