News

Dezastru ecologic în Dunăre. Peste 35 de tone de petrol s-au scurs în fluviu, autoritățile sunt în alertă

Autoritățile din România sunt în alertă după ce 35 de tone de petrol s-au scurt în fluviu, undeva în Serbia, de la o navă sub pavilion bulgăresc.
21.06.2023 | 11:38
Dezastru ecologic in Dunare Peste 35 de tone de petrol sau scurs in fluviu autoritatile sunt in alerta
Dezastru ecologic în Dunăre. Foto: ziginfo.rs

Administrația Națională ”Apele Române” anunță că scurgerea petrolului s-a produs undeva pe cursul principal al Dunării, lângă Celarevo (Serbia). Au rămas, așadar, aproximativ 24-30 de ore până la intrarea în România. Specialiștii cred că lungimea undei de poluare se poate întinde chiar pe 100 de kilometri, dacă nu se intervine.

35 de tone de petrol s-au scurs în Dunăre

”35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavlion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la o altitudine de 1287 de metri. Această informaţie a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională „Apele Române” – Departamentul Situaţii de Urgenţă, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România-Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c..

Timpii estimaţi de specialiştii noştri pentru propagarea poluării sunt de cca 24-30 ore până la intrarea în ţară.Ţinând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanţă de cca 70-100 km în condiţiile de non-intervenţie, în aval de zona producerii evenimentului”, a transmis Administraţia Naţională ”Apele Române”.

Trebuie menționat că specialiștii din Serbia acționează în acest moment prin echipele Vode Vojvodine împreună cu armata sârbă, pentru a proteja Belgradul de posibilele efecte ale poluării. Astfel, sârbii anunță că au izolat pata de petrol cu ajutorul unui baraj plutitor de protecție.

Între timp, directorul general al ANAR, inginerul Sorin Lucaci, a ordonat echipelor ABA (Administrația Bazinală de Apă) Banat să monitorizeze Dunărea în secțiunea Baziaș, acolo pe unde se așteaptă ca petrolul să ajungă în țara noastră. Problema e că în această zonă nu este posibilă amplasarea unui baraj plutitor absorbant, conform News.ro.

”Întrucât lăţimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant, formaţia de intervenţie de la Apele Române (ABA) Banat- Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraş-Severineste pregătită să acţioneze cu material tip spill sorb care va fi răspândit din bărci cu motor.

Intervenţia de depoluare, ca şi prelevarea probelor de apă, vor fi realizate de către echipele noastre doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizaţii petroliere”, a mai transmis ANAR. Așadar, specialiștii vor face tot ce pot pentru a proteja Dunărea de petrolul care se apropie de țara noastră în aproximativ 2 zile.

Vestea vine la doar 24 de ore după ce un dezastru ecologic a lovit râul Argeș și mii de porți au murit. Localnicii au menționat că în zona podului Clătești din Călărași râul Argeș s-a umplut de o spumă alb sau roz, care ar veni din amonte. Această spumă aduce și dezastrul natural, astfel că mii de pești ajung să moară și să fie purtați de curenți către Dunăre.

Reprezentanții Prefecturii au recunoscut că au primit foarte multe apeluri de la cetățeni, astfel că au trimis la fața locului o echipă mixtă de specialiști, inclusiv de reprezentanți ai Gărzii de Mediu, care încearcă să afle de unde vine poluarea. La fața locului au ajuns și reprezentați ai Apelor Române, care au luat probe pentru analiză.