Life

Desertul de post, recomandat de Mihaela Bilic: ”E un dulce aparte, un produs rudimentar”

Prăjitura de post, pe lista nutriționistului Mihaela Bilic. Ce a declarat vedeta despre acest aliment simplu, originar din Orientul Mijlociu.
28.11.2023 | 22:16
Desertul de post recomandat de Mihaela Bilic E un dulce aparte un produs rudimentar
Prăjitura de post, pe lista nutriționistului Mihaela Bilic. Ce a declarat vedeta despre acest aliment simplu. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Desertul de post, recomandat de Mihaela Bilic. Medicul spune că e un dulce aparte, un produs rudimentar consumat de generații întregi și care se mai găsește și în ziua de astăzi pe rafturile marilor magazine din România.

Prăjitura de post, pe lista nutriționistului Mihaela Bilic. Ce a declarat vedeta despre acest aliment simplu

Prăjitura de post, pe lista nutriționistului Mihaela Bilic. Ce a declarat vedeta despre acest aliment simplu, originar din Orientul Mijlociu, India și Iran. Ingredientele principale pot varia în funcție de țara unde se produce.

ADVERTISEMENT

Acest desert popular și delicios este o sursă de energie pentru activitățile zilnice, fiind apreciat în întreaga lume. Se numește halva și este realizată, în general, din semințe de susan și diferite arome, cum ar fi nuci, migdale, stafide sau fructe uscate.

Mai mult decât atât, preparatul este unul tradițional pe care străbunicii noștri alegeau să îl consume adesea în perioada posturilor. Așadar, este asociat cu copilăria și în plus, se digeră ușor pentru că are compuși minerali.

ADVERTISEMENT

„Halvaua, aliment sau desert? Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Și nu greșeam, la conținut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g. Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40% grăsime).

Cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui. Ce e de fapt halvaua? Semințe măcinate mărunt și «legate» cu sirop de zahăr (33% glucide)”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT

Mihaela Bilic, detalii despre porția ideală

„Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale. Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahăr și calorii, 30g ajung – adică o felie cât 3 degete!

Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post.

ADVERTISEMENT

Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva… măcar și în amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei”, a mai transmis Mihaela Bilic în mediul online.

Desertul de post este bogat în nutrienți, conține grăsimi sănătoase, proteine și fibre. De asemenea, alimentul ajută la menținerea nivelului de energie din organism și este o sursă ideală de calciu, fier și vitaminele B și E.

Îmbunătățește sistemul imunitar, dar cu toate acestea nutriționiștii spun că produsul trebuie consumat cu moderație pentru că este unul dens caloric și poate conține cantități semnificative de zahăr sau grăsimi adăugate.

ADVERTISEMENT