Life

Descoperire uriașă! Un tezaur fabulos a fost găsit la Buzău

Comoara impresionantă scoasă la suprafață de săpăturile de la Autostrada 7. Peste 120 de obiecte au fost scoase la suprafață.
20.12.2022 | 23:49
Descoperire uriasa Un tezaur fabulos a fost gasit la Buzau
Comoara impresionantă la săpăturile de la Autostrada 7. Peste 120 de obiecte au fost scoase la suprafață. Sursa foto: captură video Facebook. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Descoperire uriașă în România! Un tezaur fabulos din aur a fost găsit la Buzău de cei care lucrează la autostrada care va traversa mai multe orașe, printre care se află Focșani, Pașcani, Bacău, Ploiești, Suceava și Roman.

Comoara impresionantă la săpăturile de la Autostrada 7. Peste 120 de obiecte au fost scoase la suprafață

Lucrătorii de la Autostrada 7 au dat peste o adevărată comoară. Oamenii au descoperit un războinic. Mai exact, este vorba de un călăreț care era îngropat împreună cu calul său și cu toate însemnele sociale pe care le avea la momentul decesului.

ADVERTISEMENT

În plus, au fost extrase din pământ și foarte multe obiecte din aur sau suflate din aur. De asemenea, foarte multe lucruri sunt unicate sau decorate cu pietre prețioase. Printre acestea se afla și un cazan de bronz.

„A fost descoperit un mormânt princiar datat în perioada secolelor IV- V cu mai bine de 100 de obiecte de aur sau placate cu aur. Este vorba de un mormânt de călăreț. A fost descoperit capul și o parte din cal.

ADVERTISEMENT

Printre altele avea și o sabie lungă, aurită, un pumnal decorat tot cu aur. S-au găsit multe aplice, la picioare avea și un cazan de bronz, tolba cu săgeți și întăritoarele de arcuri din os. 

Pe față avea o mască de aur ce s-a păstrat. Piesele mari au fost prelevate în bloc”, a declarat responsabilul științific de la Institutul Vasile Pârvan din București, Silviu Ene, într-o filmare de pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Tezaur de aur în apropiere de orașul Buzău

Unele piese au fost încadrate în epocă, în timp ce altele sunt considerate unicat. Cercetătorii urmează să facă toate testele necesare pentru a afla proveniența lor, dar și alte amănunte.

Tezaurul de aur descoperit în apropiere de orașul Buzău a fost scos la iveală într-un timp foarte scurt, în ciuda faptului că cercetările ar fi trebuit să aibă loc pe parcusul a aproximativ două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Această decizie a fost luată pentru că nu s-a putut asigura paza în zona respectivă, dar și pentru că vremea ploioasă putea să îngreuneze situația sitului arheologic.

ADVERTISEMENT