News

Deșeuri nucleare. Primul cimitir radioactiv subteran din lume. „Nu este o soluție, doar o reducere a riscurilor”

Deșeuri nucleare îngropate la sute de metri adâncime. Prima instalație de depozitare a uraniului uzat din lume se construiește în Finlanda.
07.06.2023 | 11:42
Deseuri nucleare Primul cimitir radioactiv subteran din lume Nu este o solutie doar o reducere a riscurilor
6.500 de tone de deșeuri nucleare vor fi stocate în depozitul din Onkalo, în Finlanda / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Deșeuri nucleare la o adâncime de peste 400 de metri: depozitul de la Onkalo, în Finlanda, este proiectat să stocheze 6 500 de tone de uraniu, suficient pentru a acoperi cantitatea de combustibil folosită de cele cinci reactoare nucleare din această țară pe întreaga durată de viață a acestora. În adâncurile stâncilor finlandeze, farurile mașinilor grele proiectează umbre în tuneluri sinistre, în ceea ce va deveni în curând un cimitir nuclear cu potențial de mare risc.

Deșeuri nucleare: 400.000 de tone extrase deja din reactoare

Deșeuri radioactive în subteran. „Onkalo va fi prima instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat din lume”, a declarat geologul Johanna Hansen, coordonator de cercetare și dezvoltare la Onkalo. Pe insula plină de verdeață Olkiluoto din Golful Botnic, în largul coastei de vest a Finlandei – unde se află deja cel mai mare reactor nuclear din Europa – proiectul de rezolvare a problemei spinoase a ceea ce se va face cu deșeurile nucleare se apropie de finalizare.

ADVERTISEMENT

La o adâncime de peste 400 de metri, depozitul Onkalo este proiectat să găzduiască un total de 6 500 de tone de uraniu, suficient pentru a acoperi cantitatea de combustibil folosită de cele cinci reactoare nucleare finlandeze pe întreaga durată de viață a acestora. Fiind o alternativă cu emisii reduse de carbon la combustibilii fosili, energia nucleară este o sursă utilă de energie curată pentru a contribui la limitarea încălzirii globale.

World Nuclear Association estimează că, până în prezent, au fost extrase din reactoare aproximativ 400.000 de tone de combustibil uzat. Cea mai mare parte a fost depozitată în locații de stocare temporare. Depozitarea de deșeuri nucleare pe termen lung reprezintă un obstacol în calea proiectelor nucleare din întreaga lume. Conform soluției alese de compania finlandeză Posiva, operatorul Onkalo, în colaborare cu autoritățile suedeze, uraniul uzat va fi învelit în carcase groase de cupru și îngropat în rocă, înainte ca tunelul să fie sigilat cu un „dop” uriaș cu aspect cuneiform, din oțel ranforsat.

ADVERTISEMENT

Testele finale, peste un an

Lucrările la Onkalo („grotă” în finlandeză) au început în 2004, iar testele finale vor avea loc la începutul anului 2024. „După ce vom fi siguri că suntem pregătiți, vom putea trece la faza operațională în anul 2025”, spune Johanna Hansen. Timpul considerabil – aproximativ 250.000 de ani pentru cele mai toxice deșeuri – necesar pentru ca radiațiile să scadă la niveluri sigure reprezintă o provocare majoră.

Pentru comparație, în urmă cu 250.000 de ani, Europa se afla într-o eră glaciară și era ocupată de neanderthalieni și mamuți, iar Homo sapiens abia apăruse în Africa. Înainte ca nivelul de radiații din deșeuri nucleare să revină la cel al uraniului în stare naturală, fizionomia insulei Olkiluoto s-ar putea, prin urmare, să se fi schimbat radical. În următoarele milenii, insula Olkiluoto ar putea deveni parte a continentului, pe măsură ce linia de coastă finlandeză se extinde. Sau să fie scufundată de creșterea nivelului mării din cauza schimbărilor climatice, potrivit Posiva.

ADVERTISEMENT

„Nu este o soluție, doar o reducere a riscurilor”

Dar, insistă operatorul, carcasele sunt proiectate să reziste la schimbări considerabile. Cu toate acestea, unii experți rămân sceptici. Cercetătorii de la Școala Politehnică din Suedia (KTH) au pus în mod regulat la îndoială siguranța dispozitivului. Invocând riscul ca cuprul să se corodeze și să provoace o scurgere. „Nu este o soluție, ci o reducere a riscurilor”, a declarat pentru Jan Haverkamp, specialist în domeniul nuclear în cadrul ONG-ului de mediu Greenpeace.

Potrivit acestuia, Posiva nu acordă „nicio atenție reală” problemei ruginii cuprului. Aceste temeri au fost respinse de promotorii proiectului. Pentru Autoritatea finlandeză pentru securitate nucleară, Onkalo respectă cerințele de securitate pentru depozitare de deșeuri nucleare. Allison Macfarlane, profesor la Universitatea din British Columbia, consideră că niciun proiect nu este „100% sigur”. Dar că Onkalo este „cu siguranță soluția care a fost cel mai bine studiată”, scrie Le Point.

ADVERTISEMENT

Alternativa, spune ea, ar fi „să lăsăm deșeurile la suprafață pe termen nelimitat”, o opțiune mult mai riscantă. În locurile alese cu grijă, deșeurile „vor rămâne în siguranță timp de mii și zeci de mii de ani”, afirmă ea. „Nu cred că are prea mult sens să proiectăm dincolo de acest termen”.

Deșeuri nucleare, alte proiecte în lucru

Au fost selectate situri pentru alte potențiale instalații de depozitare de deșeuri nucleare în Suedia, Franța și Elveția. O decizie este așteptată în curând și în Canada. „Este soluția la problema deșeurilor nucleare asupra căreia toată lumea din lume este de acord”, spune Allison Macfarlane. Însă multe proiecte, cum ar fi Cigéo de la Bure, în estul Franței, s-au lovit de opoziție.

Cu toate acestea, în Finlanda, potrivit Jannei Hansen, situația s-a schimbat. În aprilie, reactorul nuclear de nouă generație Olkiluoto 3, cel mai puternic din Europa, a intrat în producție. În aceeași lună, un sondaj de opinie publicat de asociația finlandeză de comerț cu energie a arătat un sprijin record pentru energia nucleară în această țară. Cu 68% în favoarea acesteia. „Suedia și Finlanda au arătat că provocările tehnice pot fi depășite”, spune Allison Macfarlane. „Provocările rămase sunt de natură politică”.

ADVERTISEMENT
Tags: