News

Detalii din dosarul mitei de la Vama Sculeni. Cât era șpaga încasată de suspecți pentru un autocar și unde se împărțeau banii

Apar noi detalii extrem de interesante din dosarul mitei de la Vama Sculeni. La cât se ridica șpaga încasată de suspecți pentru un autocar și unde se împărțeau banii.
23.11.2023 | 23:59
Detalii din dosarul mitei de la Vama Sculeni Cat era spaga incasata de suspecti pentru un autocar si unde se imparteau banii
DNA prezintă noi detalii din dosarul mitei de la Vama Sculeni. Tariful era de 600 de euro pe autocar. Sursa foto: hepta.ro / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

DNA prezintă noi detalii din dosarul mitei de la Vama Sculeni. Cu ajutorul unui colaborator, procurorii au aflat cât era șpaga încasată de suspecți pentru un autocar și unde se împărțeau banii.

DNA prezintă noi detalii din dosarul mitei de la Vama Sculeni. Tariful era de 600 de euro pe autocar

La mijlocul acestei săptămâni, șeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni (județul Iași) şi doi agenţi de poliţie au fost reținuți de procurorii anticorupție. Ei sunt acuzați de luare de mită și alte infracţiuni de corupţie.

ADVERTISEMENT

În această speță, DNA a reuşit să afle, folosindu-se de un colaborator, care era cuantumul șpăgilor cerute de poliţiştii de la Vama Sculeni conducătorilor auto care aduceau marfă din Republica Moldova.

Conform documentelor depuse de procurori la instanţă, polițiștii acuzați de corupție de la Vama Sculeni aveau un tarif fix pentru şoferii care nu doreau să le fie controlate maşinile cu marfă din Republica Moldova. Astfel, pentru un autocar în care oamenii transportau colete se percepeau sume cuprinse între 600 și 700 de euro.

ADVERTISEMENT

În luna iulie a acestui an, s-a prezentat la controlul de frontieră un şofer care conducea un autocar înmatriculat în Republica Moldova. El i-a dat colaboratorului DNA suma de 150 euro, pentru a nu-i fi controlată maşina.

”Ulterior, în jurul orei 16,00, în timp ce colaboratorul (…) s-a deplasat pe una dintre pistele de trecere a frontierei către o clădire amplasată în punctul de trecere a purtat o discuţie cu suspectul Mancaş Cristian, de unde rezultă că acesta din urmă i-a relatat care sunt sumele de bani percepute la diverse puncte de trecere a frontierei în funcţie de vehiculele care se află în tranzit şi care provin din Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

În cadrul acestor discuţii, colaboratorul şi-a manifestat uimirea cu privire la suma de 500 de euro de autocar, iar suspectul Mancaş Cristian a continuat să îi relateze că autocarele care au colete plătesc sume cuprinse între 600-700 de euro, iar bus-urile 2-300 de euro”, spun anchetatorii citați de Agerpres.

Banii obținuți din mită se împărțeau în toaletă

Din documentele depuse în instanţă mai reiese faptul că sumele de bani strânse de la şoferi erau împărţite între poliţişti la toaletă. Procurorii afirmă că cei trei suspecți din dosar ar fi cerut și primit bani de la transportatorii de mărfuri dinspre Republica Moldova spre UE ca să fie mai puțin vigilenți în timpul controlului vamal.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 22 noiembrie, DNA-Iași l-a reținut pe subcomisarul de poliție Cristian Mancaş, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, pentru 9 infracţiuni de luare de mită.

Au mai fost reținuți și doi agenți de poliție la același punct de trecere a frontierei. E vorba de Gabriel-Alexandru Bertea (acuzat de șase fapte de luare de mită, dare de mită și complicitate la luare de mită) și Iulian-Teofil Baciu (pentru luare și dare de mită).

Procurorii spun că aceștia, între 7 iulie și 8 noiembrie 2023, ar fi cerut și primit în mod repetat, direct sau prin intermediari, până la 700 de euro în fiecare caz, cu un total necuantificat până în prezent, de la persoane transportau marfă dinspre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene.

De subliniat că, pe lângă cei deja reținuți, alte 24 de persoane sunt anchetate. E vorba de agenţi ai poliţiei de frontieră, vameși și persoane fizice.

ADVERTISEMENT