News

Descoperirea care schimbă tot în domeniul energiei. Cu ce pot fi înlocuite panourile solare de pe casă. E mult mai simplu și mai practic

O inovație revoluționară în producția de energie a fost dezvăluită de cercetătorii din Japonia. Prin ce metodă se mai poate produce electricitate
30.03.2024 | 22:39
Descoperirea care schimba tot in domeniul energiei Cu ce pot fi inlocuite panourile solare de pe casa E mult mai simplu si mai practic
Cercetătorii au descoperit sticla care generează electricitate și prin care panourile solare pot fi înlocuite. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Specialiștii din Japonia și Elveția au dezvoltat o tehnologie inovatoare în domeniul energiei care ar putea înlocui eficient panourile solare tradiționale și să aducă electricitate oamenilor.

Metoda inedită de producere a electricității

Inovația constă într-o formă de sticlă capabilă să genereze curent electric când este expusă la lumină. Prin utilizarea unui laser de vârf, acești oameni de știință au reușit să imprime un circuit pe suprafața sticlei, transformând-o dintr-un material pasiv într-un cristal semiconductor activ.

ADVERTISEMENT

Această descoperire este detaliată în revista de specialitate Physical Review Applied, deschide noi perspective în producția de energie la nivel de gospodărie. Profesorul Yves Bellouard de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne a caracterizat tehnologia drept „surprinzătoare și inovatoare”, subliniind capacitatea sa de a modifica materiale fără a necesita adaosuri suplimentare.

Proiectul a presupus colaborarea dintre Institutul de Tehnologie din Tokyo și Institutul Federal Elvețian de Tehnologie, folosind sticlă de telurit furnizată de partenerii japonezi.

ADVERTISEMENT

Prin intermediul unui laser cu femtosecunde, un student al laboratorului lui Bellouard a creat accidental un cristal semiconductor pe suprafața sticlei de telurit, punând bazele unei tehnologii promițătoare.

Cât de realizabilă este metoda

Profesorul Etsuo Kishi de la Institutul de Tehnologie din Tokyo a evidențiat că această inovație convertește sticla într-un material activ cu caracteristici similare semiconductorilor, deschizând noi orizonturi în utilizarea energiei solare în viața cotidiană.

ADVERTISEMENT

Potențialul acestei tehnologii include posibilitatea de a ajusta compoziția sticlei pentru a o face mai eficientă, mai ușoară și mai subțire, ceea ce înseamnă că specialiștii ar putea aduce în curând soluții inovatoare pentru înlocuirea metodelor clasice de producere a electricității.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, există încă obstacole tehnologice de depășit, iar cercetătorii sunt conștienți că implementarea practică poate necesita îmbunătățiri suplimentare.

De asemenea, această inovație deschide noi perspective pentru viitorul energiei curate și durabile, cu ferestre acoperite parțial din sticlă inteligentă de telurit, ce ar putea deveni o sursă esențială ce produce energie, iar astfel se reduce dependența de combustibilii fosili.