Life

Descoperirea incredibilă făcută de un tânăr din Vaslui cu un detector de metale: “Am predat-o instituțiilor statului”

Incredibil ce a descoperit un tânăr din Vaslui cu ajutorul unui detector de metale. A luat legătura cu instituțiile statului.
23.01.2024 | 13:33
Descoperirea incredibila facuta de un tanar din Vaslui cu un detector de metale Am predato institutiilor statului
Tânărul i-a impresionat pe oamenii de știință prin descoperirea sa. Sursa foto (ilustrativ): Digi 24
ADVERTISEMENT

Un tânăr din Vaslui a descoperit o mică comoară, veche de secole, cu ajutorul unui detector de metale. A luat apoi legătura cu autoritățile locale, mai exact cu reprezentanții unor instituții istorice și  le-a predat ceea ce a găsit.

Comoara veche de secole, descoperită de un tânăr din Vaslui

Pe raza comunei Albești, din județul Vaslui, un tânăr vasluian a dat peste o monedă de pe timpului împăratului Traian. Un detector de metale l-a ajutat în ”misiunea” sa . Moneda este, de fapt, un denar roman, emis de împăratul Traian, și a fost predată instituțiilor abilitate.

ADVERTISEMENT
moneda
Moneda descoperită de tânăr. Sursa foto: Vremea Nouă

 

Alexandru Profiri este numele celui care a identificat bijuteria care datează de secole. Se declară pasionat de tot ceea ce înseamnă istorie și crede că denarul are legătură cu fortificația de la Cetățuia-Albești. Tot aici, un coleg de-ai săi a dat peste un topor dacic, acum ceva timp, vechi de aproape 2.000 de ani.

”Am găsit moneda pe raza comunei Albești și, conform normelor legislative în vigoare, am predat-o instituțiilor statului. Este vorba despre un denar roman din perioada împăratului Traian.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță, moneda are legatura cu fortificația de la Cetățuia-Albești pentru că tot în zona respectivă, un alt coleg a găsit acum ceva timp un topor dacic vechi de aproximativ 2000 de ani”, a spus Alexandru Profiri pentru Vremea Nouă.

Ce apare scris pe monedă

Moneda este din argint și a fost descoperită, mai exact, în luna decembrie a anului anterior, la marginea unui drum forestier din comuna vasluiană precizată. Era într-un mic crater, format în urma unei explozii puternice a unui proiectil, în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Pe una dintre suprafețe, apare și un text:

ADVERTISEMENT

(…) Pe una dintre fețele monedei se observă chipul împăratului Traian, iar pe marginea monedei este scris IMP TRAIANO AVG GER DAC PM TR P COS VPP, traducerea textului este următoarea: IMP- Imperator, TRAIANO- se referă la numele împăratului Traian.

AVG- abreviere pentru Augustus, titlu onorific acordat împăraților, GER- abreviere pentru Germanicus, titlu oferit pentru victoriile din Germania, DAC- abreviere pentru Dacicus, PM- abreviere pentru Pontifex Maximus, TR- abreviere pentru Tribuncia Poestas, indicând putere tribunciară, COS- abreviere pentru Consul, VPP- Pater Patriae, părintele patriei (…)”, a mai detaliat tânărul pentru sursa menționată.

ADVERTISEMENT

Unde se află acum moneda

Moneda a fost predată Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad. Istoricii au analizat-o atent și au concluzionat că, atunci când se putea folosi, denarul valora o soldă a unui soldat roman. În perioada Imperiului Roman, împărații ofereau monede cu scopul de a celebra victorii.

ADVERTISEMENT